Németországban október 1-től digitalizálják a táppénz papírt a biztosítók felé

Táppénz papír Németországban, digitálisan

Az e-recept bevezetésére két lépésben kerül sor. Október 1-től az orvosoknak elektronikusan kell elküldeni a munkaképtelenségi igazolást (AU-Schein) az egészségbiztosítóknak, és papíron kell kinyomtatniuk a páciens és a munkáltató részére. 2022. július 1 -jétől az egészségbiztosítók pedig ugyan ezt már a munkáltatók felé is digitálisan küldik el.




2021. október 1-től Németországban a munkaképtelenséget igazoló papír (AU-Schein) fokozatosan megszűnik – legalábbis papír formában.

A táppénzes papír használatát  2021. október 1 -jétől fokozatosan digitalizálják.

Október 1-től az orvosi praxisok a betegbiztosítók felé már elektronikus formában küldik el a keresőképtelenségi igazolást (eAU- Elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung).

Azokban a praxisokban, ahol technikailag még nincsenek megfelelően felszerelve, átállási időszak áll rendelkezésre 2021. december 31-ig.

>>> Mi változik októbertől Németországban? <<<

A következő lépésben 2022. július 1-től a munkáltatók felé az egészségbiztosítóknak kell  digitálisan továbbítaniuk, és nem a munkavállalóknak. A paciens továbbra is kaphat papíron igazolást.




A digitalizmusra való átállásig, vagyis előreláthatólag július 1-ig továbbra is a munkavállaló feladata, hogy a “sárga papírt” a munkaadójának leadja. De nem biztos, hogy a jövőben ez sárga lesz, egy egyszerű kinyomtatott papírt kap majd a beteg és a munkaadója is.

A technikai problémák és a koronavírus járvány miatt halasztódott az átállás

A táppénzes igazolás digitalizálását eredetileg 2021. január 1-jén kellett volna bevezetni.

De mivel a szükséges technológia nem állt időben rendelkezésre, és a koronavírus járvány miatt az egészségbiztosítók túlterheltek voltak, ezért hivatalosan is elhalasztották a tervezett időpontot.

Eredetileg a munkahely felé történő digitális továbbítást 2022. január 1-ére tervezték.




Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.