Németországban szeptember 23-ig marad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és a repülőkön

Marad a maszkkötelezettség Németországban a repülőkön

Németországban szeptember 23-ig kötelező a maszk viselése a tömegközlekedésben. Habár a német közlekedésügyi miniszter szeretné ezt azonnal eltörölni, a kormány nem lát erre okot. A vita apropója, hogy az EU enyhített a repülőgépekre szóló ajánlásokon.
Az uniós hatóságok enyhítettek a repülőgépekre és a repterekre vanatkozó maszkviselési ajánlásaikon. Az EASA légiközlekedés-biztonsági ügynökség és az EU egészségügyi hatósága, az ECDC hétfőtől, május 16-tól visszavonja a kötelező maszk viselésére vonatkozó általános ajánlást a repülőtereken és a repülőgépeken. Ha azonban az indulási vagy a célországban kötelező, akkor a gépen is az.

Németországban marad a maszk-kötelezettség a repülőkön is

A németországi és onnan induló repülőjáratok esetén a maszk-kötelezettség továbbra is érvényben marad. Az egészségügyi minisztérium szerint ez minden olyan gépet érint, amely Németországból indul. Az FFP2 vagy az orvosi maszk viselhető, amikor be- és kiszállnak az utasok és a repülés ideje alatt. Csak étkezéskor és iváskor vehető le a maszk. A 6 év alatti gyermekekre a maszk-kötelezettség nem vonatkozik.

A német kormány egyelőre nem tervezi megszüntetni a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszk hordását, az országos törvény szeptember 23-ig ezt előírja.

A buszok és vonatok esetében, ahol nem lehet betartani a távolságokat, és ahol az emberek egy szűk helyen ülnek együtt, jó ok arra, hogy maradjon a maszk-kötelezettség

– mondta Steffen Hebestreit kormányszóvivő Berlinben.

Arról nem számolt be, hogy mik a tervek erre vonatkozólag. Volker Wissing közlekedésügyi miniszter azt követeli, hogy Németországban a tömegközlekedésben és a repülőkön is oldják fel a maszk-kötelezettséget.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a jelenlegi helyzetben elutasította a kezdeményezést. A zöldek is kiálltak mellette.

Lauterbach azt írta a Twitteren, hogy “a naponta kb. 150 koronavírus-halálozás és a még mindig nagyon magas fertőzöttségi szint mellett nincs mozgástér a maszkviselés eltörlésére a tömegközlekedésben.”

Janosch Dahmen, a zöldek szakértője szerint indokolatlan lenne a kötelezettséget most feloldani:

Szükségünk van a maszkokra a vonatokon és a buszokon a biztonságos nyár érdekében. A járművek zsúfoltsága ideális feltételeket biztosít a vírus számára. A világjárványt néhányan már elfelejtették, de az életünkből nem tűnt el.
A törvény szeptember 23-ig szól

Az országos maszk-kötelezettséget a távolsági vonatokon és repülőkön a járványügyi törvény határozza meg szeptember 23-ig. A maszk viselése kötelező a helyi közlekedésben is, amelyet az adott tartomány ír elő, buszokon és vonatokon.

Jó lenne az egységes szabályozás

Wissing megismételte, hogy egységes európai megközelítésről van szó. Nem jó, ha az emberek össze vannak zavarodva. Egy TV műsorban ezt nyilatkozta:

Bizonyos országokban nem kell maszkot viselni, de ha Németországban száll fel valaki, kötelező a maszk. Nincs német koronavírus, ez egy egységes probléma Európában.

A közlekedésügyi minisztérium ezért felszólítja az egészségügyi minisztériumot, hogy tekintettel a törvényben biztosított lehetőségre, függessze fel a maszkviselési kötelezettséget a repülőgépeken és a távolsági vonatokon.

A Német Utazási Szövetség arra figyelmeztetett, hogy az európai utazások során olyan szabályozási különbségek vannak, amelyeket egyetlen utazó sem ért és nem is érthet. Németországban is véget kell vetni a repülőgépekre vonatkozó maszkkövetelménynek, hogy az embereknek legyen ismét kedvük utazni.

Lauterbach: A járványnak még nincs vége

Lauterbach Twitteren közölte:: “A harmonizációnak akkor van értelme, amikor a járvány véget ért. Ez most nem így van.” A minisztérium megerősítette, hogy a Németországban leszálló vagy felszálló repülőgépekre vonatkozó maszkkövetelmény továbbra is megfelel az uniós ajánlásnak.
Dahmen a zöldek szakértője azt mondta, nem lát ellentmondást az európai és a nemzeti követelmények között.

Az európai ajánlások kifejezetten tartalmazzák a nemzeti maszk követelményét is. A jelenlegi járványhelyzet pedig nem ad okot a fertőzésvédelmi törvény idő előtti módosítására.

A Betegbiztosítói Orvosok Országos Szövetségének (KBV) vezetője, Andreas Gassen a közlekedési kötelezettség megszüntetése mellett szólalt fel:

A repülőgépeken orvosilag nem szükséges a maszk viselése. A repülőgép-kabinokban négypercenként levegőcsere történik.

Wolfgang Kubicki, az FDP alelnöke eközben Lauterbachot és Dahment nagyrészt nem bizonyított pánikkeltéssel vádolta, miszerint miután eltörölték a közterületi maszkhasználatot, csökkent a fertőzöttek száma.

Április eleje óta Németország nagy részén megszűnt az általános maszkkövetelmény rendezvényeken vagy vásárláskor. Függetlenül az országos szabálytól sok rendezvényen, intézményben előírás a maszk viselése, van ahol csak az FFP2 maszkot fogadják el.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.