Németországban megszüntethetik az ingyenes tesztelést – új szabályozások jönnek

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn azt tervezi, hogy a rizikó-területről visszaérkezőknek a nyári szünet végeztével már nem lesz kötelező a koronavírus teszt elvégzése, hanem visszatérne a 14 napos karantén kötelezettség. Az ingyenes korona-tesztelést is megszüntetnék.

Az új tervezet szerint a jövőben, aki rizikó-területről utazik Németországba, annak azonnal házi karanténba kell vonulnia és bejelentkeznie a helyi egészségügyi hatóságnál (Gesundheitsamt), mint korábban is.

A karantént pedig csak egy “legkorábban 5 nappal a beutazást követően elvégzett negatív teszttel” lehetne feloldani. Ezzel meghosszabbodna a karantén ideje. A teszt költségeit az utazó állná.

Aki a tesztet nem akarná elvégezni, annak automatikusan 14 napos házi karanténban kell majd maradnia a tervek szerint, mely szeptember 15-től lépne érvénybe, vagy később.

Szeptember 15-én kezdődik, a többi tartományhoz képest a legkésőbbi időpontban, az iskola Baden-Württembergben.

Az indok a változtatásra a laborok és személyzet általi túlterheltség, de anyaghiány is előfordulhat.

Jelenleg heti szinten 875.000 korona-teszt elvégzése történik Németországban. A laboroknak elvileg 1,2 millió tesztelésre volna kapacitásuk.

Csütörtökön, augusztus 27-én ülnek össze a tartományi vezetők és egyeztetnek Angela Merkellel.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, a rizikó-területről visszaérkezőknek a beutazásnál kötelezően teszteltetniük kell magukat, amennyiben nem rendelkeznek egy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel.

Ha ez megvan, nem kell karanténba menniük. Július vége óta minden visszautazó ingyen teszteltetheti magát Németországban. Erről már korábban írtunk itt.

Az aktuális rizikó-országokról és területekről a Robert Koch Institut oldalán olvashatunk, a listát utazás előtt érdemes megnézni. Most aktuálisan Franciaország bizonyos területeit adták hozzá:

  • Überseegebiet: Französisch-Guyana (seit 21. August)
  • Region: Île-de-France (seit 24. August)
  • Region: Provence-Alpes-Côte d’Azur (seit 24. August)

 

FORRÁS: www.rtl.de www.ntv.de

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.