Németországi szigorítások december 16-tól

Szigorítások Németország szerte

Merkel és a tartományok vezetői vasárnap, december 13-án egyeztek meg az új, országszerte érvényes lezárásokról. A lezárás december 16-tól lép érvénybe és január 10-ig tart, hosszabbítás nem kizárt, a járványügyi helyzettől függően.

Találkozások

Olyan kevés találkozás, amennyire csak lehetséges, cél, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon – mondta Söder.

A szabály változatlan marad, továbbra is a max. 5 fő és max. 2 háztartásból lévő találkozók a megengedettek. 14 év alatti gyerekek kivételek.
Karácsony

December 24 – 26-ig a tartományok enyhíthetnek a találkozási szabályokon. A saját háztartásunkon kívül további 4 embert lehet meghívni, lehetőség szerint ezek a legközelebbi ismerőseink, rokonaink legyenek. A 14 év aluli gyerekekre ez nem érvényes. Fontos, hogy előtte lehetőleg maradjunk otthoni karanténban.

Szilveszter

Korábban enyhítésekről döntöttek szilveszterre, ezt most visszavonták, így erre a napra is az általános szabályok az érvényesek a találkozásokra vonatkozólag.

Pirotechnikai eszközök használata általánosan tilos. Szilveszter éjszakáján és újévkor országszerte gyülekezési és tűzijáték tilalom lesz.

Üzletek

Bezárnak az üzletek. Kivételek lesznek az élelmiszerüzletek, italüzletek, heti piac, gyógyszertár, drogériák, optikai szaküzletek, benzinkutak, autó-szerelő műhelyek, bicikli-szerelő műhelyek, bankok, posták, tisztítók, újságárusok, állateledel üzletek, karácsonyfa árusítása megengedett lesz.

Zárva lesznek: fodrászat, kozmetika, masszázs-szalonok, tetováló-szalonok. Az orvosilag szükséges fizikoterápiás kezeléseken továbbra is részt lehet majd venni.
Iskolák és óvodák

A gyerekek amikor csak lehetséges maradjanak otthon“, mondja a szabályzat.

Az iskolák bezárnak és távoktatásra váltanak. Lesznek napközi otthonok szükség esetére. Ez érvényes az óvodákra is. A szülőknek lehetőségük lesz fizetett szabadságot kivenni. A végzős osztályokra külön szabály vonatkozhat.

Munkahely

Ahogy az év elején, most is felszólítják a munkaadókat, hogy szabadságolják a munkavállalókat vagy legyenek home-office-ban.

Éttermek és alkoholfogyasztás

Az éttermek, bárok továbbra is zárva maradnak. A kiszállítás, ételt vásárolni elvitelre továbbra is lehetséges, otthoni fogyasztásra. Alkohol fogyasztása közterületen tilos lesz, aki ezt megszegi, pénzbüntetést kaphat. A cél itt elsősorban, hogy az emberek ne csoportosuljanak forralt borral a kezükben.

Istentisztelet

Istentiszteletet csak 1,5 m távolság betartásával lehet tartani, kötelező a maszkviseléssel.
Idősek otthona

Gyors-tesztekkel és maszkokkal látják el az ott lakókat. A személyzetet egy héten többször is tesztelni kell.

Korona hot-spot

Minden korona hot-spotban (ahol nagyon magas a fertőzöttségi szint) további szigorítások léphetnek érvénybe, erről az egyes tartományok döntenek.

Utazás

A nem feltétlenül szükséges utazásokról mondjunk le, külföldi vagy belföldi, megtiltva viszont nem lesz. A külföldi rizikó-területről visszaérkezők karantén-kötelezettségét szigorúbban fogják venni.

Gazdasági segélyek

A kormány továbbra is támogatja a vállalkozókat, cégeket, szabadúszókat. Az úgynevezett “áthidalósegély III”-at, mely a havi kiadások fedezésére irányul és 2021. nyárig megszavazták, tovább javítják. Lehetőség szerint a segélyeknek mielőbb meg kell érkezniük a rászorulókhoz.

Egyéb

Január 5-én lesz a következő tartományi találkozó. Ekkor azt beszélik meg, mi várható majd január 11-től.

A szabályozások tartományonként szigorúbbak lehetnek, Baden-Württemberg pl. általános kijárási szigorítást vezetett be.

Bajorország pedig szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezet be 21:00 – 05:00 óráig, kivételek csak az abszolút szükséges esetek, pl. munkába járás.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.tagesschau.de  www.merkur.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.