Seehofer belügyminiszter vasárnap adott sajtótájékoztatót – Németországi határellenőrzések

Horst Seehofer belügyminiszter vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hétfő reggel 8:00 órától lép életbe a németországi határzár Ausztria, Svájc, Franciaország, Dánia és Luxemburg felé. “Utazóknak, akiknek nincs nyomós okuk a beutazásra, azok nem fognak tudni beutazni az országba”- nyilatkozta.

“A coronavirus elterjedése gyors és agressziv. Abból kell kiindulnunk,hogy a fertőzés tetőfokát még nem értük el. Hétfőn összeül a krizís bizottság Angela Merkel vezetésével.” – mondta Seehofer.

Német állampolgárok természetesen bármikor visszatérhetnek a hazájukba. Kivételt élveznek még az un. Pendlerek, vagyis a határoknál ingázó munkábajárók, valamint az áruforgalom.

Az államtitkár Hans-Georg Engelke kihangsulyozta az újságírók kérdésére válaszolva, hogy mi érvényes a Németországban élő külföldiekre, vagyis azok, akik Németországi tartozkodási engedéllyel rendelkeznek, jogukban áll Németországban lenni. Egy másik cikkben azt irják, hogy a németországi lakhellyel (Wohnsitz) rendelkezők is beutazhatnak.

Egyre több tartományban zárják be az iskolákat és óvódákat a húsvéti ünnepek végéig. Keddtől zárnak be az iskolák, óvodák Baden-Württemberg-ben.  Bajorország, Szászország, Berlin is fokozatosan bezárja iskoláit. Szerdától Brandenburgban zárnak be az iskolák. Korházakban látogatási tilalmat rendelnek el, idősek otthonában is. Több városban zárnak be éjszakai szórakozóhelyek, bordélyházak, de éttermek is.

Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein és Niedersachsen miniszterelnökei lezárják a turisták előtt az utat a hozzájuk tartozó szigetek felől, Észak-és Keleti Tenger útvonalain.

Sajnos Németországban nincsen egyöntetű, az egész országra vonatkozó határozat. Minden tartomány saját belátása szerint cselekedhet, legalábbis idáig ez volt. Ezért nehéz az egyöntetű, minden tartományról való részletes tájékoztatás.

Korábbi hírek

Hamburg számos rendezvényt lemond

Kiállítások, színház, múzeum, mozi, városi kulturális programok fiataloknak, Idősek találkozója, könyvtárak, zeneiskolák, Volkshochschulen és a bárok, klubok, bordélyok, disco és táncolási lehetőségek, játéktermek, kaszinók, uszodák, szaunák, fitnessz és sportstudiók, minden nyilvános és privát sportlétesítményt bezáratnak. Az éttermek is csak korlátozottan lesznek nyitva, az asztalok között kötelező a 1,5 m-es távolság. A heti piacok, melyeket kint szabad levegőben tartanak, nem tiltanak be. Privát események, melyek már 100 fősek lennének, mint pl. házassági rendezvényeket is sürgősen tanácsos lemondani ill. elhalasztani.

NRW

Vasárnap további szigoritásokat hoztak. Szabadidőtevékenységek, sport és szórakoztató, képzési, oktatási tevékenységek a tartományban le lesznek állítva.

Itt már az ötödik hallottja van a vírusnak. Egy 84 éves nő, más betegségekkel is küzdő hunyt el péntek éjszaka tüdőgyulladásban a kórházban.

Madrid és Tirol, mint további rizikós területek

A Robert-Koch-Institut (RKI) a spanyol fővárost Madridot és az ausztriai Tirolt is rizikós területnek itélte meg. Eddig a rizikós területeknek számítottak: Olaszország, Irán, Kinában a Hubei Provinz, Dél-Koreában az Észak-Gyeongsang Provinz és a franciaországi Grand Est területe.

(Das RKI ergänzte seine Liste der internationalen Risikogebiete, auf der bereits Italien, der Iran, die Provinz Hubei in China, die Provinz Nord-Gyeongsang in Südkorea und die Region Grand Est in Frankreich standen, am Freitagabend um Madrid und Tirol.)

Az egészségügyi miniszter Jens Spahn korábban azt ajánlotta az Olaszországból, Ausztriából, Svájcból beutazóknak, hogy maradjanak otthon két hét házi karanténban, függetlenül attól, hogy van e bármilyen megbetegedésnek jele.

Nyolcadik coronavirusos áldozat Németországban, Baden-Württembergben

Göppingenben egy 1935-ös születésű férfi volt Németország nyolcadik coronavirusos halottja. A három Baden-Württembergi haláleset mellett négy halott van Nordrhein-Westfalen és egy Bajorországban. Egy 60 éves német Egyiptomban hunyt el a betegségben.  A németországi halálesetek életkorukat tekintve 67 és 89 évesek voltak.

Irán az egész lakosságot tesztelni akarja

Iránban az üzletek és az utak 24 órán belül teljesen kiürültek és 81 millió állampolgárt akarnak tesztelni. Tíz napon belül az egész iráni társadalmat megfigyelés alá akarják vonni, legyen ez az ürből történő megfigyelés, telefonos vagy személyes. Ezt közölte az iráni vezetés.

Eddig 514 halottja és 11.300 megbetegedése van az országnak. Több politikus és hivatali személy is megbetegedett és halt bele a coronavirus fertőzésbe.

Csehország korlátozza a közösségi életet

Csehország elnöke Andrej Babis bejelentette, hogy az emberek kizárólag dolgozni mehetnek, fontos bevásárlásokat intézhetnek csak el, vagyis csakis fontos tevékenységeken vehetnek részt. Ez a szigoritás március 24-ig tart. Itt eddig 253 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Bajorországban Katasztrofahelyzetet hirdettek ki

Bajorországban ez azt jelenti, hogy a következő 2 hétben a szokásos szigoritások mellett a nem életszükséglethez szükséges boltok bezárnak. A katonai korházakat is megnyitják. Tervek kidolgozásán munkálkodnak, mint pl. ideiglenes korházak felállítása. Ezek lehetnek akár Sportlétesitményekben is, vagy koncerttermekben, kiállitási területeken, amennyiben a megbetegedések száma megkivánja azt.

Szlovákia és Szerbia is vészhelyzetet jelentett

Szlovákiában hétfőtől csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, benzinkutak, posták lehetnek nyitva.

Szerbiában azonnaltol rendeltek el intézkedéseket. Eddig 46 beteget diagnosztizáltak.

Hollandia bezárja az iskoláit és az éttermeket is

Vasárnap döntöttek úgy, hogy bezárnak minden iskolát, bárokat, éttermeket, szexklubokat, cannabis-kávézókat. Ezek vasárnap 18:00-tól zárva kellett, hogy legyenek. A bejelentés után a Cannabis üzletek előtt hatalmas sorok alakultak ki. Luxemburgban is bezárnak az éttermek, bárok hétfőre.

Hollandiában hétfőtől zárnak be az iskolát, óvodát, kivételt képeznek az olyan szülők, akik életfontosságu munkát végeznek. Több iskola is már felkészült a távoktatásra interneten keresztül.

Ausztria gyülekezési tilalmat rendelt el

Egyetlen kivétel ezalól csak az olyan gyülekezés lehet, amely a coronavirus elleni küzdelem miatt alakul meg. Játszóterek és sportlétesítmények bezárnak. Az éttermek keddtől lesznek zárva. Az élelmiszerellátás az élelmiszerboltok szállitási rendszerén keresztül zajlik majd. Kurz arra kért mindenkit, hogy mindenki izolálja el magát másoktól és csak az együttélési viszonyban való szociális kapcsolatokra korlátozódjanak az érintkezések. Ausztriában összesen eddig 800 beteget diagnosztizáltak, és egy halottat jelentettek.

Berlin betilt minden rendezvényt

Berlinben azonnaltól betiltanak minden nyilvános rendezvényt és minden nem nyilvánosat, mely 50 fő fölötti. Bárok, klubok, kaszinók, kiállítások, koncertek, szinházak, muzeumok, kiállitások és minden hasonló dolgot betiltanak.

A lista még hosszú, friss hírekkel legközelebb hétfőn, március 16-án jelentkezünk.

Seehofer vasárnap esti sajtótájékoztatója itt látható:

FORRÁS: www.welt.de

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés
A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 ...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban
A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban ...

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban
Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes. (adsbygoogle ...

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban
Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az ...

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol
A német katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen ...

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül
Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban. (adsbygoogle = ...