Óvatosságra int a német egészségügyi miniszter a nyitásnál

Járványügyi helyzet Németországban

A német egészségügyi miniszter és a Robert Koch Institut elnöke tartott ma sajtótájékoztatót arról, hogy áll Németország most a járványügyi helyzettel.

Jens Spahn a vírus mutánsok megjelenéséről aggodalmát fejezte ki.




“A vírus nem adja fel egykönnyen, ezért a nyitásnál nagyon óvatosnak kell lennünk. Ehhez tartoznak a jelenlegi határellenőrzések is.”

– mondta Spahn.

Regionálisan változó járványügyi számokkal számol a következő hetekben, ami az oltás haladásától is függ.

Jelenleg 3 megbízható oltás áll rendelkezésre és várják a Johnson & Johnson negyedik vakcina jóváhagyását is.





Németországban idáig 5 millió vakcinát osztottak szét, a jövő hét végéig pedig 10 millió újabb oltást kap Németország az EU-tól.

Az elmúlt időszakban az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban vita adódott a hatásfoka és a mellékhatásai miatt.

Gyors-tesztek

A márciustól igénybe vehető ingyenes gyors-teszteléseknél az elején hiány léphet föl.

Március közepétől várható az otthoni tesztek vásárlási lehetősége az üzletekben kedvezményes áron, amiből az elején szintén hiány léphet föl, mondta Jens Spahn.




A vírus kapott egy lökést

A Robert Koch Institut elnöke elmondta, hogy fordulópont előtt állunk.

Habár a járványügyi számok stagnálnak (kivéve Thüringen) a brit vírusvariáns B.1.1.7 gyorsan terjed, ami megnehezíti a járvány leküzdését, ezért a szabályok további betartására hívta fel a figyelmet.

“A vírus kapott egy lökést és nagy lépésekben halad előre. Nekünk azonban nem szabad visszafele haladnunk, minden nyitási lépés visszavethet minket.”

– mondta a Robert Koch Institut elnöke Wieler.





Mivel a vírusmutáns gyorsabban terjed, ezért várható, hogy több fiatal fertőzött lesz a következő hetekben.

Nyitási tervek egyelőre csak az óvodáknál és az általános iskoláknál van, a fodrászoknál március 1-től országszerte.

Február 22-én fokozatos nyitás lesz az óvodákban és az általános iskolákban Baden-Württemberg, Brandenburg, Berlin, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Schleswig-Holstein és Thüringen tartományokban.

Két nappal később nyitnak meg Mecklenburg-Vorpommern-ben, Hamburg és Sachsen-Anhalt márciusban nyit, Bremen pedig teljes osztályokkal.

Sachsen tartomány már a hét elején megnyitotta az általános iskoláit, a szülők maguk dönthetik el, hogy szeretnék-e iskolába vinni a gyerekeket, Niedersachsen-ben pedig már januártól váltakozó oktatás van az általános iskolákban.





A gazdasági nyomás nagyon nagy a tartományokon a nyitás felé, ugyanakkor már a harmadik hullámtól tart Németország, írja a Welt német magazin.

Ausztria február 8-tól vezetett be enyhítéseket, további intézkedésekről március 1-én döntenek, Svájcban március 1-én terveznek nyitást, végleges döntés jövő héten várható.

Videó a mai sajtótájékoztatóról


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.