Németországban nincs általános ajánlás a harmadik oltásra

Németország nem adott ki általános ajánlást a hamradik oltásra

A német Állandó Védőoltási Bizottság (Stiko) nem adott ki általános oltási ajánlatot a harmadik oltásra. A harmadik oltást megkezdték Németországban függetlenül a hagyománytól, miszerint megvárják a STIKO, orvos szakemberekből álló csoport ajánlását.




Szeptember 23-án tett ajánlást a német oltási szakemberek csoportja a harmadik oltásra, de csak az egészségügyileg rizikócsoportba tartozó emberekre.

Befejeztük az összes tudományos adat felülvizsgálatát az egyes kockázati csoportok harmadik oltásának ügyében, és bizottságként egy ajánlás mellett döntöttünk.

– mondta Thomas Mertens, a STIKO elnöke.

A STIKO ebben immunhiányos vagy olyan betegségekben szenvedőknek ajánlja a harmadik oltást, akiknél az immunrendszert gyógyszeres kezelés szabályozza, például reuma vagy transzplantáció után.

A STIKO nem adott ki általános ajánlást a harmadik oltásra korcsoportok szerint. A bizottság megvizsgálja, hogy “a tanulmányok mennyiben indokolják az általános oltási ajánlást bizonyos korcsoportokra nézve“.




Fred Zepp, a STIKO tagja elmondta, hogy a bizottság a Robert Koch Intézet (RKI) támogatásával megvizsgálja, hogy milyen gyakran fordulnak elő koronavírus-betegségek az idősebb korosztályonál.

Ha kiderül, hogy egy bizonyos életkortól gyakrabban fordulnak elő oltási áttörések, (korona megbetegedés oltás után) akkor 60, 70 vagy 80 éves kortól általános ajánlások is születhetnek.

– mondta Zepp.

Az idősek és az immunhiányos emberek Németországban a STIKO ajánlása nélkül is megkaphatták már a harmadik oltást. A járvány kezdetén ez elképzelhetetlen lett volna, ekkor még szigorúan betartották a STIKO ajánlásait.

Legutóbb a STIKO hosszú ideig nem adott ki ajánlást a 12 éven felüliek oltására, azzal, hogy nem áll rendelkezésükre elég tanulmányozható adat. Végül szinte a politikai nyomásnak engedve adták ki az ajánlást. Úgy látszik, a harmadik oltásnál erre már nem vártak.

Németországban kb. 3 hete lehet hozzájutni a harmadik oltáshoz, mivel a tartományok egészségügyi miniszterei megállapodtak, hogy azt elérhetővé teszik az idősotthonokban, otthonokban, az egészségügyben dolgozók, valamint a 60 év felettieknél egyénileg javasolt orvosi tanácsra.




Az Egyesült Államokban a Pfizer harmadik oltását nemrégen hagyták jóvá a 65 év felettieknek és a veszélyes munkahelyen dolgozóknak, valamint az egészségügyileg rizikócsoportban lévőknek.

Beadása a második oltás után 6 hónappal lehetséges. Az Egyesült Államokban a veszélyes helyen dolgozóknak számítanak az idősotthonokban és egészségügyben dolgozók, valamint az élelmiszerüzletekben, iskolákban, óvodákban, börtönökben, hajléktalan szállón dolgozók is. Egy általános ajánlást a harmadik oltásra azonban ott sem adtak ki.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.