Polgárháborús hangulat volt szombat éjjel Stuttgartban – a rendőrséget meglepte

A város rendőrsége egy közös biztonsági koncepciót akar kidolgozni

A szombati randalírozás után konkrét terveken dolgoznak az illetékesek, hogy hogyan akadályozhatják meg a jövőben a hasonló eseményeket.

A rendőrség vezetősége Franz Lutz és helyettese Thomas Berger már sok mindent megéltek. Lutz 46 éve rendőr, Berger 30 éve. De ilyen rendőr elleni támadásokat, mint mostanában, még soha nem tapasztaltak.

A szombati történtek

Azon a bizonyos szombaton 23:30 órakor egy 17 éves férfit kontrolláltak drog-gyanú miatt. Ott már több, mint 200 ember támadt a rendőrökre. Az első körben ezt a harcot nem a rendőrök nyerték meg, így került a dühös tömeg a sétálóutcára. A tömeg hirtelen növekedett, kb. 500-an lehettek már és agresszívan randalíroztak Stuttgart belvárosában, meséli Thomas Berger a történteket.

Ezekből aztán több kis csoportok alakultak ki, akik elkezdtek fosztogatni és rombolni az utcákon.

19 rendőr sérült meg a bevetésen, 30 üzlet kirakatát törték be a belvárosban és károsították meg az árukat, 8 boltot kiraboltak. 12 rendőrautó lett megkárosítva, néhány totálkárt szenvedett.

24 fiatalt vett a rendőrség őrizetbe. 12-nek külföldi útlevele volt, a másik fele német állampolgár volt. Ellenük eljárás indult.

A rendőrség jelenleg elemzi a videofelvételeket, a bodycam képeket.

A szombat éjszakai helyzet kicsúszott a rendőrség kezéből, mondta Berger. Rendőrségi helikopterek köröztek a belváros felett, ez jelezte az ott lakóknak is, hogy valami nincs rendben.

A rendőrség elnöke Franz Lutz megszakította szabadságát. 2:30-kor értesítették Allgäu-ban a történtekről és azonnal útnak indult. Csak 4:30-kor sikerült a helyzeten a rendőrségnek felülkerekednie.

A rendőrséget meglepetés szerűen érte az agresszió és az erőszak, amivel találkoztak. De azért nem voltak teljesen felkészületlenek. Az előző hetekben történtek miatt megnövelte a rendőrség a jenlétét, mondta Franz Lutz. Többen voltak készenlétben, mint egy normális hétvégén. De a 200 rendőr Stuttgartból nem volt elég. A környező városokból hívtak erősítést, így lettek majd 300-an a végén.

Május vége óta rendszeresek voltak az ilyen jellegű, rendőrséget megtámadó, engedelmeskedni nem akaró csoportosulások.

A tettesek a party-életből való fiatalok voltak

Az agresszorok főleg férfiak voltak az éjszakai életből, akik hétvégente bulizni járnak a városba. Ez a csoport erősen kevert. Németek, németek bevándorló hátérrel, külföldiek, menekültek is voltak közöttük.

A főpolgármester figyelmeztet, hogy nem szabad megbélyegezni ezt a csoportosulást, hogy csak bevándorlók vettek volna részt. A viselkedésük elfogadhatatlan volt, mindegy, hogy németek vagy bevándorlókról van szó.

“Ilyenkor hamar hangzik el, hogy a külföldiek a hibásak. Ezt rögtön visszautasítom. Ha valaki azt kéri, adjuk fel liberális hozzáállásunkat, akkor határozottan azt mondom, ezt nem akarjuk”, mondta a főpolgármester, Kuhn.

A rendőrségnek most arra kell koncentrálnia, hogy megakadályozzon hasonló eseteket. Ezen dolgozik a következő napokban.

Berger és Lutz kihangsúlyozták, hogy nagy erőkkel a helyszínen kell lenniük. A rendőrség felszólítja azokat a fiatalokat is, akik a szociális médiákat követik:

Arra kérem Önöket, hogy határozottan nyilvánítsák ki távolságtartásukat, distanciájukat a történésekkel szemben. A szociális médiákban sem szabad a rendőrséggel szembeni fellépéseket ártalmatlannak tekinteni. Akkor is, ha a rendőrség számol ilyen kitörésekkel, világosnak kell lennie, hogy ez nem tartozik hozzá a normális stuttgarti éjszakai szórakozáshoz. A résztvevőknek tudniuk kell, hogy az ilyen akciókkal veszélyeztetik a stuttgarti nyári éjszakák szabadságát“, mondta Kuhn.

Már voltak előzmények, egy új jelenség

A stuttgarti rendőrségnek nyilvánvalóan egy új jelenséggel van dolga. Már az elmúlt hetekben is többször nagyobb csoportok gyűltek össze, hogy a rendőrség ellen lépjenek fel, különböző okokból.

Ez a jelenség először a szigorú koronavírus-szabályok feloldása után jelentkezett. Az élet ismét beindult, a szombati bulizások már nem voltak olyan óvatosak.

A legkeményebb hétvége közvetlenül az enyhítések után jött, május utolsó hétvégéjén. Akkor a rendőrségnek kétszer egymás után egy éjszaka kellett nagyobb embertömeggel megküzdenie.

Éjfél körül a rendőrség még az akkor érvényben lévő szigorításokat akarta betartatni a nevezetes Schloßplatzon. A lépcsőkön túl közel ültek egymáshoz a partizni vágyó fiatalok. A rendőrség ekkor hangosbemondókkal próbálta felszólítani őket, hogy tartsák be a megfelelő távolságot. A fiataloknak azonban eszük ágában sem volt hallgatni a rendőrökre, ellenkezőleg. A tömegből repültek az üvegek a rendőrök felé, rendőrautókat is céloztak. Ezután erősítést hívtak a rendőrök és kutyák segítségével is megtisztították a Schloßplatzot.

Két órával később ismét azt vették észre a rendőrök, hogy egy hasonló szituáció alakult ki. Egy férfit állítólag megtámadtak késelők. Később kiderült, hogy ez nem volt igaz, csak bolondozásnak szánta a fiú, akit ezután igazoltatni próbáltak. A férfi ellenállt és agresszívvá vált.

A rendőrség a földre vetette. Ezt meglátták a körülöttük állók és rátámadtak a rendőrökre. Itt is ismét erősítésre volt szüksége a rendőrségnek, hogy a bandával szemben fölülkerekedjen. Több, mint 30 rendőrautó vonult ki a helyszínre akkor. A rendőrséget összefüggésbe hozták az Amerikában történt rasszistának titulált rendőri intézkedéssel. A 18 éves gyanúsított spanyol sötétebb bőrű volt, a rendőrséget rasszizmussal vádolták.

A rendőrségnek az amerikai esetek miatt többször is kellett ezzel a gyanúsítgatással szembesülnie. Például a főpályaudvarnál egy elfogatásnál a rendőrséget rasszista szavakkal illették a környező emberek.

Már a koronavírus ideje előtt is ősszel történt egy hasonló eset. Szeptemberben megtámadtak egy embert a Schloßkertben. Miután kiérkezett a rendőrség, kb. 20 ember a rendőrség ellen gyülekezett össze a helyszínen.

A belügyminiszter, Horst Seehofer hétfőn Stuttgartba utazik, hogy megbeszéléseken egyeztessen a történtekről.

A rendőri szakszervezet alkoholtilalmat követel és kijárási tilalmat, pl. 3:00 – 7:00-ig. Mivel a fiatalok könnyen jutnak alkoholhoz a környéken, a rendőrségnek mára már folyamatos készenlétben kell lennie, ami szerintük elfogadhatatlan.

 

 

FORRÁRS: stuttgarter-zeitung stuttgarter-nachrichten

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.