Ősztől spórol Németország új rendeletben – a középületekben max. 19 fok lehet

Ősztől spórol Németország

A német gáztárolók a tervezettnél két héttel korábban érték el a 75%-os töltöttségi szintet, ezzel elérve az első kitűzött célt. Ennek ellenére a szakértők szerint mégis szűkös lehet a tél a gázt illetően. A német gazdasági miniszter Habeck több megtakarítási intézkedést is bejelentett ősztől.
Robert Habeck német gazdasági miniszter új energiatakarékossági szabályozást jelentett be, melyet rendeletben rögzítenek az energiabiztonsági törvényben. Az új rendelet szeptember 1-től lép a tervezettek szerint érvénybe és márciusig tart.

Egyebek mellett minden közintézményt (kórházak, szociális intézmények kivételek) max. 19 fokra lehet majd felfűteni. Az épületeket és a műemlékeket, de a reklámokat, kirakatokat sem szabad éjszaka kivilágítani.

A munka világában is több megtakarításra van szükség, melyről jelenleg folynak a tárgyalások a munkaügyi minisztériummal.

– mondta Habeck.

A miniszter júliusban már bemutatta az új “energiabiztonsági csomag” főbb elemeit, melyre az orosz gáz hiányában lesz szükség. Fontosnak tartja a gázfogyasztás csökkentését a privát háztartásokban, az iparban, irodaépületekben. Az erre vonatkozó új rendeletet 6 hónapos időszakra tervezik.

Részletek a tervezetből

A tervezet szerint a középületek munkaterületein a hőmérséklet max. 12 fok lehet, ha a helyiségekben nehéz fizikai munkát végeznek. Közepesen nehéz álló munkavégzés esetén max. 16 fok lehet, ha ülve végzik a munkát max. 17 fok lehet. Könnyű fizikai munkánál, főleg álló helyzetben 18 celsius fok, ülve 19 fok is lehet. Ez utóbbi feltehetően magában foglalja a normál irodai munka minden formáját.

A kötelezettség alól mentesülnek a kórházak, idősotthonok, óvodák és iskolák.
A közös helyiségeket, például a folyosókat egyáltalán nem szabad majd fűteni, és ahol a középületekben bojler van, amelyek működése elsősorban kézmosásra szolgál, ki kell kapcsolni.

A magánmedencéket nem lehet majd árammal és gázzal fűteni. A gázszolgáltatók és nagyobb házak tulajdonosai tájékoztatást kell hogy küldjenek minden háztartásnak a fűtési szezon kezdetén, hogy mennyi energiahasználat milyen költséget jelent és hogyan tudnak a lakók spórolni.

A kereskedelemben pedig az ajtókat csukva kell tartani, a kirakatok kivilágítása 22:00-06:00-ig nem lehetséges.

Egy második intézkedéscsomag a következő 2 év megtakarítását célozza, és a tervek szerint október 1-jén lép hatályba, ha a kabinet és a szövetségi tanács egyetért.

A tervek szerint a gázfűtéses épületeknél kötelező lesz az éves fűtésellenőrzés, a rendszereket takarékos módozatra kell beállítani. Az úgynevezett hidraulikus kiegyensúlyozás a víz optimális elosztásával is hatékonyabbá teheti a fűtési rendszereket. Ezt kötelezővé akarják tenni a központi fűtéssel rendelkező nagyépületek esetében.
A földgázfűtéses épületek nem hatékony, szabályozatlan fűtőszivattyúit le kell cserélni, mert a tárca szerint ezek energiafalók.
Az EU vészterve már életbe lépett

Spanyolország például már megszavazta az új energiatakarékossági csomagját, mely szerint május vége óta nem szabad 27 fok alá hűteni a középületeket, újabban az üzleteket, kulturális intézményeket, repülőtereket, pályaudvarokat, és télen csak maximum 19 fokra fűteni. A kirakatokat zárás után már nem szabad kivilágítani, a középületekben pedig le kell kapcsolni a világítást, ha nem használják őket.

Augusztus elején az EU gáz-vészcsomagja is életbe lépett. Minden tagállamnak augusztus elejétől márciusig 15% gázt kell spórolniuk az előző évi hasonló időszak fogyasztáshoz képest.

Az országok maguk dönthetnek arról, milyen módon teszik ezt meg. A rendelet számos kivételt ír elő az országok és a gazdaság kritikus ágazatai számára, mint például az élelmiszeripar.

Németországnak lényegesen több gázt kell megtakarítania, mint más országoknak, hogy az orosz gázszállítás esetleges leállása esetén elkerülhető legyen az ipar leállása, vagy akár a recesszió. A német megtakarítási cél 20%. Németországban egyes gáztüzelésű erőművek villamos energiát vagy távhőt is szolgáltatnak.
Augusztus közepén érkezett a hír, hogy a német gáztárolók korábban mint várhatóan, elérték a 75%-os telítettséget.

A rendelet előírja, hogy szeptember 1-ig legalább 75%-ig kell feltölteni a német tárolókat. Október 1-ig legalább 85%-ig, november 1-ig pedig legalább 95%-ig kell lennie. A tárolók kompenzálják a gázfogyasztás ingadozását.

Scholz és Habeck Kanadában tárgyal

Vasárnap utazott a német kancellár és a gazdasági miniszter Kanadába, hogy kibővítsék gazdasági együttműködésüket.

Kanada hasonló gazdag természeti erőforrásokkal rendelkezik, mint Oroszország, azzal a különbséggel, hogy ez egy megbízható demokrácia.

– mondta Scholz vasárnap este Montreálba való érkezése után.

Bár Kanada kínál folyékony gázt, Németország ebből csak középtávon profitálhat, mert még mindig nincsenek csővezetékek és terminálok az Atlanti-óceánon való szállításhoz. A látogatás fókuszában ezért a hidrogéntermelés áll. Emellett a német ipar érdeklődik a kanadai ásványok és fémek iránt, köztük a kobalt, nikkel, lítium és grafit iránt, amelyek fontosak az akkumulátorgyártásban.
Robert Habeck gazdasági miniszter ellentmondott annak a feltételezésnek, hogy Németország nem találna elegendő folyékony gázt a világpiacon. A probléma Németországban a cseppfolyósított földgáz (LNG) az orosz gáz alternatívájaként történő használatához szükséges infrastruktúra hiánya – mondta Habeck egy ZDF-interjúban. Ezért LNG-rakodó terminálok épülnének a német tengerparton.

Hogy honnan kaphatunk gázt, az nem kérdés, csak az, hogy ez hogyan juthat el országunkba.

A gáz tovább drágul

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy 3 napra karbantartási munkálatok miatt leállítja a gáz szállítását az Északi Áramlat 1-en, vagyis augusztus 31-től szeptember 2-ig. Ennek hatására a világpiacon a gáz ára tovább emelkedett.

52
Mennyire tartasz a németországi téli fűtésproblémáktól?

Forrás1 Forrás2 Forrás3

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter
Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a ...

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek
Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. ...

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban
Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként ...

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett
Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai ...

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben – az országosról a héten döntenek

Berlinben októbertől jön a 29 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben - az országosról a héten döntenek
Berlin polgármestere Franziska Giffey úgy döntött, hogy a Németországban szeptemberben lejárt 9 Eurós ...

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le - új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel
Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az ...

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztriában decembertől jön az áramár-stop - 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz
Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt ...

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció
Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek ...

Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet a "Blackout", vagyis a tartós áramkimaradás Németországban
A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű ...

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott

Bajorországban, Ansbachban támadt egy afgán menekült járókelőkre késsel és Allahu Akbar-t kiáltott
Csütörtök este több járókelőre is rátámadt késsel egy férfi a bajorországi Ansbachban, akit ...

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben - új járványügyi törvény
A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír ...