Orbán több napos látogatása Berlinben – Scholz kancellárral is találkozott

Scholz Orban talalkozó is volt Berlinben

Több német lap is beszámolt Orbán Viktor berlini látogatásáról, a német kancellárral való találkozásáról. A Tagesspiegel így kezdi: “Orbán Viktor magyar miniszterelnök több napra Berlinbe látogat, és több német politikussal is találkozik. A Scholz kancellárral tett látogatás csak egy a találkozók hosszú listáján. Köztük van egy olyan nyugdíjas politikus, akit Orbán különösen jól ismer: Angela Merkel.”
Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy ő (Scholz) még életben van. Én is.

– mondta Orbán Viktor hétfőn a német kancellárián tartott megbeszélés után.

A kancellár nem nyilatkozott a beszélgetésről, annyit közöltek, hogy a központi téma az Ukrajna elleni háború volt, írta a Zeit magazin.

Orbán Viktor gyümölcsözőnek nevezte az Olaf Scholz német kancellárral Berlinben folytatott megbeszélését, amely elmondása szerint két órán át tartott.

Mindkét fél elégedett lehet a találkozóval, minden nehéz kérdéssel foglalkoztak. Orbán Viktor nem közölt részleteket.

Szokatlan módon Scholz nem tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktorral. Valójában ez a szabály vonatkozik az Európai Unió tagállamai kormányfőinek látogatásai esetén, de vannak kivételek.
Délután Orbán Viktor a Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának gazdasági fórumán (Wirtschaftsforum des Ost-Ausschusses der Deutschen Wirtschaft) mondott beszédet.

Orbán már vasárnap találkozott Angela Merkel volt német kancellárral és CDU-vezetővel, valamint Armin Laschet volt észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnökkel, a CDU jelenlegi külpolitikai szakértőjével a Bundestagban.

A Merkellel való találkozóról nem tudni részleteket, a hivatal erről nem adott ki tájékoztatást azzal indokolva, hogy elvi okokból nem adnak ki információkat nem nyilvános, személyes beszélgetésekről – áll a közleményben.

A jobboldali nacionalista magyar kormányfő, ahogy a német lap írja, hónapok óta keményen elítéli az EU által Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Mindazonáltal országa eddig mindig a szankciók mellett szavazott, amelyekről egyhangúlag kellett dönteni, írják a német lapok.

Néhány napja Orbán Viktor nemzeti konzultációt (a német lap “népszavazást” írt) hirdetett Magyarországon a szankciókról.

Orbán Viktor kedden részt vesz a Cicero című folyóirat által szervezett, “Vihar Európa felett – az ukrajnai háború, az energiaválság és a geopolitikai kihívások” („Sturm über Europa – der Ukraine-Krieg, die Energiekrise und geopolitische Herausforderungen“) című vitakörben.

orban-scholz talalkozo

Forrás1 Forrás2 Forrás3 

Foto: Deák Dániel / Facebook 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.