Razzia a húsiparban tevékenykedő munkaerő-kölcsönző cégeknél – illegálisan dolgozókat találtak

Szerdán razzia volt Németországban a húsiparban tevékenykedő munkaerőkölcsönző cégeknél, ami ismét a kizsákmányolásra mutatott rá. Több illegálisan dolgozót találtak, hamis papírokkal.

Több, mint 60 lakó-és üzlethelyiséget vizsgált át a rendőrség Németország szerte illegális foglalkoztatottság gyanúja miatt a húsiparban. Összesen 800 rendőr volt bevetésen főleg  Sachsen-Anhalt-ban és Niedersachsen-ben, mondta a rendőrségi szóvivő. Ezen kívül még Berlin-ben, Sachsen-ben és Nordrhein-Westfalen tartományban is.

A nyomozás a munkaerő-kölcsönző cégeket érinti. Ezek az elmúlt 6 hónapban legalább 82 embert csempésztek be. A rendőrség elmondása szerint 10 gyanúsított van 41 és 56 év közöttiek. Ezek közül 8 férfi és 2 nő. A vád szervezett és üzletszerű csempészet és okmányirat hamisítás.

A Frankfurter Allgemeine lap szerint megtudták a munkaerő-kölcsönző cégek nevét, akiknél a razzia volt. Ezek ukrán diákokat is alkalmaztak hamisított papírokkal.

Garbsen-ben a Certus Personalbereitschaft nevű közvetítő céget nézték át, Bassum-ban az ICR nevű munkaerő-kölcsönző céget ellenőrizték, Twist-ben, közel a holland határhoz a Berkana nevű kölcsönző céget.

Twist-ben található az NWT húsipari cég, mely 6.000 nm-en dolgoz fel és csomagol húst a nemzeti és nemzetközi piacra.

Alsó-Szászországban a húsgazdaságnak komoly gazdasági jelentősége van. Különösen Emsland és Cloppenburgban található több cég is, melyek disznót vágnak és darabolnak. A baromfi-feldolgozó üzemek Vechta-ra és Oldenburg környékére koncentrálódnak.
Két cég a vádlott

A vádlott két cég, melyek egymástól függetlenek, de ugyanazon séma szerint működnek. Kelet-európai munkásokat csempésznek Németországba hamisított papírokkal. Diákigazolványokat is hamisítottak, amivel szezonális munkára hoztak embereket.

A vádlottak szállást és utazási lehetőséget biztosítottak a dolgozóknak, valamint segítettek nekik számlát nyitni és a hivatali ügyeket intézni.

A rendőrség átnézte a kölcsönző-cégek irodáit, a cégtulajdonosok lakásait, a munkásszállókat is. Weißenfels-ben 49 szállót néztek át. A legnagyobb német húsipari cég Tönnies üzemeltet ott egy daraboló üzemet több, mint 2.200 dolgozóval.

De Bernburg-ban, Garbsen-ben Papenburg-ban, Twist-ben, Bonn-ban, Bassum-ban, Chemnitz-ben és Berlin-ben is hasonlóképpen razzia volt.
Különleges egységet vontak be

A razziánál több, mint 20 embert találtak hamisított papírokkal, illegálisan alkalmazva. Őket most kihallgatják, ezután átadják őket az idegenrendészetnek. A rendőrök több bizonyítékot is lefoglaltak, többek között adathordozókat és üzleti papírokat.

A rendőrség ezzel egyidőben a határokat is ellenőrizte, igazoltatott a vonatokon, ahol szintén nagyszámú utazót talált hamisított papírokkal. Ezért egy különleges egységet hoztak létre a nyomozáshoz, ami kifejezetten a munkaerőkölcsönző cégeket vizsgálja és a csempészmunkájuk után nyomoz.

Mihamarabbi lépésekre van szükség

A razzia eredményeképp a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) felszólította a kormányt, hogy munkavédelmi okokból mielőbb hozza meg azt a törvényt, mely a húsiparban tevékenykedő munkaerő-kölcsönző cégek munkáját betiltaná. A DGB vezető tagja Anja Piel elmondta:

A munkaerő-kölcsönző cégeket és azok szerződéseit be kell tiltani“.

SPD-frakcióvezető Katja Mast elmondta, hogy a tervezett törvénnyel ezek a szabálytalanságok a húsiparban még komolyabban büntethetőek lesznek.

Az eddig alkalmazott üzleti modell a húsiparban véget kell, hogy érjen“, mondta.

A Zöldek (Die Grünen) szóvivője a razziát már nagyon esedékesnek tartotta és felszólította a kormányt a mielőbbi intézkedésre.  

A Die Linken politikus Jutta Krellmann úgyszintén a munkaerő-kölcsönző cégek betiltását és keményebb szankciókat követelt.
A törvénytervezet már elkészült

Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt napvilágra kerültek a húsiparban uralkodó áldatlan munkakörülmények és lakhatási körülmények.

A munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül Németországban foglalkoztatott kelet-európai munkások katasztrofális körülményeiről már korábban is írtunk, ez itt olvasható, és a Tönnies gyárban történtekről is, melyről itt lehet olvasni.

Jövőre új törvény bevezetését tervezik, melyet már idén kidolgoztak. 2021-től a munkaerő-kölcsönző cégek be lesznek tiltva a húsiparban, és bizonyos tevékenységet a húsfeldolgozó üzemben csak szakmabeli végezhet.

FORRÁS: www.tagesschau.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.