Repülővel csempészték az embereket Európába, az Europol közbelépett

Embercsempészek repülővel hozták az embereket Európába

Hat ország Europol-nyomozói csaptak le egy embercsempészbandára. A gyanúsítottak magánrepülőgépekkel és hamisított diplomáciai útlevelekkel csempésztek embereket Európába. Főként irániak és irakiak szálltak fel a gépekre Törökországban, majd menedékjogot kértek az EU-ban.
Több európai ország nyomozói számoltak fel egy embercsempész bandát, amely magángépeket használt arra, hogy menekülteket csempésszen Törökországból Európába.

Mint azt az európai rendőr-és igazságügyi hatóságok, az Europol és az Eurojust közölték, szeptember 16-án öt gyanúsítottat tartóztattak le Belgiumban és Olaszországban. Embercsempészettel, okirat-hamisítással és pénzmosással vádolják őket. Ezenkívül két repülőgépet is lefoglaltak. A közlemény szerint másnap bíróság elé állították őket.

“A migránsok, főként irakiak és kurd származású irániak, hamisított diplomata útlevelekkel szálltak fel törökországi magángépekre” – közölte az Europol és az Eurojust.

Hivatalosan a gépeknek többnyire a Karibkra kellett volna repülniük, de oda soha nem érkeztek meg. A különböző európai repülőtereken, többek között Németországban, Ausztriában és Franciaországban történt leszállások során a migránsok a földetérés után megszabadultak hamis útleveleiktől, és menedékjogot kértek.
A tájékoztatás szerint 2020. októbere és decembere között legalább öt repülőgép repült öt európai országba. Az embercsempészek utasonként 20 000 Eurót kértek el.

Az embercsempészet és az útlevélhamisítás mellett a banda a gyanú szerint hamis csekkeket is kiállított, és légitársaságokat csapott be, hogy saját flottát építsen ki.

A rendőrség szerint a szervezet bázisa Belgiumban volt. A szeptember 13-i razziák során hét ingatlant kutattak át, egyet Belgiumban, hatot pedig Olaszországban.

A két repülőgépen kívül a nyomozók 80 000 Eurót és útlevélhamisításhoz szükséges eszközöket foglaltak le. Olaszországban 173 000 Euró értékű vagyont befagyasztottak. A vizsgálatban német, osztrák, belga, francia, olasz és amerikai nyomozók vettek részt.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.