Péntektől nem kell házi karanténba vonulnia az Ausztria felől hazatérőknek, ha van negatív koronavírustesztjük

Péntektől változnak a Magyarországra történő belépés szabályai a magyar-osztrák határon.

Az eddigi szigorított szabályoktól eltérően mindkét ország állampolgárai beléphetnek a határon, ha  negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. Az igazolás lehet angol, vagy magyar nyelven és a belépést megelőző 4 napnál nem lehet régebbi.

Tehát a magyar és osztrák állampolgároknak  a Magyarországra való  belépés után már nem kell hatósági házi karanténba vonulni.

Ugyanakkor, ha valaki a belépést követő 14 napon belül a koronavírus-fertőzés tünetét észleli magán, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

Ez olvasható a magyar kormány koronavirus.gov.hu oldalán május 21-i dátummal.

A RENDELET:

A Kormány 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről 

Mivel a rendelet és a honlapon szereplő írás is félreérthető, ezért telefonon utánaérdeklődtem.

A telefonos megkeresésre azt a választ kaptam, hogy a rendelkezés kizárólag Ausztria területéről történő beutazás esetén érvényes, az Ausztriában lakó és nem ingázó magyaroknak. Ebben a magyar és osztrák külügyminisztérium egyezett meg, a magyar és német még jelenleg tárgyal. A Németországban lakó és dolgozó magyar állampolgárokat jelenleg semminemű teszt nem mentesíti a kötelező két hetes hatósági házi karantén alól. 

A helyzet azonban hamarosan változhat Németország felé is, biztató szavakat kaptam.

A magyar kormány koronavírus információs telefonszámát bárki felhívhatja Németországból is: 0036 80 277 456 a honlapon itt látható 24 órában adnak információt.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.