Scholz kancellár a nyitásról akar egyeztetni a február 16-i miniszterelnöki konferencián

Február közepétől nyitás várható Németországban

Scholz német kancellár a mai parlamenti beszédében megemlítette, hogy a február 16-i miniszterelnöki konferencián meg kell beszélni az első nyitási lépéseket. Ezt tudományos adatokra hivatkozva mondta. Az általános kötelező oltást továbbra is támogatja.




Olaf Scholz most először nyilatkozott a járványügyi nyitások lehetőségéről Németországban.

Eddig a német egészségügyi miniszter minden nyitási tervet elítélt. Karl Lauterbachot el is nevezték a félelem miniszterének, mert szinte minden nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki, több száz halottal riogat egy esetleges nyitás esetén, és már az őszi időszakra egy új vírusvariánst jósolt meg, ami súlyos következményű lehet.

A német kancellár azonban most azt mondta, hogy a szerdán tartott miniszterelnöki konferencián a tartományok közösen dönthetnek az első komolyabb nyitási lépésekről, melyeket tudományos adatok indokolnak:

A tudományos előrejelzések azt mutatják, hogy a hullám tetőzése már látható, amely lehetővé teszi, hogy a februrá 16-i miniszterelnöki konferencián megtegyük az első nyitási lépéseket, valamint kilátásba helyezzük a tavasziakat.

Az egészségügyi ellátórendszer az orvosokra és a klinikai személyzetre nehezedő nagy terhelés ellenére eddig jól megállta a helyét a válságban. Tehát az eddigi koronaintézkedések, helyesek voltak, mondta Scholz.




Ugyanakkor továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több embert meggyőzzenek a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságáról. “Az oltás az egyetlen kiút a válságból“– hangsúlyozta Scholz.

Figyelmeztette a tartományokat, hogy vezessék be a kötelező védőoltást az egészségügyben. Több tartomány is kitolta a március 15-i bevezetését.

Scholz hozzátette, mivel a közelgő ősz és tél ismét növekvő számú fertőzéssel járhat, az általános védőoltási kötelezettségnek is van értelme..

A német parlament várhatóan márciusban dönt arról, hogy be kell-e vezetni az általános koronavédőoltást Németországban, ami októbertől jöhet.

Egyébként Svájc és Ausztria is február 16-án tanácskozik a nyitási lépésekről.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.