Németországban vita folyik a határellenőrzés bevezetéséről

Határellenőrzés bevezetése Németországban?

Németország elvárja a szomszédos országaitól, hogy hasonlóan járjanak el a járványügyi helyzetben, mint Németország.

Amennyiben ezt a szomszédos országok nem teszik meg, szigorúbb beutazási szabályokra lesz szükség, nyilatkozta az ARD-nek Helge Braun.

A cél, hogy megakadályozzák az új vírus mutáns elterjedését.

Angela Merkel nem aggódik amiatt, hogy ne sikerülne megegyezni az EU-s országokkal ez ügyben, főleg a szomszédos országokkal.

Hollandia, Belgium, Franciaország és Luxemburg hasonló intézkedéseket hozott, mint Németország. Svájccal és Csehországgal már tárgyalnak.

A német külügyminiszter határozottan elutasítja, hogy ismét határellenőrzés lépjen életbe Németországban, nem szeretne 50 km-es sorokat a határon látni.

Az EU-csúcstalálkozón praktikus kérdésekről lesz szó, pl, hogy hogyan lehetne a több tízezer ingázót tesztelni, hogy ezzel is megakadályozzák a vírus behozatalát az országba.

Több tesztelést az ingázóknak

A német egészségügyi miniszter, Jens Saphn azt szorgalmazza, hogy európai szinten kell megegyezni a tesztelési stratégiában az ingázókra vonatkozólag.

Csehországgal és Lengyelországgal már folynak a megbeszélések, hogy vagy az ő oldalukon, vagy Németországban kerüljön sor az ingázók rendszeres tesztelésére, ami nem kell, hogy pont a határon legyen, a lényeg, hogy rendszeresen.

Manfred Weber figyelmeztetett a határzárak negatív hatásaira.

A német iparra és kereskedelemre is rossz hatással lenne, az egészségügyi hivatalokat pedig hatalmas feladat elé állítaná, ezért ezt el kell kerülnünk, mondta Weber.

De még a határellenőrzés bevezetése is akadályozná a szállítmányozást és az ingázók szabad mozgását.

Ennek ellenére Angela Merkel és Markus Söder sem tartja a határellenőrzés bevezetését elképzelhetetlennek.

www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.