Remigrációs botrány Németországban, vagyis be kell tiltani az AfD-t?

A német médiák egy titkos szélsőjobboldali találkozóról rántották le a leplet, aminek követkeményeképp most az AfD német jobboldali párt betiltásának lehetőségét vizsgálják.
Egy eddig számunkra teljesen ismeretlen, magát függetlennek beállító online hírportál, amely a társadalomnak hasznos tényfeltáró újságírással foglalkozik “Correctiv Recherchen für die Gesellschaft” január 10-én közzétett egy cikket az alábbi címmel:

“Titkos tervek Németország ellen
Titkos találkozó: magasrangú AfD-politikusok, neonácik és gazdag vállalkozók találkoztak egy Potsdam melletti szállodában novemberben. Azt tervezték, hogyan lehetne emberek millióit eltávolítani Németországból.”

Ezután a Tageschau és több német média is beszámolt erről, miszerint egy eddig nem nyilvános találkozón az AfD politikusai állítólag az osztrák szélsőjobboldali Martin Sellnerrel és magántámogatóival egy olyan mestertervet vitattak meg, amely emberek millióinak Németországból való kitelepítését irányozza elő. A beszámoló szerint két CDU-s képviselő is jelen volt, a Werteunion tagjai.
A “Backwerk” pékséglánc korábbi társtulajdonosa, Hans Christian Limmer, aki a “Hans im Glück” étterem franchise márka egyik tulajdonosa volt, a találkozóra meghívottak között volt. A vállalat azonnal megvált Limmertől, habár a találkozón nem vett részt.

A találkozóra novemberben került sor egy Potsdam melletti szállodában. Néhány dokumentumot a Greenpeace a Correctiv rendelkezésére bocsátott.

5000 euró adomány

A találkozóra szóló meghívólevélben, amely a Correctiv tulajdonába került, az áll, hogy a találkozón egy mesterterv stratégiai koncepcióját mutatják be. “Minden eddiginél nagyobb az esélye annak, hogy hazánkat újra normális és egészséges pályára állítsuk“.

A részvételért legalább 5000 euró adományt kértek és egy a Limmer vállalkozó és az ismert jobboldali Gernot Mörig által aláírt levélben kitértek az adománygyűjtés fontosságára.

Mörig egy másik meghívólevelében ezt írták: “Az átfogó koncepciót a mestertervről Martin Sellner fogja bemutatni“.
Több forrás is elmondta a Correctiv riportereinek, hogy mi hangzott el a konferencián. A találkozó középpontjában Sellner, az “Identitären Bewegung” mozgalom vezetője által előterjesztett szélsőjobboldali elképzelés állt, hogy a menedékkérőknek, a tartózkodási joggal rendelkező külföldieknek és a nem beilleszkedett német állampolgároknak el kell hagyniuk Németországot.

Az úgynevezett “Remigration” nem új terv a szélsőjobboldaliak részéről. Arról van szó, hogy minden olyan embert kiutasítanának Németországból, akinek migrációs múltja van, és nem illik bele a jobboldali szélsőségesek Németországról alkotott képébe, még akkor is, ha német útlevéllel rendelkezik.

A találkozó résztvevői kifejtették, hogy az AfD hatalomra kerülése esetén pontosan hogyan kívánják közösen megvalósítani ezt a stratégiát.

Az AfD politikusai úgy tűnik egyetértettek a tervvel

A Correctiv szerint az ülésen jelen lévő AfD-politikusok egyetértettek a bemutatott koncepcióval. Az AfD szász-anhalti frakcióvezetője, Ulrich Siegmund hozzátette, hogy biztosítani kell, hogy tartománya a külföldiek számára a lehető legkevésbé legyen vonzó.
A találkozó egyik látogatója Alice Weidel pártelnök személyes tanácsadója, Roland Hartwig volt. Különösen az ő részvétele mutatja, hogy a szélsőjobboldali eszmék egészen a párt szövetségi szervezetének csúcsáig elérnek. A Correctiv nyomozása szerint Hartwig a találkozón megígérte, hogy a találkozó terveinek tartalmát a párt elé viszi.

A reakciók vegyesek

Egyes résztvevő, mint pl. Mörig, a vállalkozó Limmer tagadnak. Siegmund, az AfD szász-anhalti frakcióvezetője pedig állítólag magánemberként és nem az AfD parlamenti képviselőjeként vett részt a találkozón.

Az AfD párt úgy reagált, hogy ez nem az AfD találkozója volt, és ott nem dolgoztak ki politikai stratégiákat. Amit nem tagadnak, hogy a Potsdam melletti találkozón a “remigráció” mestertervéről tárgyaltak.

A remigrációs tervek alkotmányellenesek

Egy ilyen terv rasszista és alkotmányellenes lenne, mivel etnikailag a származásuk alapján határozná meg az embereket.
2017-ben megpróbálták az NPD nacionalista pártot betiltani, de nem sikerült, mert a bíróság szerint nem volt valóban veszélyes, habár voltak alkotmányellenes tervei. Az AfD-t viszont, amely idén tartományi választásokat nyerhet meg, valószínűleg már nem minősítenék politikailag jelentéktelennek.

Milyen bizonyítékokat kellene bemutatni a betiltáshoz?

Egy esetleges betiltási eljárás az AfD ellen valószínűleg egy másfajta akadályt jelentene, mint az NPD ellen 2017-ben sikertelen betiltási eljárás. Az NPD esetében a bíróság kimondta, hogy a párt mára egyszerűen túlságosan jelentéktelenné vált politikailag, holott egyértelműen alkotmányellenes. Az AfD esetében a betiltáshoz pontosan be kellene bizonyítani, hogy milyen alkotmányellenes célokat követ.
Olaf Scholz kancellár határozottan reagált :

Aki ellenzi szabad demokratikus alaprendünket, annak az igazságszolgáltatással kell szembenéznie. Az, hogy tanulunk a történelemből, nem csak egy mondás. A demokratáknak össze kell fogniuk. Nem engedjük, hogy bárki különbséget tegyen az országunkban a “mi” között az alapján, hogy valakinek van-e bevándorlási múltja vagy sem. Mindenkit megvédünk, függetlenül származástól, bőrszíntől.

– írta Scholz az X-en.

A potsdami találkozó egy utalás lehet arra, hogy az AfD alkotmányellenes, és így legalább egy építőkockája lehet egy esetleges AfD betiltási eljárásnak, írja a német Tagesschau.

Az AfD internetes honlapján ezt írja a remigrációval kapcsolatban:

“2024 a remigráció éve kell, hogy legyen! Bárkinek, aki megrongálja éttermeinket és pályaudvarainkat, orvosokat támad meg, vagy a vonaton randalírozik, nincs helye itt, és azonnal ki kell toloncolni. Végre cselekedni kell, remigráció az “egyedi esetek” (Einzelfälle) helyett!”

“Egyedi eseteknek” nevezik azokat a támadásokat, melyeket többnyire friss bevándorlók követnek el. A politika nevezte ezeket az eseteket kezdetben így, melyek idő közben megsokasodtak, és már csak ironikusan használják ezt a kifejezést németek.

Ugyanakkor reagált a privát találkozó kapcsán az oldalán, és többek között azt írják, hogy a pártnak semmi köze nem volt ehhez a találkozóhoz, akik jelen voltak, privát személyként voltak az eseményen, amiért ők felelősséget nem vállalnak. A párt foglalkozik a remigrációval, de alkotmányos kereteken belül.

Sellner a videóban elmondja, hogy a találkozó nem volt titkos, és szó sem volt mestertervről. Az eddig már ismert remigrációs koncepciókról beszéltek, és olyan emberekre vonatkozóan, akik nem jogszerűen tartózkodnak Németországban. Az illegális bevándorlás ellen beszéltek a találkozón.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.