Sebastian Kurz egy európai oltási igazolványt akar a nyitáshoz

Digitális oltási igazolvány

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy európai digitális oltási igazolványt szorgalmaz Izrael mintájára, amivel a gyógyultak és a beoltottak fokozatosan visszatérhetnének a normális életbe.

Izraelben a magas oltási szint miatt a fitnesztermek, hotelek és színházak megnyitottak, de csak egy un. “zöld oltási kártyával” lehet igénybe venni.





A német lapnak adott interjújában Kurz elmondta, hogy szerinte akit már beoltottak, az kapja vissza a szabadságát, de azok is, akik már túlestek a koronavírus betegségen és ezáltal immúnissá váltak.

Európában egy ilyen oltási igazolással lehetne az utazást ismét beindítani, mondta Kurz.

A gyors-tesztet elvégzőknek negatív eredménnyel is lehetőséget kell kapniuk.





Ausztriában Sebastian Kurz egy lassú nyitást tervez teszteléssel egybekötve.

Március 1-én döntenek az országban arról, hogy a éttermek március közepén, lekésőbb húsvétkor megnyithatnak, valószínűleg belépés csak negatív teszttel lesz lehetséges, ahogyan most is a fodrászokhoz.

EU csúcstalálkozó

Ma és holnap tanácskozik az EU videókonferencián és beszélik meg a koronavírus általi intézkedéseket.

Téma lesz az oltás felgyorsítása, a vírus variáns leküzdése, a határellenőrzések, a korona oltási igazolvány és a már beoltottak esetleges előjogai pl. utazásnál.





Németországban idén elkészül a digitális oltási igazolvány, a kérdés csak az, hogy mire fogják felhasználni. Ezt majd egy külön erre szolgáló alkalmazáson keresztül lehet előhívni az okostelefonon.

Ettől függetlenül továbbra is megmarad a sárga oltási könyv azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, a digitális oltási igazolvány nem lesz kötelező.

A digitális oltási igazolvány bevezetéséről 2021. január 21-én döntött az EU-tanács.

Forrás Bild von Pexels auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.