Reális lehet a “Blackout”, vagyis a tartós áramkimaradás Németországban

Reális lehet egy blackout vagyis egy hosszabb áramkimaradás Németországban

A Német Városok és Települések Szövetsége a feszült energiaellátási helyzetre való tekintettel széleskörű áramkimaradásokra figyelmeztetett, és a lakosságot a válsághelyzetekre való felkészülésre szólította fel. 2022 végén a német kormány a tervek szerint leállítja az atomerőműveket.




A Német Városok és Települések Szövetsége a bizonytalan energiaellátás miatt a polgári katasztrófavédelemet felszólította, hogy a lakosokat jobban készítsék fel egy áramkimaradás eshetőségére.

Ismét felhozták a már egy éve is emlegetett “Blackout” témáját Németországban, és számtalan médiában szólnak arról híradások, hogy ez egy valós jelenség lehet.

Fennáll az áramkimaradás veszélye, ezért sokkal intenzívebben ki kell terjesztenünk a polgári katasztrófavédelmet.

– mondta Gerd Landsberg, a Német Városok és Települések Szövetségének vezérigazgatója a Welt am Sonntag című lapnak, aki szerint javítani kell a válsághelyzetekre való felkészülést.

Megtörténhet az energiahálózat túlterhelése

Landsberg figyelmeztett a villamosenergia-hálózat túlterhelésére. Szerintük könnyen előfordulhat, hogy ha pl. az idén eladott 650 000 fűtő házi gépezet egyszerre bekapcsolásra kerül, akkor a gázellátás kudarcot vallhat. Ez egy reális forgatókönyv.




Felszólította a polgárokat, hogy vegyék komolyan a német kormány katasztrófavédelemi hivatalának ajánlásait, mely szerint több napra való vizet és élelmiszert kell a házban tárolni arra az esetre, ha nagyobb méretű áramkimaradás lenne.

Egy ilyen esetben ugyanis víz sem folyik majd és tankolni sem lehet, két nap múlva a telefonunk is lemerül. Egy ilyen esetre senki sincs igazán fölkészülve, mondta Landsberg.

A Bundestag szerdai általános vitájában Olaf Scholz német kancellár biztosította a német lakosokat, hogy a kormány jól felkészült az elkövetkező nehéz télre.

Rámutatott, hogy például megteremtették annak lehetőségét, hogy két atomerőművet vésztartalékban üzembe tartsanak, hogy Németországban soha ne legyen áramhiány.




Habeck német gazdasági miniszter az év végére ki akarja vezetni az atomenergiát, de csak majdnem. Két reaktor továbbra is készenlétben marad.

Németországban a tervek szerint év végén leállnak az atomerőművek

Bár félő, hogy télen áramhiány léphet fel, Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter kitart azon terve mellett, hogy Németország utolsó három aktív atomerőművét az év végén lekapcsolják a hálózatról.

Ezek közül kettőt, az Isar 2 és a Neckarwestheim 2 reaktorokat azonban készenlétben akarják tartani, hogy ha mégis energiahiány lépne fel.

3 aktív atomerőműje van jelenleg Németországnak, a tervek szerint 2022 év végével ezeket kikapcsolják. Forrás: www.bmuv.de

Kritika több oldalról

E terveket kritizálja többek között a Kerntechnik Deutschland (KernD) iparági szövetség, amely azzal vádolja Habecket, hogy terveiben nem tartja szem előtt a fogyasztók aggodalmait és a villamosenergia-piaci árak alakulását.




Érthetetlen, hogy a kormány döntéseiben nyilvánvalóan nem játszott szerepet, az atomerőművek több éven át tartó, évi 33 milliárd kilowattórányi termelésének hatása az árak alakulására.

A Landshut melletti Isar 2 atomerőművet üzemeltető Preussen-Elektra társaság kritikája még egyértelműbb. A gazdasági minisztériumnak írt levelében kifejti, hogy ez a tervezett tartaléküzem, azaz a parancsra történő újraindítás, technikailag nem is lehetséges.

Preussen-Elektra egyrészt arra hivatkozik, hogy az üzemeltető csapat nem rendelkezik tapasztalattal egy ilyen folyamatot illetően, másrészt éppen ez a folyamat lenne kockázatos, ha a reaktorokat a tervek szerint üzembe helyeznék áramhiány esetén. Az atomerőműveknek ugyanis elsősorban az üzemanyagrudak hűtéséhez lenne szükségük villamos energiára.

Az atomerőművek rövid időn belül ki- és bekapcsolhatók?

Az üzemeltetők és a szakértők nagyrészt egyetértenek abban, hogy az atomerőművek gyors újraindítása nem lehetséges.

Az atomerőművek műszaki kialakításuknál fogva nem tartalék-erőművek, amelyek ki- és bekapcsolhatók.

– mondja az Eon, a Preussen-Elektra anyavállalata.




Az atomerőművek kikapcsolását Markus Söder is kritizálja

Robert Habeck gazdasági miniszter ezen a héten jelentette be, hogy az energiaválság ellenére Németországban csak két atomerőművet tartanak tartalék üzemben az év vége után is. Markus Söder, a CSU vezetője ezért úgy véli, hogy Habeck ezzel egy németországi áramszünetet kockáztat.

Az energiaválságra való tekintettel Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök továbbra is a fennmaradó három atomerőmű meghosszabbított üzemidejét szorgalmazza.

Habeck és a lámpás koalíció szándékosan kockáztat egy Blackout-ot.

– mondta Söder.

Szerinte ideológiai indíttatású és felelőtlen döntés az, hogy a három megmaradt atomerőművet nem engedik tovább üzemeltetni, még ha csak meghosszabbított üzemmódban is.

A Zöldek a megújuló energiák szervezése helyett csak a lemondást, a hidegzuhanyt vagy spórolást ajánlják.

– mondta Söder

76
Elképzelhetőnek tartasz egy igazi Blackout-ot, több napos áramkimaradást Németországban?

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.