Razzia a húsiparban tevékenykedő munkaerő-kölcsönző cégeknél – illegálisan dolgozókat találtak

Szerdán razzia volt Németországban a húsiparban tevékenykedő munkaerőkölcsönző cégeknél, ami ismét a kizsákmányolásra mutatott rá. Több illegálisan dolgozót találtak, hamis papírokkal.

Több, mint 60 lakó-és üzlethelyiséget vizsgált át a rendőrség Németország szerte illegális foglalkoztatottság gyanúja miatt a húsiparban. Összesen 800 rendőr volt bevetésen főleg  Sachsen-Anhalt-ban és Niedersachsen-ben, mondta a rendőrségi szóvivő. Ezen kívül még Berlin-ben, Sachsen-ben és Nordrhein-Westfalen tartományban is.

A nyomozás a munkaerő-kölcsönző cégeket érinti. Ezek az elmúlt 6 hónapban legalább 82 embert csempésztek be. A rendőrség elmondása szerint 10 gyanúsított van 41 és 56 év közöttiek. Ezek közül 8 férfi és 2 nő. A vád szervezett és üzletszerű csempészet és okmányirat hamisítás.

A Frankfurter Allgemeine lap szerint megtudták a munkaerő-kölcsönző cégek nevét, akiknél a razzia volt. Ezek ukrán diákokat is alkalmaztak hamisított papírokkal.

Garbsen-ben a Certus Personalbereitschaft nevű közvetítő céget nézték át, Bassum-ban az ICR nevű munkaerő-kölcsönző céget ellenőrizték, Twist-ben, közel a holland határhoz a Berkana nevű kölcsönző céget.

Twist-ben található az NWT húsipari cég, mely 6.000 nm-en dolgoz fel és csomagol húst a nemzeti és nemzetközi piacra.

Alsó-Szászországban a húsgazdaságnak komoly gazdasági jelentősége van. Különösen Emsland és Cloppenburgban található több cég is, melyek disznót vágnak és darabolnak. A baromfi-feldolgozó üzemek Vechta-ra és Oldenburg környékére koncentrálódnak.
Két cég a vádlott

A vádlott két cég, melyek egymástól függetlenek, de ugyanazon séma szerint működnek. Kelet-európai munkásokat csempésznek Németországba hamisított papírokkal. Diákigazolványokat is hamisítottak, amivel szezonális munkára hoztak embereket.

A vádlottak szállást és utazási lehetőséget biztosítottak a dolgozóknak, valamint segítettek nekik számlát nyitni és a hivatali ügyeket intézni.

A rendőrség átnézte a kölcsönző-cégek irodáit, a cégtulajdonosok lakásait, a munkásszállókat is. Weißenfels-ben 49 szállót néztek át. A legnagyobb német húsipari cég Tönnies üzemeltet ott egy daraboló üzemet több, mint 2.200 dolgozóval.

De Bernburg-ban, Garbsen-ben Papenburg-ban, Twist-ben, Bonn-ban, Bassum-ban, Chemnitz-ben és Berlin-ben is hasonlóképpen razzia volt.
Különleges egységet vontak be

A razziánál több, mint 20 embert találtak hamisított papírokkal, illegálisan alkalmazva. Őket most kihallgatják, ezután átadják őket az idegenrendészetnek. A rendőrök több bizonyítékot is lefoglaltak, többek között adathordozókat és üzleti papírokat.

A rendőrség ezzel egyidőben a határokat is ellenőrizte, igazoltatott a vonatokon, ahol szintén nagyszámú utazót talált hamisított papírokkal. Ezért egy különleges egységet hoztak létre a nyomozáshoz, ami kifejezetten a munkaerőkölcsönző cégeket vizsgálja és a csempészmunkájuk után nyomoz.

Mihamarabbi lépésekre van szükség

A razzia eredményeképp a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) felszólította a kormányt, hogy munkavédelmi okokból mielőbb hozza meg azt a törvényt, mely a húsiparban tevékenykedő munkaerő-kölcsönző cégek munkáját betiltaná. A DGB vezető tagja Anja Piel elmondta:

A munkaerő-kölcsönző cégeket és azok szerződéseit be kell tiltani“.

SPD-frakcióvezető Katja Mast elmondta, hogy a tervezett törvénnyel ezek a szabálytalanságok a húsiparban még komolyabban büntethetőek lesznek.

Az eddig alkalmazott üzleti modell a húsiparban véget kell, hogy érjen“, mondta.

A Zöldek (Die Grünen) szóvivője a razziát már nagyon esedékesnek tartotta és felszólította a kormányt a mielőbbi intézkedésre.  

A Die Linken politikus Jutta Krellmann úgyszintén a munkaerő-kölcsönző cégek betiltását és keményebb szankciókat követelt.
A törvénytervezet már elkészült

Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt napvilágra kerültek a húsiparban uralkodó áldatlan munkakörülmények és lakhatási körülmények.

A munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül Németországban foglalkoztatott kelet-európai munkások katasztrofális körülményeiről már korábban is írtunk, ez itt olvasható, és a Tönnies gyárban történtekről is, melyről itt lehet olvasni.

Jövőre új törvény bevezetését tervezik, melyet már idén kidolgoztak. 2021-től a munkaerő-kölcsönző cégek be lesznek tiltva a húsiparban, és bizonyos tevékenységet a húsfeldolgozó üzemben csak szakmabeli végezhet.

FORRÁS: www.tagesschau.de

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

Ingatlanvásárlás Németországban

Ingatlanvásárlás Németországban
Hogyan vásárolj ingatlant Németországban? Hogyan vegyél fel lakáshitelt Németországban?
Elolvasom

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel – október 8-ig tart

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel - október 8-ig tart
Az Oktoberfest után a Canstatter Volksfest a legnagyobb fesztivál Németországban. Október 8-ig több ...
Elolvasom

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya
Kedves Olvasók! Szeretnék bemutatkozni Nektek, mint pénzügyi tanácsadó, és a jövőben hasznos tanácsokkal ellátni Benneteket, ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi – Tudod mi az “O bis O” szabály?

Németország: októbertől aktuális a téli autógumi - Tudod mi az "O bis O" szabály?
Melegrekord 20 fokkal, és mindez november elején? Az enyhe hőmérséklet miatt kevés járművezető ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.