Németországban tartományonként másképp nyitnak az iskolák

Iskolahelyzet Németországban

Az iskolák és óvodák bezárását a tartományok különbözőképpen írják felül. Rövid összefoglaló tartományonként az eddigi bejelentések szerint, mely idővel változhat.

Baden-Württemberg

Január 18-tól megnyílhatnak az óvodák és az általános iskolák. Winfried Kretschmann miniszterelnök kedden este ezt tűzte ki célul, amennyiben a járványhelyzet megengedi. Végleges döntés jövő héten születik.
Bayern

Bajorország a jelenlegi fertőzési helyzetre való tekintettel ragaszkodik korábbi menetéhez. Markus Söder miniszterelnök szerint januárban nem lesz óvoda és iskolanyitás. “Nem szabad idő előtt feladnunk” – mondta a Twitteren. Kivételek a végzős osztályokra vonatkoznak. A tervek szerint februárban nyitnak ki újból kezdetben az általános iskolák. A farsangi szünidőt a tananyag pótlására használják fel.

Berlin

Január 11-től a 9-11. osztályosoknak és végzős osztályoknak megkezdődik a tanítás lesz. Január 18-tól az iskola 1–3. osztályaiban napi legalább 3 órás órák lesznek, olyan csoportokban is, amelyek fele nem haladják meg a szokásos méretet. A következő lépésben ezt a szabályt kiterjesztik a 4–6. évfolyamokra január 25-től. Az általános iskolásoknak napközi otthon lesz január 11-től.
Brandenburg

Január 8-ig nem hoznak végleges döntést, mondta Florian Engels kormányszóvivő.

Bremen

Bremenben a szünidő pénteki befejezése után nem kötelező az iskolalátogatás, így a szülők maguk dönthetnek arról, hogy iskolába akarják e küldeni a gyerekeiket, vagy sem.

Hamburg

Távoktatás lép érvénybe, de napközi otthon a gyerekek felügyeletére továbbra is lehetőség lesz. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig a gyerekek előtt és az óvodákban is tudnak vigyázni rájuk szükség esetén.
Hessen

Távoktatásra váltanak az iskolák, kivéve a végzős osztályok. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig, tanításban is részesülhetnek.

Mecklenburg-Vorpommern

A járvány idáig viszonylag kevéssé érintette a tartományt, ezért az óvodák és iskolák  továbbra is nyitva maradnak. “Folytatjuk az eddigiekhez hasonlóan” – mondta Manuela Schwesig miniszterelnök. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig. A tanulók csak akkor jöhetnek, ha az otthoni ellátás nem lehetséges. A 7. osztálytól további távoktatásokat terveznek. A kevésbé fertőzött helyeken lehetséges, hogy már január 18-án megnyitnak az iskolák.

Niedersachsen

Január 18-től váltakozó oktatást terveznek.
Nordrhein-Westfalen

Napköziotthonok várnak az 1-6. osztályos gyerekekre, de külön kérték a szülőket, hogy tartsák őket inkább otthon őket. Az óvodák is “járványüzemmódban” lesznek csak nyitva január végéig.

Rheinland-Pfalz

A távoktatást január 22-ig meghosszabbítják. Különleges esetekre napközi otthon lehetőség adott. A tervek szerint január utolsó hetében az 1-6. osztályig megnyitják az iskolákat váltakozó oktatásban. Végzős osztályoknak január 15-től érvényes egy külön szabályozás, miszerint megosztott osztályokkal részt vehetnek az oktatásban. Az óvodák továbbra is nyitva maradnak azoknak, akik otthon nem tudnak vigyázni a gyerekekre.

Saarland

Itt még nem jelentettek be újabb szabályozást. Távoktatás és napköziotthon lehetőség az 1-6. osztályosoknak illetve az óvodásoknak lesz, de a szülőknek azt ajánlják, hogy otthon vigyázzanak a gyerekekre.
Sachsen

A járványügyi helyzet különösen rossz ebben a tartományban, ezért az óvodák és iskolák február 8-ig zárva maradnak. A tartományi kormány szerint minden tanuló kezdetben otthon marad január 31-ig távoktatásra, kivételek csak az idősebb korosztályok végzős osztályaira vonatkoznak. Napköziotthon lehetőség lesz az általános iskolások és az óvódás gyermekek számára. Ezután jön a téli szünidő, amit előrehoznak február 8-ig, a szünidő második hete húsvétkor lenne bepótolva. Az iskolák csak akkor nyitnak meg, ha a járványügyi számok megengedik és akkor is váltakozó oktatás lenne.

Sachsen-Anhalt

Csak végzős osztályokat indítanak, mindenki másnál távoktatás lesz. Napköziotthont az 1-6. osztályosok számára csak bizonyos munkával rendelkező szülők gyerekeinek lehetséges.

Schleswig-Holstein

Január 11-től távoktatás lesz, kivéve a végzős osztályoknak. Napköziotthon lehetőség az 1-6. osztályosoknak, mint az év elején. Amennyiben a járványügyi számok megengedik, azonnal fokozatosan megkezdenék az iskolában a rendes oktatást, akár január vége előtt. Itt a fertőzöttek száma általánosan alacsony.

Thüringen

Az óvodák és iskolák bezárnak január végéig. A téli szünidőt január végére előrehozzák. Előreláthatólag csak február közepén lesz egy részbeni nyitás.

www.ntv.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Ingatlanvásárlás Németországban

Ingatlanvásárlás Németországban
Hogyan vásárolj ingatlant Németországban? Hogyan vegyél fel lakáshitelt Németországban?
Elolvasom

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi – Tudod mi az “O bis O” szabály?

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi - Tudod mi az "O bis O" szabály?
Melegrekord 20 fokkal, és mindez november elején? Az enyhe hőmérséklet miatt kevés járművezető ...
Elolvasom

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?
Mi lesz a szabadságommal, ha karanténba kell mennem? Az alábbiakat érdemes tudni a ...
Elolvasom

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

Németország fürdőtavai

Németország fürdőtavai
Melyek Németország legszebb tavai és melyiket hol találni, ill. milyen minőségűek, nem is ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

A német nyugdíj – az öregségi nyugdíjon túl

A német nyugdíj - az öregségi nyugdíjon túl
Sokaktól hallom, hogy “Jaj, minek a nyugdíjra gondolni, én azt úgysem érem meg“. ...
Elolvasom

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek
Új vagy Németországban, vagy most tervezed, hogy megindulsz Németország felé? Akkor nem árt, ...
Elolvasom

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.