Október 1-től 2,4 Centtel / kilowatt óra emelkedik a fűtés ára Németországban

Október 1-től emelkedik a fűtés Németországban

Németországban október 1-től a vállalatok átháríthatják a gáz megnövekedett árát a fogyasztókra. Az illetékes vállalat a Trading Hub Europe most megállapította ennek pontos összegét, ami 2,419 Cent. Ezáltal a fogyasztókra jelentős áremelkedés vár.
Július 22 -én Olaf Scholz német kancellár bejelentette a gázköltség átterhelést (Gasumlage). Ez azt jelenti, hogy a gázimportőr cégek átterhelhetik a magas költségeiket a fogyasztókra.

Az illeték (Umlage) összegét hétfőn, augusztus 15-én állapították meg,  melyet október 1-től korlátozott ideig kell fizetni. A távfűtésűekre a jelenlegi állás szerint ez nem vonatkozik.

Számos részlet azonban még mindig nem egyértelmű, ezért a fogyasztóvédelem már a november 1 -jére való váltásra szólította fel a kormányt.

Az illetéket havi díjként számolják el, és három havonta újra szabhatják.

Mi várható?

A gázimportőrök támogatasa érdekében a németországi ügyfeleknek ősztől lényegesen többet kell fizetniük a gázért. A központilag meghatározott gázköltség átterhelés (Umlage) megemelkedett összege 2,419 Cent / kilowatt óra lesz.

Ezt jelentette be a Trading Hub Europe vállalat, amely a németországi gáz-távvezetékhálózat üzemeltető cégeknek a közös vállalata. Ezzel a költség átterheléssel az importáló cégek megnövekedett beszerzési költségei hárítódnak át az ügyfelekre.
Egy családi ház háztartásának 20 000 kilowatt órás éves fogyasztással a többletköltség így évente körülbelül 484 Eurót jelent. Erre még rájön az ÁFA (19%), amit a német kormány meg akar akadályozni, melyet jelenleg Brüsszel nem enged, de megoldást akarnak Berlinnel találni.

A gazdasági minisztérium korábban ezt 1,5–5 Cent / kilowattra saccolta. A költség átterhelés (Umlage) október elejétől érvényes. A minisztérium szerint azonban ez nem lesz azonnal látható a számlákon, csak november-decemberben.

A gazdasági minisztérium a költség-átterhelést (Umlage) a háború következményeként látja, ami drasztikusan felerősítette a már amúgy is feszült helyzetet az energiapiacokon.

Oroszország kiszámíthatatlan módon csökkentette gázimport mennyiségét Németországba június közepe óta, hogy mesterséges energiahiányt és áremelkedést idézzen elő. Ez a “külső sokk” különösen Németországot érinti, amely eddig nagymértékben függött az oroszországi olcsó gázától. Számos Oroszországból származó gázszállítást, amelyet korábban szerződésben garantáltak, megszűntettek.
A gázimportőr cégek azonban teljesítési kötelezettségeket vállalnak ügyfeleiknek, különösen az önkormányzati közművek felé (Stadtwerke). Az importőrök csak akkor garantálhatják a szállítási kötelezettségüket, ha az Ororszországból kiesett mennyiséget más piaci helyről, jóval drágábban szerzik be.

Eddig ezeket a többletköltségeket nem lehetett továbbadni, aminek a következménye az lett, hogy az importáló cégeknél jelentős veszteségek alakultak ki.

A német kormány célzott támogatást ígér a rászorulóknak.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.