Olaszország megengedte a migránsok partraszállását, Németország is befogad

Hosszas várakozás után Olaszország új kormánya ma mégis megengedte, hogy olasz partokon, Lampedusán kössön ki az Ocean Viking mentőhajó.

Die "Ocean Viking" | Bildquelle: AP

Az “Ocean Viking” üzemeltetője az Orvosok határok nélkül és az SOS Méditerranée NGO szervezetek.

A francia belügyminisztérium adatai szerint egy Ad-hoc-megegyezés keretében a 82 menekültet Olaszország, Franciaország, Németország, Portugália és Luxemburg fogadja be.

A “Ocean Viking”  hajó az elmúlt vasárnap 50 embert mentett ki, ezután további 34 embert vett fel a Resqship-ről, akik egy vitorlásról mentették ki az embereket. Ketten elhagyhatták korábban a hajót, egy terhes nőt és a férjét Máltára vittek, két napra rá a nő meg is szült.

Das Rettungsschiff "Ocean Viking" hat im Mittelmeer 34 Menschen von einem Segelboot gerettet. | Bildquelle: AP

Pár napja mentettek meg 34 embert egy vitorlásról.

ENSZ menekültügyi biztosa: “további lépéseket remélünk”

Az ENSZ menekültügyi biztosa Filippo Grandi üdvözölte a legújabb fejleményeket. “Remélhetőleg ez egy következő lépés egy kiszámítható partraszállási egyezmény felé, melyre mielőbb szükségünk van, és az EU államai által támogatott lesz”- irta Twitter bejegyzésében.

Az olasz kormány és Németország

Olaszország új kormánya egy olyan szisztémát szeretne kidolgozni, ahol a tenger felől hajókkal érkező menekülteket Európában automatikusan elosztják az országok egymás között. A német állam késznek mutatkozik a jövőben minden negyedik menekültet befogadni.

Az augusztusban megtört korábbi olasz kormány nagyon keményen kiállt az migránsok ellen.

A német belügyminiszter, Horst Seehofer azt nyilatkozta, hogy Németország Olaszországtól a jövőben a menekültek negyedét felveszi. “Mindig azt mondtam, hogy a mi menekültügyi politikánk emberséges is. Nem hagyjuk, hogy bárki vízbe fulladjon” – mondta a Süddeutschen Zeitung-nak.

Szeptember 23-án Máltán találkozik több EU-s ország belügyminisztere, ahol erről a témáról fognak tanácskozást tartani.

Te is hozzá szeretnél a cikkhez szólni? Regisztrálj! Az oldalon lehetőség van apróhirdetés feladására, blog írására, programok és látnivalók közzétételére! Regisztrálj és oszd meg velünk élményeidet, tapasztalataidat Németországban! Legyen ez az oldal a Németországi Magyarok közösségének oldala!

Tetszett a cikk? Oszd meg!

 

FORRÁS:

https://www.tagesschau.de/ausland/oceanviking-107.html

https://www.n-tv.de/politik/Ocean-Viking-Fluechtlinge-duerfen-an-Land-article21272771.html


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.