Németországban önkényes üzletnyitást terveznek január 11-ére

kinyitnak az üzletek Németországban önkényesen?

Németországban a kiskereskedelem felháborodva éli meg a lezárást. Az érintettek egy része a tiltás ellenére január 11-én újra megnyitják üzleteiket.

A Telegram beszélgetős platformon szombat óta folyamatosan nő az érdeklődők száma, kedden már 51.000 ember volt a „Wir machen auf – Kein Lockdown mehr“ (Kinyitunk, nincs több lezárás) nevű csoportban.

Kereskedők, éttermek és fodrászatok is érintettek. Akik nem fogadják el a további lezárást, most összefognak és megnyitnak. A mozgalmat többen is támogatják a Twitteren is #WirMachenAuf néven.

A kezdeményező így ír magáról:

„Egyszerű ember vagyok, bármilyen politikai indíttatás nélküli. Szó sincs itt a “Querdenken mozgalomról”, vagy bármi más mozgalomról, oldalról. Egy egyszerű kozmetikusszalon tulajdonosa vagyok, aki mindent megtett, amit elvártak tőle és most tönkremegy. Elegem van. Mecit”

Mecit az RND kérdésére elmondta, hogy már két alkalmazottját el kellett bocsájtania. Megbízott a német egészségügyi miniszter korábbi szavaiban, miszerint a fodrászatoknak és kozmetikusoknak nem kell bezárniuk többé. A férfi elmondta, hogy vállalja a jogi következményeket és bíróságra viszi az ügyet.

Egyes esetekben már kerültek ügyek a bíróság elé, legtöbbet elutasították.

Időközben a Querdenken mozgalom ügyvédje, Markus Haintz is támogatja a kezdeményezést.

A kapcsolódó coronapedia.de honlapon, ahol 52 fórumon szerveződnek kereskedők és támogatók, és amelyért a jogi közlemény szerint a krefeldi Mecit Uzbay felel, egyes vállalkozók haragja elég egyértelmű:

“Itt az ideje, hogy összefogjunk”

“Hogy őszinte legyek, kissé csalódott vagyok, hogy a felkelés nem korábban kezdődött.”

De a bizonytalanság is érezhető. Mi lesz, ha jön a rendőrség vagy a rendvédelmi hivatal? Az ügyfelek ellen is lehet eljárást indítani? A kezdeményezők azt ígérik, hogy a kérdéses pontoknak utánanéznek.
Sokan panaszkodnak a politikára

A Bajor Kereskedelmi Szövetségsegélykiáltásról” beszél, amely számtalan kiskereskedő haragját és kétségbeesését mutatja, akik a létükért küzdenek.

Míg a vendéglátóipar a novemberi támogatás révén a kimaradt bevételének 75%-át megkapja, a politikusok a kiskereskedőket cserben hagyják, eddig csak ígéretek jöttek. – mondta Bernd Ohlmann ügyvezető.

Jens Spahn egészségügyi miniszter (CDU) szeptemberben elmondta, hogy többé nem kell a kiskereskedelmi üzleteket bezárni. A szavában bízva a textil-, cipő- és sportkereskedők több száz millió Euróért rendeltek téli árut.

A bajor sportüzlet tulajdonos Udo Siebzehnrübl nagy feltűnést keltett, amikor egy nyílt levélben tájékoztatta a Bajor Kereskedelmi Szövetséget, hogy január 11-én megnyitja az 5 Intersport üzletét, Altötting, Pasing, Passau, Riem és Rosenheim városában, lesz ami lesz alapon.

Az üzlet tulajdonosa elmondta, hogy felháborítónak tartja, hogy miközben nekik be kellett zárniuk, az Aldi és Lidl kabátokat és sportcikkeket árusít.

Szerinte a politika nem dönt felelősségteljesen. Udo Siebzehnrübl végül kedden állítólag visszalépett.

Talán az 5.000 Eurós napi büntetés miatt, melyet kaphat ilyenkor mindenki, aki megnyit, de az engedély megvonása is lehetséges. Állítása szerint azonban a jobboldaliak támogatáság miatt lépett vissza, ami neki már sok, írja a br.de.

Vásárlás internetes rendeléssel

Baden-Württembergben január 11-től, habár az üzletek zárva lesznek, lehetőség lesz a Click & Collect szolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy az interneten megvásárolt árut az üzletben át lehet venni.

www.welt.de www.stimme.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.