Összecsapások Stuttgart utcáin egy eritreai rendezvény miatt

Tömegverekedés volt szombaton Stuttgart belvárosában fényes nappal. Egy eritreai rendezvényen többen egymásnak és a rendőröknek estek.
Egy eritreai rendezvény margóján erőszakos zavargások törtek ki szombaton Stuttgart belvárosában. Az esemény egy Eritreáról szóló tájékoztató rendezvény volt a belvárosi Römerkastell-ban.

Timo Brenner rendőrségi szóvivő szerint a szervező egyesületek az eritreai diktatórikus kormánnyal szimpatizálnak.

A kormány ellenzői támadtak a rendezvény résztvevőire és a rendőrökre.

Kérdés, hogy Németország miért engedélyezi egy diktatórikus rendszer, ország képviselőinek a rendezvényeit, gyűléseit?

A rendőrséget meglepetésként érték az indulatok

A rendőrség szóvivője szerint 200 ember kövekkel, palackokkal, fémrudakkal és falécekkel (némelyik szögekkel) támadt a találkozó résztvevőire és a rendőrökre. 26 rendőr megsérült. Több mint 300 rendőrt vezényeltek ki.

6 rendőrt kórházban kellett kezelni. 5 rendőr nem tudta folytatni szolgálatát. 200 embert elfogtak és ellenük eljárás indul.
A rendőrségnek gumibotot kellett használnia

Először kb. 200 ember gyűlt össze a Stuttgartban és környékén az eritreai egyesületek szervezései által.

14:00 óra körül pedig már több kisebb ellenzéki csoport is összegyűlt a Bad Cannstatt-i pályaudvaron és a stuttgarti főpályaudvaron, majd a gyülekező helyen a rendőrökre támadtak.

A támadók ellen gumibotot és paprikasprayt vetettek be. A környező rendőrkapitányságokról további erőket kellett hívni. Helikopterrel sisakos rendőröket is ledobtak. A rendőrség lovascsapata is a helyszínen volt.

A rendezvény ezután 16.30 körül kezdődött, mintegy 80-90 résztvevővel, és 18.55 körül ért véget. A résztvevők csak rendőri védelem mellett hagyhatták el a helyszínt.

Carsten Höfler rendőrségi alelnök elmondta:

Ma mi voltunk az ütközőpontja egy eritreai konfliktusnak, amelyet Stuttgart utcáin tömeges erőszakkal vittek véghez“. A rendőrségnek sikerült szinte az összes randalírozót letartóztatnia, mondta Höfler.
“Olyan volt itt, mintha háború lenne!”

A BILD megszólaltatta a szemtanúkat.

Egy megdöbbent lakos azt mondta: “Olyan volt itt, mintha háború lenne! Több tucat rendőr üldözte a támadókat az utcákon. Egy mellettünk lévő iskola udvaráról férfiak kövekkel dobálták a rendőröket. Egy rendőrségi helikopter is bevetésre került. Olyan hektikus volt az egész. Azt hittem, hamarosan lövöldözés lesz.

A rendőrség szóvivője szerint a rendezvény bejelentett volt. De miért nem tudta a rendőrség megakadályozni a stuttgarti támadást a gießeni Eritrea fesztiválon történt incidensek után?

Brenner:Előre figyelmeztettek minket, és számos erő volt a helyszínen. De ilyen nagymértékű támadásra nem számítottunk“.
Alábecsülte a rendőrség a helyzetet?

A stuttgarti Eritrea-találkozó szervezői szerint a rendőrség alábecsülte a helyzetet.

Rendőrségi védelmet kértünk, és elmondtuk, hogy ezek az emberek mire képesek” – mondja Salomon T., a rendezvény szervezője, aki nem szeretné, ha teljes névvel idéznénk.

A hárommillió lakosú északkelet-afrikai országot 30 éve egypárti diktatúra keretében Isaias Afewerki elnök irányítja. Más pártok be vannak tiltva, a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság szigorúan korlátozott. Nincs sem parlament, sem független bíróságok vagy civil társadalmi szervezetek.

Manuel Hagel, a baden-württembergi CDU frakcióvezetője elmondta:

Ezek az erőszakos cselekmények felháborítóak, nem fogadhatjuk el ezt az utcáinkon! Ezek az emberek, akik ilyen brutálisan lépnek fel másokkal, a rendőreinkkel szemben, elvesztették a jogukat, hogy nálunk védelmet és menedéket találjanak. Ez azt jelenti, hogy azonnali kiutasításokat kell végrehajtanunk – és ha kell, a tartózkodási törvényt is szigorítanunk kell ehhez“.
Frank Nopper (CDU) stuttgarti főpolgármester közölte, hogy határozottan elítélik a szombati erőszakos cselekményeket és zavargásokat.

Határozottan fel kell lépnünk az ellen, hogy más országokból származó konfliktusok német földön játszódjanak le“.

A város közleménye szerint előzetesen nem volt ok a rendezvény betiltására.

Gießenben (Hessen) már korábban is zavargások voltak

Júliusban a hesseni Gießenben egy Eritrea-fesztiválon zavargások törtek ki, amelyekben legalább 26 rendőr megsebesült, amikor a rendezvény ellenzői kövekkel és palackokkal dobálva, valamint füstbombákat felrobbantva támadtak a biztonsági erőkre. A gießeni rendezvény szervezői a kelet-afrikai ország ellentmondásos vezetését képviselték.

A stuttgarti rendőrség tisztázta: a helyzet nem volt olyan súlyos, mint Hessenben.

A Welt videóban elmondják, hogy Izraelben hasonló összecsapás volt két hete 150 sérülttel, Svédországban augusztusban 50 sérülttel, és nem lehet kizárni, hogy Németországban lesz még hasonló.

A hesseni zavargás

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.