Október 11-től lesz fizetős a gyorsteszt Németországban, lesznek kivételek

Októbertől fizetős lesz Németországban a korona gyorsteszt

A gyorsteszt Németországban október 11-től már csak azoknak marad ingyenes, akik egészségügyi okokból nem tudják beoltatni magukat, illetve a 12 éven aluliaknak és a terhes és szoptató nőknek.
Angela Merkel (CDU) és a tartományok miniszterelnökei megegyeztek abban, hogy a márciustól a kormány által fizetett ingyenes tesztek ideje lejárt. Mivel időközben ingyenes oltás áll mindenki rendelkezésére, az adófizetők pénzét nem terhelik tovább a tesztek költségeivel.

Így október 11-től fizetős lesz Németország szerte, kivéve azoknak, akik egészségügyi okokból nem tudják beoltatni magukat, a 12 éven aluli gyerekeknek, a terhes és szoptató nőknek. Erről szól az új rendelet az egészségügyi minisztériumtól.

A rendelet néhány átmeneti szabályt is rögzít

A 12 és 17 év közötti gyermekek és a terhes nők december 31 -ig hetente legalább egy ingyenes tesztet végezhetnek.

Ennek az az oka, hogy az Állandó Védőoltási Bizottság (Stiko) általános oltási ajánlása számukra még új, ezért több időbe telik, míg ez a csoport is beoltatja magát.
Ingyenes marad a 12 éves kort még be nem töltötteknek is, vagy aki a tesztelés előtt 3 hónappal lett 12 éves. Ingyenes marad a gyorsteszt annak is, akiknek egy korona-fertőzés miatti karantén befejezéséhez van szüksége a tesztre.

Ahhoz, hogy október 11 -től ingyenes gyorstesztet kaphasson valaki, fényképes személyi igazolványt kell bemutatni a tesztelésnél, gyermekek esetében az életkort is igazolni kell.

További bizonyítékokra, például orvosi igazolásra van szükség, ha orvosi okok miatt nem oltathatja magát valaki, a minisztérium szerint a diagnózist nem kell megadni.

A terhesség igazolására az anyasági kártya (Mutterpass) bemutatását kell használni.

A gyorstesztek áráról egyelőre nincs hír, de 10-20 Euróig lehet számolni vele.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.