Nyártól jöhet a negyedik oltás a Német Háziorvosok Szövetsége szerint

Jön a negyedik oltás Németországban nyáron legkésőbb ősszel

A Német Háziorvosok Szövetsége arra számít, hogy a koronavírus elleni harmadik oltás nem lesz elegendő a járvány megfékezésére. Ehelyett várhatóan 2022. nyarától szükség lesz egy negyedik emlékeztető injekcióra.
A politikusok, virológusok és egészségügyi szakemberek jelenleg arra szólítják fel az embereket Németországban, hogy vegyék fel a harmadik korona elleni oltást, hogy felfrissítsék védőoltásukat.

A Német Háziorvosok Szövetsége arra számít, hogy nem ez az emlékeztető oltás lesz az utolsó, amely szükséges a súlyos Covid-19-betegség elleni tartós védelemhez.

Negyedik oltás nyáron, legkésőbb 2022 őszén

Ulrich Weigeldt, az egyesület vezetője a Bild című lapban kifejtette, hogy várhatóan nyáron, legkésőbb ősszel lesz szükség a negyedik oltásra. Reméli, hogy a negyedik koronavédő oltást már az influenza elleni védőoltással együtt is be lehet adni hogy a korona elleni védekezés rutinná váljon.

A gyógyszertárakban és az állatorvosoknál végzett védőoltásokat bírálata

A Német Háziorvosok Szövetségének vezetője bírálja, hogy immár gyógyszerészek és állatorvosok is részt vesznek a korona elleni oltási kampányban.

Kérdéses, mi van, ha például a patikában nincs olyan orvos a helyszínen, aki egy nagyon ritka komplikáció esetén közbeléphet.

Weigeldt az oltóközpontokban végzett állatorvosok munkájától is aligha vár nagyobb változást az oltási kampányban.
A Bundestag és a Bundesrat pénteken elfogadta az új járványügyi törvényt, amely az oltási kampányt is módosítja. Ennek megfelelően a jövőben a fogorvosok, állatorvosok és gyógyszerészek is oltahatnak a koronavírus ellen. A megfelelő képzés előfeltétele.

Weigeldt több védőoltást kér a háziorvosok számára

Az oltások nagy része egyébként is a háziorvosi rendelőben történne. Jobb lenne, ha a lehető legtöbb vakcina érkezne a rendelőkbe.

– mondta Weigeldt.

A Betegvédelmi Alapítvány elnöke, Eugen Brysch stabil infrastruktúrát szorgalmazott a további oltásokhoz:

A harmadik oltások a következő évre is kiterjednek. A gyógyszertárak, a fogorvosok, az ideiglenes oltóközpontok és a túlzsúfolt orvosi rendelők nem a jövő modellje. Ezzel a betegek alapvető egészségügyi ellátása szenved. Az oltóközpontok és a mobil oltócsapatok támogatására lesz szükség.

Aggodalmak az Omikron miatt

A szakértők arra számítanak, hogy az Omikron változat nagyon gyorsan elterjed. “Arra számítunk, hogy a jövő év elején ez a mutáció lassan a domináns variánssá válik” – mondta Gernot Marx, a Divi intenzív terápiás orvosszövetség elnöke.
A szakemberek a korábbi emlékeztető oltásért

Ennek fényében olyan szakértők, mint a Német Fertőző Betegségek Társaságának elnöke, Bernd Salzberger, a második és a harmadik oltás közötti intervallum lerövidítését szorgalmazzák.

Az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) a mai napig a 6 hónapot javasolja, de tartománytól függően ez korábban is lehetséges – Bajorországban körülbelül 5 hónap.

Egy gyorsabb emlékeztető oltás befolyásolhatja mind a delta, mind az omikron változat terjedését, az izraeli tapasztalatok ezt nagyon jól mutatják.

– mondta Salzberger.

Janosch Dahmen a Zöldek egészségügyi politikusa aki maga is orvos, azt mondta:

Most egy előrelátó járványpolitikát kell elkezdenünk. Holnap még nem fogjuk érezni az Omikron következményeit, de már ma fel kell vérteznünk magunkat ellene. Az emlékeztető oltás hatékony és kulcsfontosságú, amint azt a jelenlegi adatok is mutatják. Előre kell hoznunk az emlékeztető oltások időpontját is.

Nagyobb veszélyben a gyerekek?

Az intenzív osztályos orvosok a Covid-19 megbetegedések számának növekedésére számítanak a gyermekek körében, tekintettel az omikron variánsra.

Növekszik a fertőzöttek, így a gyerekek száma is” – mondta Florian Hoffmann gyermekosztályos intenzív orvos, a Német Interdiszciplináris Intenzív és Sürgősségi Orvostudományi Egyesület (Divi) főtitkára.

Egyelőre azt nem lehet megmondani, hogy az Omikron gyakrabban vezet-e súlyosabb megbetegedéshez. De még enyhébb lefolyások mellett is önmagában a fertőzöttek magas száma azt jelentheti, hogy összességében több gyermeket kellene kórházba szállítani, mint most.

Ugyanakkor Hoffmann óva intett a témával kapcsolatos “rémhírterjesztéstől“:

A mai napig minden hullámban aggodalmakat keltettünk a szülőkben azzal, hogy idő előtt kijelentettük az újonnan megjelent változat potenciális veszélyét, ami aztán nem vált valóra, és nem vezetett járványhoz a gyerekek körében.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.