Scholz kancellár az afgán bűnözők kitoloncolását szorgalmazza – mondta a parlamentben

Scholz kancellár a Bundestagban terrorizmusnak minősítette a mannheimi halálos késtámadást. Emellett intézkedéseket jelentett be a súlyos bűnözők fokozott kitoloncolására.
Olaf Scholz (SPD) német kancellár csütörtökön a Bundestagban tett kormánynyilatkozatában beszélt  a halálos kimenetelű mannheimi késes támadásról.

Elmondta, hogy az eset egy embergyűlölő ideológia, a radikális iszlamizmus kifejeződése volt.Erre csak egy kifejezés van: terror. Háborút hirdetünk a terror ellen“.

Késes támadás Mannheimben – vita az afganisztáni kitoloncolásokról

Egy 25 éves afgán pénteken (május 31-én) Mannheim piacterén késsel megsebesített hat embert. Eredetileg egy iszlámellenes szervezet, a Pax Europa Mozgalom aktivistáira a Baden-Württemberg tartományban található Mannheim városában támadt rá. A helyszínen sok rendőr volt, ők léptek azonnal közbe, egyikőjük a 29 éves rendőr, aki két nappal később a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

A támadó 2014-ben érkezett Németországba menekültkérőként és Heppenheim-ban, Hessenben lakott feleségével és két gyerekével.

Az eset kiélezte a vitát a bűnözők és a veszélyes menekültek Afganisztánba való kitoloncolásáról.
Scholz a „súlyos bűnözők” Afganisztánba való kitoloncolása mellett

Scholz a kormánynyilatkozatban azt mondta, hogy ismét lehetővé tenné a súlyos bűnözők Afganisztánba és Szíriába való kitoloncolását.

Az ilyen bűnözőket ki kell toloncolni, még akkor is, ha e két országból származnak. Ilyen esetekben Németország biztonsági érdeke a legfontosabb. A szövetségi belügyminisztérium azon dolgozik, hogy ezt lehetővé tegye.  A terrorista bűncselekmények dicsőítését kiutasítási okká kell tenni.”

Beszédében a kancellár emellett „késtilalmi zónák” létrehozására szólított fel egész Németországban.

A Zöldek az afganisztáni kitoloncolással kapcsolatban

A Zöldek párt szerint a kitoloncolást nehéz lenne megvalósítani, mivel az Afganisztánt uraló iszlamista tálibokkal nehéz lenne tárgyalni egy kitoloncolási megállapodásról, sőt, a párt óva intett a tálibokkal való tárgyalástól.

A CDU is a kitoloncolás mellett szólalt fel, míg az AfD jobboldali pártban Alice Weidel a német kormányt és elődeit tette felelőssé a mannheimi rendőr elleni halálos késtámadásért. „A rendőrgyilkos ékes példája ennek a kormánynak és CDU-vezette elődeinek migrációs politikai kudarcainak” – mondta Weidel.
A mannheimi késelésről készült amatőr videó

Scholz beszéde

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.