Németországban szilveszterkor városonként különböző tiltások a tüzijátékra és a petárdákra

Tüzijáték és petárdatilalom Németországban 2022

Hol lehet szilveszterkor tűzijátékozni? Sok helyen még nincs erről végleges döntés, egységes szabályozás nem várható. Bajorországban és Baden-Württembergben már több város meghatározta, hogy mely zónákban lesz tilos a tüzijáték. A rendőrszakszervezet teljes tilalmat szeretne.
A rendőrszakszervezet (GdP) a szilveszteri tűzijátékok központi szervezését és a magán petárdázás betiltását akarja. Egyik érv emellett a magas balesetveszély, különösen alkoholos befolyásoltság esetén, a rendőrök, tűzoltók és mentősök elleni petárda- és rakétatámadások, valamint a vagyoni károk.

A tűzijátékok sok embert és állatot pszichés és fizikai megterhelésnek is kitesznek. A kórházakban uralkodó feszült helyzetet tekintve felelőtlenség a kórházi személyzetet még nagyobb stressznek kitenni.

November elején a belügyminisztérium elutasította a Deutsche Umwelthilfe (Német Környezetvédelmi Segélyszervezet) követelését a petárdák általános szilveszteri betiltására. A kormány a koronajárvány miatt a 2020/2021-es, illetve a 2021/2022-es szilveszterkor döntött a tilalomról.

Az elmúlt két évben országos tilalom volt érvényben a petárdák árusítására és sok helyen rendeltek el tüzijáték tilalmat a járványügyi helyzet miatt.

 

Bajorország

Több bajorországi városban helyenként szilveszterkor ismét betiltják a tűzijátékot és több bajor városban is tiltott zónákat határoztak meg.

München a tavalyi évhez hasonlóan idén is betiltja a petárdázást a “Mittlerer Ring” területén. Nürnbergben a Hauptmarkt és a Kaiserburg környékén a korábbi tiltott zónák a város szerint a sok ember és a védett épületek biztonsága érdekében továbbra is érvényben maradnak.
Regensburgban szilveszterkor tilos lesz petárdázni az óvárosban. A város szóvivője kifejtette, hogy ezzel a műemlékeket, például a székesegyházat és az olyan létesítményeket, mint pl. az idősotthonok akarják védeni, de azért is, hogy védjék a tömeget.

Augsburgban is tilos a tűzijáték az úgynevezett védett épületek közvetlen közelében. Ezek közé tartoznak a templomok, kórházak, gyermek- és idősotthonok, valamint a tűzre különösen érzékeny épületek. Ezen túlmenően Augsburgban 2017 óta általános tilalom van érvényben a tűzijátékokra és pirotechnikai eszközökre a közterületeken különleges alkalmakkor, például sporteseményeken vagy szilveszterkor.

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg számos városában idén engedélyezik a rakéták és petárdák használatát szilveszterkor.

Ulmban, Karlsruheban, Heidelbergben, Mannheimben és Freiburgban az országosan érvényes előírásokon túlmenően nem tiltják be a szilveszteri petárdázást.

Freiburg város szóvivője elmondta, hogy a törvényi szabályozás szerint már most is tilos pirotechnikai tárgyakat használni templomok, kórházak, gyermek- és idősotthonok, valamint különösen tűzérzékeny épületek vagy létesítmények közvetlen közelében. Ehhez nem szükséges, hogy önkormányzati szinten tilalmat vezessenek be.
Tübingenben más a helyzet, itt az óvárosból kitiltanak minden pirotechnikai eszközt. Az egyetemi városban 2009/2010 óta tilos a petárdák használata az óvárosban.

Stuttgart ismét tűzijáték tilalmat tervez. Elmondták, hogy a belvárosi Schlossplatz az utóbbi években a járvány előtt túlzsúfolt volt, a petárdákat kontrollálatlanul használták, verekedések és szexuális támadások is történtek, amit csak a nagylétszámú rendőri bevetés tudott megfékezni. Most azt szeretnék, ha a Schlossplatz ismét vonzóvá váljon minden korosztály és nem számára.

Nordrhein-Westfalen

Kölnben petárdatilalmi zóna lesz a korábbi évek mintájára, a Kölni Dóm körül 2019-ben már volt tűzijátékmentes övezet. Düsseldorfban az óvárosban lesz tilos a tüzijáték és a petárdázás.

Duisburgban nem terveznek tilalmi zónát, Dortmundban még nincs döntés.

Berlin

Berlinben szilveszterkor ismét több területen betiltják a tűzijátékot és a petárdákat. A rendőrszakszervezet a teljes S-Bahn-gyűrűben tilalmat akar.

Tavaly a korona-járvány miatt a berlini szenátus 54 tiltott zónát jelölt ki nagyobb tereken, utcákon és parkokban, ahol tilos volt a tűzijáték, sőt a tartózkodás is. Egy ilyen tilalom azonban csak a Bundestag által megállapított, országos jelentőségű járványhelyzet esetén lehetséges.

Idén biztonsági okokból egyelőre az Alexanderplatz és az un. Steinmetzkiez Schöneberg-ben a Pallasstraße közelében, valamint az Alt-Moabit egyes utcáin lesz tilos.

Általánosságban minden nagyobb városban fokozott rendőri készültségre kell számítani.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.