NRW, júliustól kötelező tesztelés a húsiparban – Ausztria is reagál

Düsseldorf

A húsiparban dolgozóknak Nordrhein-Westfalen-ben a jövőben kötelező lesz legalább heti kétszer a koronavírus tesztet elvégeztetniük. Ezt írja elő egy szombaton megjelent általános rendelkezésben a tartomány munkaügyi minisztériuma.

Az új rendelkezés szerint minden olyan üzemben és vágóhídon, ahol több, mint 100 dolgozó van, július 1-től kötelező lesz a heti kétszeri koronavírus teszt elvégeztetése a munkaadó által. Ebben az esetben nincs szerepe annak, hogy valaki közvetlenül a cégnek dolgozik, vagy alvállalkozónak, közvetítőcégnél.

Az üzemeknek ugyanakkor kötelező lesz mindenki adatait (név, lakhely, tartózkodási hely) feljegyezni és négy hétig megőrizni, szükség esetén a hivataloknak bemutatni, aki az üzemben jelen van.

A megoldás a korai felismerés

A fertőzések Coesfeld-ben és Gütersloh-ban megmutatták, hogy a vírus egy vágóhídon vagy egy húsfeldolgozó üzemben különösen gyorsan terjed”– mondta a munka-és egészségügyi miniszter Karl-Josef Laumann.Ezért központi kérdés, hogy egy fertőzést korán felismerjünk“.

Ausztria

Bécs

A németországi események után az osztrák egészségügyi miniszter Anschober is több tesztelést ígért az osztrák vágóhidakon.

Egy olyan méretű járvány kitörése, mint a Tönnies-nél Ausztriában nem lehetséges, mivel az üzemek jóval kisebbek. Ennek ellenére szeretne az osztrák egészségügyi miniszter Rudolf Anschober (zöldek) július elején az osztrák vágóhidakon is több tesztet végeztetni.

Ausztriában nincs olyan nagyméretű ipari termelés a húsiparban és a feltételeket sem lehet összehasonlítani a németországival.” – mondta a mezőgazdasági miniszter Elisabeth Köstinger (ÖVP). A németországi események azonban jól rávilágítanak arra, hogy az árdömping (minél olcsóbban eladni) és az olcsó import nagy problémákat okozhatnak.

Ausztriában egy egyszerű és könnyen látható jelzéssel szeretnék ellátni a már feldolgozott húsokat, jelezve, hogy honnan származnak.

Veszélytelen a hús

Az osztrák egészségügyi minisztérium kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint (WHO és az Európai Unió élelmiszerügyi hivatala) a hús veszélytelen és fogyasztásra alkalmas, ezért nem terveznek különleges ellenőrzési intézkedést bevezetni.

Ausztriában egy un. Screening-programot kezdeményeztek, ennek keretében elsőként ellenőrzik a nehéz munka, szállás- és életkörülményeket. Ezek részletéről majd még tájékoztatnak.

Anschober szerint a Tönnies-ügy kapcsán fény derült a szakma árnyoldalaira, melyek mielőbbi kezelésére van szükség. Az olcsó hús az állatok szenvedéséhez vezet, a termelők anyagilag nem járnak jól, a dolgozók rosszul vannak megfizetve, rosszak a munkakörülmények a vágóhidakon, melyeket be kell szüntetni. Ehhez egy fontos lépés lenne szerinte, ha a hús származási helye világosan fel lenne tüntetve a termékeken.

SPÖ-vezető: “Különösen veszélyeztetett szakma”

SPÖ-Obfrau Pamela Rendi-Wagner már korábban is több tesztet követelt a vágóhidakon. Itt különösen nagy veszélynek vannak kitéve a dolgozók, ezért ahol sokan kis helyen dolgoznak együtt, mindképpen szükséges a gyakori tesztelés.

Rendi-Wagner utalt arra, hogy az Egyesült Államokban már májusban számos húsgyárban tört ki a járvány és kellett emiatt bezárniuk, Írországban szintén több százan fertőződtek meg a húsiparban dolgozók.

Az, hogy pont ebben a szakmában újból és újból járványok törnek ki, a munkakörülményeknek tudható be, mivel sokan kis helyen nehéz fizikai munkát végeznek. A hideg hőmérséklet is kedvezhet a koronavírus terjedésében.

Több a gyártás, mint a fogyasztás

Ausztria évente 175 millió kg disznóhúst importál, legnagyobb része Németországból származik. Ezek Ausztria fogyasztói piacán landolnak, a gasztronómiában, óvodákban, kórházakban, idősek otthonában, iskolákban, otthoni konyhákban.

A Greenpeace tanulmánya szerint Ausztria több húst gyárt, mint amennyit Ausztriában fogyasztanak, tehát általánosságban túl magas a termelés. Az is tény az NGO által kimutatottak szerint, hogy Ausztriában több húst fogyasztanak, mint amennyi egészségügyileg ajánlott.

 

FORRÁS: www.rnd.dewww.nachrichten.at

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.