A német etikai tanács egyelőre elutasítja a beoltottak megkülönböztető bánásmódját

Oltási megkülönböztetés Németországban

A német etikai tanács javaslata szerint egyelőre nem látja értelmét a megkülönböztető bánásmódnak a beoltottak számára.

“Az oltás megvéd attól, hogy súlyosan megbetegedjünk a koronavírus által, de nem véd meg attól, hogy megfertőződjünk, vagy másokat megfertőzzünk.”

– hangzott el a sajtótájékoztatón.





Elmondták, hogy az erre vonatkozó adatok a Pfizer és Moderna cégtől márciusban várhatóak, egy legújabb információ szerint az AstraZeneca vakcina kb. a felére csökkenti a fertőzési lehetőséget.

Ezért a megkülönböztető bánásmód egyelőre nem jöhet szóba. De igazságtalan is lenne addig, amíg nincs mindenkinek lehetősége beoltatnia magát.

A vírus nem fog eltűnni az oltások után sem, de minél többen lesznek beoltva, annál többen lesznek védettek a súlyos megbetegedés ellen, és ez által annál kevésbé lesz az egészségügy leterhelve.





Ez különösen a rizikó-csoportokra vonatkozik, és ezek után lehet majd a korlátozásokat fokozatosan feloldani.

Fertőzöttek lesznek az oltás ellenére is, de remélhetőleg jóval kevesebben.

A fokozatos nyitás az oltás előrehaladtával mindenki számára lehetséges kell, hogy legyen, nem csak a beoltottak számára.

Volker Lipp jogász elmondta, hogy a privát szolgáltatók másképp működnek, mint az állam, maguk dönthetik el, hogy az oltottakat előnybe részesítik-e majd.





Így előfordulhat, hogy éttermek, koncertszervezők és repülőtársaságok a jövőben kivételt tesznek a beoltottakkal, de ez csak akkor lehetséges már, ha államilag is engedélyezett az étterem megnyitása vagy egy koncert megtartása.

Egy kérdésre a jogász elmondta, hogy a munkaadó nem követelheti meg a munkavállalótól az oltást, mivel erre vonatkozó munkaügyi jogszabály nincs és az oltás nem kötelező.

Profi sportolók és nézők idő előtti oltását nem tanácsolják.

Videó a német etikai tanács sajtótájékoztatójáról


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.