Németországban novembertől nem jár az oltatlanoknak pénzjuttatás a karantén idejére

Nincs pénz karantén idejére Németországban novembertől

Aki oltható, de nem akarja beoltani magát, annak novembertől fel kell készülnie a kellemetlenségekre. Németországban a tartományok egészségügyi miniszterei egy új határozatot hoztak, miszerint novembertől az oltatlan munkavállalóknak egy korona karantén esetén nem jár pénzügyi kártérítés. Ez lebetegedés esetén nem érvényes.
Az új határozat szerint Németországban legkésőbb novmber 1-től nem kap pénzügyi térítést egy elrendelt korona karantén idejére az az oltatlan személy, aki utazásból tért vissza, vagy kapcsolati karanténba kerül.

Ebben állapotdtak meg a kormány és a tartomány egészségügyi minszterei. Bréma és Türingia tartózkodott a szavazástól.

Spahn: Törölték az oltatlan személyek bérkompenzációját

A határozat egész Németországra érvényes. Vannak olyan tartományok, mint pl. Baden-Württemberg, ahol erről már döntöttek és életbe is léptették.

A német járványügyi törvényben már szó van erről, arra az esetre, ha a karantén elkerülhető egy oltással, írja az ntv német magazin.

És mivel mára elegendő vakcina áll rendelkezésre, ezért ezt minden tartománynak be kell vezetnie. A részleteket a tartományok maguk szabályozzák.

Alapvető szabály, hogy azoknak az dolgozóknak, akiknek a karantén miatt otthon kell maradniuk, az első 6 hétben teljes, a 7. héttől pedig 67%-os állami bérpótlás (Lohnersatz) jár.

A munkavállalók továbbra is közvetlenül a munkáltatótól kapják a pénzüket, akinek aztán az illetékes hatóságnál kell benyújtania az igényét a kifizetésre. A munkavállalóknak csak a 7. héttől kell maguknak a kártérítést igényelniük.

Ez a szabályozás nem vonatkozik legkésőbb november 1-től azokra az oltatlan emberekre, akikre az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) ajánlása vonatkozik, két esetben:

  • ha kapcsolati személyként kerülnek karanténba koronafertőzés gyanújával,
  • vagy ha utazásból térnek vissza és karantén kötelesek pl. rizikóterületből utaznak be Németországba.

A STIKO koronavírus elleni oltási ajánlásáról az RKI oldalán lehet részletes információt találni.

A teljesen beoltott személyekre a karantén szabályok általánosságban nem vonatkoznak. Németország viszont csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogadja el.
A megbetedettek továbbra is kapnak pénzt

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elmondta, hogy nem egy nyomásgyakorlásról van szó, hanem a korrektségről (Fairness) az oltottakkal szemben. Hiszen miért is fizessenek mások azért, mert van aki úgy dönt, hogy nem oltatja be magát?

A tartományi egészségügyi miniszterek elnöke, a bajor Klaus Holetschek elmondta:

Az országos törvény egyértelműen kimondja: Bárki, aki szándékosan megtagadja az oltást, bár nincsenek egészségügyi akadályai, és az oltás révén elkerülhetné a karantént, az karantén esetén nem jogosult a keresetkiesés kompenzációjára (Verdienstausfallentschädigung). Azok viszont, akik megbetegednek – ami egyébként esetenként oltottaknál is előfordulhat – természetesen továbbra is a munkáltatójuktól kapják a pénzüket, mint minden más betegség esetén.”
Vannak kritikusai a szabályozásnak

A szabályozás kritikus hangja ismét a Német Szakszervezetek Szövetségétől érkezett. Reiner Hoffmann, a DGB elnöke rámutatott, hogy a munkaadóknak ilyen esetekben muszáj megkérdezniük a munkavállalót, hogy be van-e oltva.

Ennek nincs jogalapja, mert ez néha ahhoz is vezethet, hogy a munkavállalóknak kényes egészségügyi adatokat kell közölniük. Ez bonyolulttá és konfliktusra hajlamossá teszi az egészet. A politikusoknak őszintének kell lenniük, és meg kell fontolniuk, hogy vajon nem-e egy általános oltási kötelezettséget akarnak.

– mondta Hoffmann.

A Német Betegvédelmi Alapítvány is bírálta a szabályozást.

Eugen Brysch, az alapítvány kuratóriumi tagja az AFP hírügynökségnek azt mondta:

Aki nem azt csinálja, amit mondanak, azt kirekesztik. De a német egészségügyi rendszer nem így működik. Sem az oltási státusz, az életkor, az ápolásra való rászorultság, a betegségek, az étkezési szokások, sem a hobbik eddig nem voltak a szolidaritási juttatások kritériumai. A mai döntéssel az egészségügyi miniszterek megtörték ezt az etikai konszenzust.

Lauterbach SPD orvos szakértő azzal számol, hogy az új szabálynak köszönhetően sokan nem fogják a karantén betartani.

Kereseti kompenzáció kiesése Németországban az oltatlanoknak koronavírus karantén idejére
Grafika: német egészségügyi minisztérium Facebook

Az új határozatot szerdán jelentette be a német egészségügyi miniszter Jens Spahn egy sajtótájékoztatón, ugyanakkor szólt a benzikutas gyilkosságról és felszólalt az agresszió és gyűlöletbeszéd időbeli és határozott elutasításáról. Elmondta, hogy a következő 1-2 hétben állapodnak meg a munkahelyi tesztkötelezettségről pl. a gasztronómiában.

926
El tudod képzelni, hogy kötelezővé tegyék az oltást? 2021. augusztus 24.

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.