November 14-től Magyarország rizikóterület Németországban – mit kell tudni?

Magyarország vasárnaptól november 14-től riziktóerület Németországban

2021. november 14-től, vasárnaptól Németország a rizikóterületek (Hochrisikogebiet) közé sorolja Magyarországot Ausztriával és Csehországgal együtt, ami beutazási szigorítást jelent az oltottaknak is.




Az RKI pénteken tette közzé az oldalán, hogy Magyarország, Ausztria (kivéve Mittelberg, Jungholz, Rißtal és Eben am Achensee) és Csehország un. “Hochrisikogebiet” (rizikóterület) vasárnaptól.

Az Egyesült Államokat ugyanakkor levette a rizikóterületek listájáról.

Korábban már a rizikóterületek közé sorolta Németország az alábbi környező országokat:

  • Románia
  • Albánia
  • Bulgária
  • Horvátország
  • Szerbia
  • Szlovákia
  • Szlovénia

A “Hochrisikogebiet” az első kockázati fokozatnak számít, ennél súlyosabb és egyben a legsúlyosabb is a “Virusvariantengebiete” besorolás, ebben a kategóriában jelenleg egy ország sem szerepel.

Mit jelent a rizikóterületről való beutazás Németországba?

Minden beutazónak még beutazás előtt regisztrálnia kell a www.einreiseanmeldung.de oldalon, oltási állapottól függetlenül. Az oldal magyar nyelven is megjelenik.

Az oltási, gyógyulási, tesztelési igazolást is erre az oldalra kell feltölteni.

A igazolást digitálisan vagy papír formájában pl. német vagy angol nyelven fogadják el, pl. az EU-s digitális formában vagy a sárga WHO igazolvány formájában. Másolatot nem fogadnak el.

A regisztrálás után kapott visszaigazolást meg kell őrizni!

Kivételes esetekben, ha nem lehetséges az online regisztráció, az alábbi nyomtatványt kell kitölteni: Ersatzmitteilung in Papierform.

Ezt köteles megérkezése után 24 órán belül a helyi hivatalnál pl. rendőrségen leadni, vagy a digitális regisztrációt pótólni, vagy az alábbi címre a kitöltött papírt elküldeni:

Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim

A digitális regisztráció alól kivételek, akik kevesebb, mint 24 órát töltenek rizikóterületen határközeli területekről, vagy kevesebb, mint 24 órát tartózkodnak Németországban, akik a rizikóterületen átutazók, vagy rokonlátogatás esetén, ami kevesebb, mint 72 óra.




Németország jelenleg a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson vakcinákat fogadja el. Az utolsó szükséges oltásnak min. 14 naposnak kell lennie. A harmadik oltásra a leírásban nem térnek ki.

Gyógyulást igazoló lap lehet egy pozitív PCR-teszt, amely min. 28 napos, max. 6 hónapos.

Az oltatlanoknak a negatív tesztről készült igazolást kell az oldalra feltölteniük és 10 napos karanténba kell vonulniuk, melyet legkorábban 5 napon belül lehet elhagyni, ha egy következő teszt is negatív lesz. Ezt szintén a regisztrációs honlapra kell feltölteni.

A karantén ideje alatt nem szabad elhagyni a lakást és látogatót sem szabad fogadni.

Az oltatlanoknak vagy a Németországban nem elfogadott oltással rendelkezőknek a beutazás időpontjától számított 48 órás antigén gyorsteszttel, vagy 72 órás PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Jó hír, hogy szombattól Németországban ismét hozzá lehet jutni az ingyenes antigén gyorsteszthez mindenkinek legalább egy héten egyszer.

A 12 év alatti gyermekeknek a karantén 5 napos, ezután automatikusan véget ér, nekik nincs szükségük teszt bemutatására, de a digitális regisztráció rájuk is vonatkozik.

Kivételek az átutazók és a határmentén élők, aki napi rendszerességgel járnak át, nekik heti 2 alkalommal elég tesztelni, valamint a szállítmányozási alkalmazottak. A 24 órás határmenti közlekedés ebben a kategóriában megszűnik, csak igazolással lehetséges.

Légi úton való közlekedésnél az igazolásokat még felszállás előtt kell bemutatni.

beutazási szabályok Németországba
A jelenleg is érvényben lévő beutazási szabályok Németországban




Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.