Nyilatkozott a német RKI elnöke – a lezárások nem elég szigorúak

Lezárások Németországban

A német Robert-Koch-Intézet (RKI) a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel az eddigi lezárások további szigorítását ajánlja. Az RKI elnöke Lothar Wieler a jelenlegi szigorításokat nem tartja elegendőnek.

A jövő héten lesznek a pontos számok láthatóak, melyeket az ünnepek alatt mértek.

“A szabályok betartása most fontosabb, mint valaha. Nem tudni, hogy az újonnan feltűnt vírus mutáns nem rosszabbít-e a helyzeten. Számomra a mostani lezárás nem egy teljes lezárás, még mindig sok kivétel van”
“Maradjanak otthon, dolgozzanak otthonról, ha tudnak. Találkozzanak lehetőleg kevés emberrel, ha lehet mindig ugyanazokkal és lehetőleg a szabadban, és ha sokan vannak, hordjanak a szabadban is maszkot”

– mondta Wieler.

A járványügyi számok nem olyan drasztikusan emelkedtek, mint decemberben, a számok stabilizálódtak, de még mindig túl magasak.

Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a mostani lezárás nem olyan effektív, mint az év elején volt. Csak a találkozások és az utazások csökkentésével lehetne a járványt megfékezni.
“Még mindig túl nagy a mobilitás. Egy negatív teszt nem jelenti azt, hogy nem vagyunk fertőzöttek.”

Főleg a Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából jövő vírus mutánsokat nézve kell a nem feltétlenül szükséges utazásokról lemondani. A vírus mutáns sokkal fertőzőbb, mint a jelenlegi és már Németországban is megjelent.

Az RKI elnöke a munkaadókat felszólította, hogy több home-office-t tegyenek lehetővé. Elmondása szerint még mindig túl sokan dolgoznak irodákban és tartanak találkozókat, pedig munkájuk otthonról is megoldható lenne.

Az intenzív orvosi ellátások még soha nem voltak annyira leterhelve Németországban, mint most. Az intenzív osztályokon sok beteg 60 év alatti, egyre több fiatalt érint a vírus.

Wieler nagyon boldog, hogy elérhetőek az oltások, melyek megvédenek attól, az emberek megfertőződjenek. Elmondta, hogy az oltások biztonságosak és arra kért mindenkit, hogy használjuk ki ezt a lehetőséget.

Videó a mai RKI sajtótájékoztatóról

www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.