Novembertől drágább az állatorvos Németországban

Novembertől drágább az állatorvos Németországban

2022. november 22-től emelkedtek az árak az állatorvosoknál Németországban. Új díjszabás (GOT) lépett hatályba. Az állatorvosok ennek örülnek, mert a rendelet utolsó átfogó változtatása 20 évvel ezelőtt történt.




20 év telt el szinte teljes változtatás nélkül a szakmában, most a német szövetségi kabinet elfogadta az állatorvosok új és teljesen átdolgozott díjszabásának rendeletét. Ez sok állatorvosi rendelő létét fogja megmenteni, de az állattartóknak drágább lesz.

Az új rendelet az állatorvosi szolgáltatásokat az állatorvosi ismeretek szintjéhez igazítja – a díjtételeket pedig az állatorvosi praxis pénzügyi követelményeihez.

Betegségmegelőző vizsgálatok és oltások: Mennyivel kerül többe egy állatorvosi látogatás?

A legtöbb állatorvosi szolgáltatás esetében a költségek jelentősen megemelkedtek.

Egy kutya vagy macska oltása 5,77 euró helyett 11,50 euróba kerül az új díjszabással. A macskák általános vizsgálata a legegyszerűbb változatban 8,98 euróról 23,62 euróra, a kutyáké 13,47 euróról ugyanennyire emelkedik.

A jó hír az, hogy vannak olyan kezelések, például a röntgen, amelyek az új rendelettel némileg olcsóbbak lesznek.




A költségek az állattól és a gyakorlattól függnek

Az új díjtáblázat ellenére nem könnyű pontosan átlátni, hogy az állattartóknak pontosan mennyit kell fizetniük. Ugyanis az állatorvosok egy kezelésért akár a kétszeres vagy háromszoros díjat is felszámíthatják.

Ilyen esetek lehetnek, ha például a kezelés során komplikációk lépnek fel, ha az állat stresszes vagy agresszív, és a személyzetnek kell megfognia és megnyugtatnia, vagy ha a kezelésre hétvégén, munkaszüneti napon vagy éjszaka kerül sor. Az állatorvosi rendelő felszereltsége vagy annak bérleti költségei szintén nagyobb költséget jelenthetnek.

Mit tegyünk, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy állatorvoshoz menjünk?

Elvileg csak akkor érdemes háziállatot tartani, ha megengedhetjük magunknak az állat fenntartását. Mindazonáltal minden állattartó kerülhet előre nem látható rossz anyagi helyzetbe, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk szeretett háziállatunkról.

Az úgynevezett “Tiertafeln” segít a rászorulóknak abban, hogy háziállataiknak ingyenesen vagy csekély díj ellenében kiosztott ételadagokat biztosítsanak.




Ha állatorvoshoz kell mennie, olyan állatorvosokhoz fordulhat, akik szakmai tevékenységük mellett önkéntes alapon is dolgoznak. Alternatív megoldásként – különösen nagyobb összegek esetén – részletfizetést is kérhetünk a kezelő állatorvostól. Kétség esetén forduljunk a helyi állatmenhelyhez vagy az állatvédő egyesülethez.

Ebadó Németországban

Már a középkorban is a gazdáknak a kutyáikért egyfajta díjat kellett fizetniük a feudális uraknak. Németországban az ebadót először Offenbach am Main városában vetette ki a hercegi Isenburg-kormány 1807. február 28-i rendeletével. Évente egy birodalmi tallért volt, és az önkormányzati háborús adósságok visszafizetéséhez való hozzájárulásként szolgált. Az 1949 óta a kutyákra kivetett adó egész Németországban a kommunális adó részét képezi.

Ma Németországban a kutyatulajdonosok rendszeresen évente fizetnek adót ebadó formájában. Németország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek adót vetnek ki a kutyatartásra. De nincs ez másképp Ausztriában, Svájcban és Hollandiában sem.

Ez egy úgynevezett kommunális adó. Ez azt jelenti, hogy minden önkormányzatnak saját szabályzata van, és saját adókulcsokat vethet ki. Ez az oka annak is, hogy az adókulcsok helyenként jelentősen eltérnek.

Mint minden közadó, a kutyaadó sem meghatározott célra van elkülönítve, ahogyan azt néha gondolják. A beszedett kutyaadó tehát szabadon áll az önkormányzatok rendelkezésére a költségvetésben, és nem kell felhasználni például a kutyák ürülékének közterületről való eltávolítására vagy ürülékgyűjtő zacskók telepítésére az önkormányzati területen.




Ha több személy együtt tart egy vagy több kutyát, akkor az adóért közösen felelnek.

Az, hogy kell-e adót fizetni a kutya után, elsősorban attól függ, hogy hol élünk. Egyes települések nem vetnek ki ebadót, de a legtöbb település és város bevezette. Saar-vidéken és Baden-Württembergben a településeket még az tartományi törvények is kötelezik az ebadó kivetésére.

Berlinben nem kell ebadót fizetni az első évben, ha az állatot a menhelyről hoztuk el.

Az ebadó összege településenként változik, eurótól 255 euróig évente az első kutya esetében – és akár 1600 euróig egy harci kutya esetében. A második és harmadik kutyák, valamint a “listán szereplő” kutyák (veszélyes kutyák) adója gyakran magasabb.

A települések többsége emelt adót vet ki az úgynevezett harci kutyákra ill. olyan kutyákra, amelyek veszélyesnek minősített kutyafajták.

Az olyan nagyvárosok, mint München, Hamburg, Köln vagy Frankfurt am Main általában magasabb adót vetnek ki.

Az ebadó nagy bevételt hoz

Tavaly (2021-ben) a városok és a települések 401 millió eurót szedtek be az ebadóból – többet, mint valaha. Erről a német Szövetségi Statisztikai Hivatal számolt be. Már 2020-ban különösen magas, 380 millió euró volt a kutyaadóból származó bevétel, feltehetően a járvány általánosan elterjedt otthoni munkavégzés és a korlátozott szabadidős lehetőségek miatt. 2021-ben ismét 5,4 százalékkal emelkedtek.




Biztosítások

Egyes biztosítótársaságok speciális biztosítást kínálnak kutyák, macskák és lovak számára. Előnyeik azonban gyakran korlátozottak és a biztosítások drágák, nem minden kezelést fedeznek. Ezenkívül általában csak az egészséges állatokat biztosítják. Így továbbra is kérdéses, hogy egyáltalán érdemes-e és milyen esetekben érdemes-e biztosítást kötni négylábú barátunk számára.

A Finanztest szerint egy kutyatulajdonos egy fiatal, kistestű kutya után évente körülbelül 160 és közel 550 euró közötti összeget fizet egy műtéti biztosítási kötvény keretében, ahol az ellátások köre jelentősen változik. A nagyobb kutyák esetében a költség magasabb.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.