Parlamenti választás Németországban 2021 – a pártok és a programjai

A németországi választások és a pártok programjai

Szeptember 26-án a német lakosság új Bundestagot választ és nincs könnyű helyzetben. Angela Merkel korszaka 16 év után véget ér. De mit ígér pártja a jövőre nézve? Mit ígérnek a Zöldek, az SPD, az FDP, a Die Linke és az AfD pártok Németország jövőjéért? Elemzők szerint még soha nem volt ilyen nehéz a döntés és nehezen áttekinthető a kampány.




CDU/CSU, az Unió – Környezetvédelem, adók, nyugdíj

Kancellárjelölt Armin Laschet

Június 21 -én a CDU/CSU volt az utolsó parlamenti képviselőcsoport, amely a 2021 -es német választásokra vonatkozó választási programtervezetét bemutatta.  Ezt Armin Laschet kancellárjelölt és a CDU vezetője, valamint Markus Söder a CSU vezetőjével együtt tették.

A stabilitás és a megújulás programja. Együtt egy modern Németországért ” a mottójuk. A CDU és a CSU központi üzenete: Míg mások a „radikális, kiszámíthatatlan változást” képviselik, addig az Unió „jobbá akarja tenni a jót”.

Németországot ipari országként kell megőrizni, ugyanakkor figyelni kell a klímavédelemre. Nem szabad adóemeléseket végrehajtani – de nem is kell jelentős könnyítéseket tenni.

A németül „uniónak” nevezett CDU/CSU  többek között ezt hirdette meg:

Emelkedő CO2-árat ígér, de választási kiáltványában nem közöl konkrét információt az összegről. Az üvegházhatást okozó gázok semlegességének elérése 2045-ig. Az ipar és az éghajlatbarát (klímasemleges) közlekedés fontos része lenne a szén-dioxid semleges hidrogén. Adóemelést nem akarnak. A lakáspiacon a bérleti díjak felső szintjének korlátozását akarják bevezetni. A nyugdíjkorhatár nem lehet magasabb, mint 67 éves kor.

A CDU nemrég bemutatott egy 15 pontos tervet, amely a megújuló energiák kiépítésére irányul. A következő napokban várható, hogy konkrét tervekkel állnak elő a digitalizáció, az adók, a gazdasági fejlődés és a biztonság területén.

Link: CDU/CSU A párt részletes programja PDF formátumban

Videó kampány Armin Laschet




SPD – „A jövő programja”

Kancellárjelölt Olaf Scholz pénzügyminiszter

Az SPD a „jövő programjáról” május 9-én döntött. Az SPD a Zöldekkel hasonlóan szintén az erősebb klímavédelemre szólít fel, és nem zárja ki, hogy 2038 előtt megszűnjön a szénbányászat.

2030-ra 65%-kal csökkentené a CO2-kibocsátást, és legkésőbb 2045-ig elérné a klímasemlegességet. A sokat kritizált Hartz IV rendszert (szociális segély), amelyről az SPD kormány döntött annak idején, “állampolgári juttatással” (Bürgergeld) váltaná fel. Az SPD a lakosság túlnyomó többségének is csökkenteni kívánja az adókat, de a nagyon gazdagokra emelni akarja.

Cél a 12 Eurós minimálbér és új lakások építése.

Link: SPD a párt részletes programja PDF formátumban

Videó kampány




“Die Grünen” – A Zöldek, a klímavédelem pártja

Kancellárjelölt Annalena Baerbock

A Zöldek a választásokon a „Németország. Minden benne van. ” (“Deutschland. Alles ist drin”) mottóval indítottak.

Nem meglepő, hogy a párt elsősorban a klímavédelemmel és a társadalmi igazságossággal foglalkozik. A választási program többek között tartalmazza az autópályák sebességkorlátozását, a klímavédelmet és a rövidtávú repülőjáratok betiltását. Ezenkívül a Zöldek napirendjén szerepel az egész Németországra kiterjedő bérleti díj emelésének korlátozása és a magasabb adókulcs bevezetése.

Link: Die Grünen a párt részletes programja PDF formátumban

Videó kampány

FDP – a liberálisok – „Was jetzt zu tun ist!“

Christian Lindner pártelnök

Mottójuk :Was jetzt zu tun ist! “Nie gab es mehr zu tun” – “Most kell cselekedni! Soha nem volt több tennivaló, mint most“.

Az FDP a vállalatok adókedvezményeit és egy piacközpontú klímavédelmi programot szeretne. A liberálisok egyebek mellett a gazdaság „felszabadító paktumát” szorgalmazzák – különösen a bürokrácia és az adócsökkentés területén. Ami a klímavédelmet illeti, a választási program „szigorú szén-dioxid korlátot” ír elő – de az FDP nagyrészt elutasítja az éghajlati célok elérésére vonatkozó állami követelményeket.

Ezenkívül az FDP több pénzt fordítana az oktatásra, a digitalizálásra, a Hartz IV segélyt „liberális állampolgári juttatásra” (liberales Bürgergeld) cserélné. A kancellária posztot max. két választási periódusra csökkentenék, ill. max. 10 évre.

Link: FDP a párt részletes programja PDF formátumban

Videó kampány




A “Die Linke” – eltörölné a Hartz IV segélyt és megemelné a minimálbért

A Baloldal többek között 13 Euró minimálbért, országos bérleti díj emelési korlátozást, az ápolásban dolgozók jobb munkafeltételeit, és milliomos-adót követel: 1 millió  Eurós vagyonból 5%-os adót vezetne be.

1.200 Eurós „szolidaritási minimálnyugdíjat” akar és egy alap gyermekbiztosítást. A Hartz IV helyett “alapbiztosítást” (Mindestsicherung) vezetne be. A párt elutasítja a katonaság külföldi bevetését és a Nato-t is megszüntetné.

Link: Die Linke a párt részletes programja weboldalon

Videó kampány

AfD a jobboldal – Kilépés az EU-ból és egy másfajta korona-politika

Az AfD április 20-án jelentette be a programját. A jobboldali párt többek között azt akarja, hogy szűnjenek meg a korona-szabályok és Németország lépjen ki az EU-ból. A bevándorlást szigorúbban kezelné, pl. az un. „családegyesítést” megszüntetné, egyszerűsítené a kitoloncolást, a biztonságos országok listáját pedig jelentősen bővítené. Ezzel jóval kevesebb országból lenne köteles Németország menekülteket befogadni és ellátni.

Link: AFD a párt részletes programja weboldalon

Videó kampány

154
Te melyik pártra szavaznál Németországban?

Szeptember elejei állás egy felmérés szerint

Választási prognozis Németországban
Szeptember 3-i felmérés alapján az állás KÉP: https://www.bundestagswahl-2021.de/umfragen/

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.