Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban – vonatkiesésekre és késésekre kell számítani

Tartályvonatok ütköztek Németországban

“Bármilyen szikra katasztrófát okozhat” – mondta a rendőrség. Mivel egy balesetben megsérült tehervonatból még mindig robbanásveszélyes propángáz szivárog, a vasút nem tudja használni az Észak-Rajna-Vesztfália és Berlin közötti fontos útvonalat. Az utasoknak pár napos korlátozásokra kell felkészülniük.
Az alsó-szászországi Gifhorn körzetben két tehervonat összeütközése miatt az utazóknak legalább vasárnap estig vonatkiesésekre és késésekre kell számítaniuk.

A pályaszakaszt teljesen lezárták, és a vonatokat elterelik – közölte a Deutsche Bahn szóvivője.

A német rendőrség szóvivője szerint két tartálykocsiból továbbra is robbanásveszélyes propángáz szivárog. A vagonoknak üresnek kell lenniük, mielőtt mozgatni lehet őket, mondta: “Bármilyen szikra ott katasztrófához vezethet“.

Csütörtökön kora reggel egy tehervonat megállt egy jelzőnél Leiferde közelében, és egy következő tehervonat eddig tisztázatlan okokból belerohant az álló vonatba.

Az ütközésben négy vagon felborult, és a felsővezeték is megsérült.

A hátulról felborult szerelvény 25 tartálykocsiból állt, amelyek propángázzal voltak megtöltve. A baleset után az első vonat vezetőjét sérülésekkel kórházba szállították. A második vonat mozdonyvezetője a jelentések szerint egy enyhe áramütéstől eltekintve nem sérült meg.
A szóvivő elmondta, hogy minden tartálykocsi 50 tonna gázzal volt megtöltve – feltételezhetően óránként körülbelül 250 kilogramm szökött ki. A baleset helyszínét az éjszaka folyamán lezárták és biztosították.

90 perces késések

Az utazóknak továbbra is számolniuk kell a pályazár miatti vonatkiesésekkel és késésekkel.

Többek között az Észak-Rajna-Vesztfália és Berlin közötti forgalmas összeköttetés is érintett. A vonatokat ezen az útvonalon átirányítják, és az utasoknak körülbelül 90 perces késéssel kell számolniuk – jelentette be a Deutsche Bahn. A wolfsburgi megállóhelyet kihagyják, a vonatok alternatívaként Stendalban állnak meg.

A Svájcból Frankfurton és Kasselen keresztül Berlinbe tartó ICE-vonatok szintén érintettek. A vasút szerint az Amszterdam és Berlin közötti IC-járatok csak Hannoverig közlekednek majd, és onnan indulnak majd az ellenkező irányba is.

A Hammból és Münsterből Hannoveren keresztül Berlinbe közlekedő vonatok szintén érintettek. Az utazóknak utazásuk megkezdése előtt tájékozódniuk kell a csatlakozásokról.
A nap folyamán konzultációt terveznek  a Marl-i tűzoltóságának a szakembereivel a további teendőkről – közölte a rendőrség szóvivője.

A Ruhr-vidéki vegyipari park szakemberei mellett a Szövetségi Vasúti Balesetvizsgáló Ügynökség szakértői is megvizsgálták a baleset helyszínét. A tájékoztatás szerint a lakosságra a kiáramló gáz nincs veszéllyel, a baleset helyszíne egy erdős területen található.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.