Nordrhein-Westfalen: Elismerte mulasztását a gyámügyi hatóság a 7 évig bezárt kislány esetében

7 évig volt bezárva egy kislány Németországban egy házban

Attendornban egy anya és a nagymama egész életében zárva tartotta a 8 éves kislányát a lakásban. A hatóságok a kislányt kiszabadították, és elsimerték, hogy hibáztak.
Attendorn (25 ezer lakos) Nordrhein-Westfalen: Szeptember 23-án derült ki, hogy a 8 éves kislányt anyukája Rosemarie G. (47) a szülei házában elzárta a külvilág elől. A nagyszülők is cinkostársak voltak.

Minden jel arra mutat, hogy a nyolcéves kislány addig szinte egész életét egy házban töltötte bezárva és elrejtve az édesanyja által. Ekkor az ifjúságvédelmi hivatal és a rendőrség házkutatást tartott az attendorni házban, ahol valóban megtalálták a kislányt, aki azonnal nevelőszülőkhöz került.

Szabadulása után a gyermeket a siegeni gyermekkórházban megvizsgálták, bántalmazásra utaló jelet nem találtak. A kislány azt állította, hogy soha nem látott erdőt, nem volt még réten, és nem ült még autóban sem. Minden olyan nagy, annyi hely van. Eddig többnyire egy zárt ajtós szobában lakott, derül ki az ügy irataiból.

Amikor a kislány 2013 decemberében megszületett, úgy tűnt még minden rendben volt. Habár a szülők külön éltek, az apa, az anya és a gyermek ezt követően hetente többször találkoztak. De körülbelül hat hónap elteltével – az apa beszámolója szerint – egy cetlit talált az autója szélvédőjén, amelyen az anya azt állította, hogy ő és a lánya Olaszországba költöznek.
Az anya a hatóságoknak azt mondta, hogy 2015 közepén Olaszországba költöznek. Volt egy cím, minden hihetőnek tűnt. De már korán felbukkantak az első gyanús jelek.

Az apa jelentette az ifjúsági hivatalnak, hogy 2015 szeptemberében többször is találkozott az anyával Attendornban. Az ifjúságvédelmi hivatal ezután kihallgatta az anyai nagyszülőket. De azt állították, hogy a kislány és az édesanyja Olaszországban élnek.

Az évek során az ifjúságvédelmi hivatal leveleket küldött az olasz címre, amelyek meg is érkeztek. Az apa viszont azt állította, hogy ajándékokat és leveleket küldött a lányának Olaszországba, amelyek mind bontatlanul érkeztek vissza.

Eljátszott a gondolattal, hogy ő maga megy Olaszországba, hogy meglátogassa kislányát – “de semmi értelme nem lett volna, mert valószínűleg egy zárt ajtó előtt álltam volna” – mondja, és hozzáteszi, hogy ő, aki időközben új barátnőt talált, akitől közös gyermekük született, már feladta a reményt, hogy kapcsolatba léphet kislányával.

Úgy tűnik, hogy a kerületi ifjúságvédelmi hivatalnak sem volt elegendő alapja a gyanúra.

Voltak névtelen utalások arra, hogy az anya Attendornban lehet, de nem volt rá kellő bizonyíték. A hivatal többször is felvette a kapcsolatot a nagyszülőkkel, akik minden alkalommal megerősítették, hogy lányuk és unokájuk Olaszországban él. Ráadásul a nyomozás jelenlegi állása szerint a nagyszülők több látogatás alkalmával is megtagadták a hivatal képviselőinek belépését a házba.
Végül a rendőrséget is bevonták az ügybe, de először ők sem jutottak semmire. Nem volt házkutatási parancs. A nagyszülők határozottan elutasították a rendőrség önkéntes házkutatását – olvasható az ügy első bírósági dokumentumaiban.

A rendőrség végül az anyai ágról származó rokonától kapta a döntő tippet. Elmondta, hogy ő és a felesége nemrégiben jártak Olaszországban a rokonoknál, ahol a kislány és az édesanyja élnek.

Az ottani rokonok azonban azt állították, hogy egyikük sem élt ott soha. Ráadásul a kislány édesanyját telefonon elérték a nagyszülőknél, Attendornban. A hatóságoknál minden vészcsengő megszólalt. Most minden követ megmozgattak, hogy bejuthassanak a nagyszülők attendori házába.

2022. szeptember 23-án eljött az idő. Jogi segítséggel a rendőrség és az ifjúsági hivatal végül át tudta kutatni a lakást, és megtalálta a kislányt és édesanyját.

Az apát állítólag többször is megkeresték ezzel kapcsolatban, de állítólag soha nem volt semmilyen reakció. Végül az apa levélben értesült a hatóságoktól, hogy lányát az attendori házban találták meg. “Sokkoló volt” – így jellemzi első benyomását. Szeretné magához venni kislányát, és megmutatni neki a világot, mondja – egy teljesen normális családi életet.
A gyermek jelenleg gondozó szülőknél van. A közlemény szerint a kislány tud olvasni és számolni. A lépcsőzés először gondot okozott neki, de boldog volt, hogy megnyílt előtte a világ.

Vannak arra utaló jelek, hogy az ügyben szerepet játszott a kislány különélő apjával folytatott felügyeleti jogvita is.

2015-ben az anya megpróbálta a bíróságon kiharcolni a lány kizárólagos felügyeleti jogát. Az anya nem akarta megengedni, hogy az apa kapcsolatba lépjen vele. 2016 februárjában azonban az illetékes családjogi bíróság úgy döntött, hogy mindkét szülő megkapja a felügyeleti jogot.

Folyik a nyomozás

A siegeni ügyészség nyomozást folytat a gyermek édesanyja és nagyszülei ellen. A gyermek majdnem 7 évig teljesen el volt szigetelve a külvilágtól, soha nem járt óvodába vagy iskolába.

A kerületi ifjúságvédelmi hivatal először ismerte el a hiányosságait. Josefine Paul, NRW családügyi miniszterének jelentése szerint a 2003-ban kidolgozott gyermekvédelmi szakmai eljárási normákat nem tartották be maradéktalanul.

Az ifjúságvédelmi hivatal felül kívánja vizsgálni szervezeti struktúráit, és tanácsot kér az Állami Ifjúságvédelmi Hivataltól. A belső eljárási módszerek javításán dolgoznak.

A jövőben például a gyermek jólétét fenyegető kockázatra utaló minden jelre a “négyszemközti” elv vonatkozik majd.

Kiderült, hogy a dokumentálásban is hiányosságokat találtak, nem készültek jegyzőkönyvek minden esetben.

A siegeni ügyészség a gyermek édesanyja és a nagyszülők ellen szabadságelvonás és gyámsággal való visszaélés miatt folytat nyomozást. Az anya akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat.

 

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.