Novemberben Németországban megkezdik a digitális regisztráció bevezetését a beutazásnál

Német egészségügyi miniszter: “Novemberben megkezdjük a beutazásnál a digitális regisztráció bevezetését

Eddig a rizikó-területről érkezőknek a légiforgalomban egy papírra kellett rögzíteniük az adataikat amikor beléptek Németországba. Ez novembertől megváltozik.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette az új, beutazásnál szükséges digitális regisztráció üzembehelyezését.
Brüsszel

A koronavírus terjedése elleni küzdelemben Jens Spahn szerint novemberben Németországban bevezetik a digitális beutazási regisztrációt.

Végre elkezdhetjük Németországban a digitális beutazási regisztráció használatát novemberben” – mondta Spahn az EU egészségügyi minisztereinek videokonferenciája után.

Eddig a légiforgalomban egy papírra kellett felírni a rizikó-területről érkezőknek az adataikat.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa elmondta, hogy eddig 11 uniós országban létezik ilyen digitális formátum.

Ezek az angol Passenger Locator Form (PLF) néven is ismertek, és a fertőzésláncok nyomonkövetését hivatottak szolgálni.

Spahn: “Időbe telik, hogy ezt mind a 27 EU-országba bevezessék“.

Válaszul arra a kritikára, hogy miért tart a németországi bevezetése ilyen sokáig, Spahn azt válaszolta, hogy időbe telik, amíg mind a 27 uniós ország egy szintre kerül, technikailag ez egy nagy kihívás.

Kihívást jelentett mind a 27 tagállam közös keretrendszerbe hozása az utazáshoz, az utazás közbeni teszteléshez, a kockázati területek meghatározásához és a karanténra vonatkozó előírásokhoz.”

A német belügyminisztérium oldalán már október 15-én olvasható volt, hogy a belügyminisztérium átadta a digitális beutazási rendszert a német egészségügyi minisztériumnak üzembe helyezés céljából.

Eredetileg október 15-től tervezték bevezetni az új rendszert, erről korábban itt írtunk.

Az internetes alkalmazás helyettesíteni fogja a papír formátumot. Ezt a jövőben a digitális eszközök (asztali, táblagép, okostelefon) felhasználói használhatják majd világszerte.

Az új minta-karantén rendelettel egyidejűleg a rizikó-területről Németországba érkezőknek a jövőben elektronikusan kell majd regisztrálniuk.

A belépés regisztrációjával a rendeltetési helyért felelős egészségügyi hatóságok rendelkeznek majd a szükséges információkkal a törvényben előírt karanténkövetés ellenőrzéséhez.

Amint a tartományok életbe léptetik az új karanténszabályokat, az alkalmazás a jelenlegi állás szerint 2020. november 8-án üzembe helyezhető.

Horst Seehofer német belügyminiszter elmondta: “A lakosság aktív részvételétől függ a járvány elleni küzdelem. Az állampolgárok joggal várják el, hogy ezt a lehető legegyszerűbbé tegyük számukra. A digitális beutazási regisztrációval végleg befejezzük a cetlik használatát.

A német belügyminisztérium mindössze 8 hét alatt tette elérhetővé az alkalmazást. A legnagyobb kihívás a több, mint 370 egészségügyi hatóságnak a technikai hálózatba való összekapcsolása és a biztonságos adatátvitel lehetővé tétele volt.

A fejlesztés a német egészségügyi minisztérium műszaki előírásainak megfelelően, a Bundesdruckerei GmbH technológiai partnereivel együtt történt.

FORRÁS: www.rnd.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.