Seehofer döntött: Június 15-ig tartanak a határellenőrzések, május 16-tól szúrópróbaszerűen

A német határellenőrzés szombattól fokozatosan lazulni fog a szomszédos országok felé, Luxemburg felé pedig teljesen megszűnik. Június közepéig viszont továbbra is megmaradnak a szigorítások a francia, svájci és orsztrák határokon.

Németország fokozatosan nyitja meg újból a határait. Belügyminiszter Horst Seehofer döntött így, az ellenőrzéseket június 15-ig teljesen megszünteti.Ennek feltétele, hogy a járványügyi számok továbbra is megfelelőek maradnak“, mondta Seehofer délelőtt Berlinben.

Franciaországgal, Svájccal és Ausztriával úgy egyezett meg a német belügyminisztérium, hogy a határellenőrzések megmaradnak június 15-ig. Minden határt megnyitnak és az ellenőrzések csak szúrópróbaszerűek lesznek.

A határellenőrzés Luxemburg felé május 15-től teljesen megszűnik. A dán határnál is kész Németország megszüntetni a határellenőrzést, miután Dánia megegyezett a szomszédos országaival.

Luxemburg külügyminisztere Jean Asselborn üdvözölte Németország döntését. “Ez egy fontos jel a Schengeni Térség megerősítésére

A lengyel és cseh határok továbbra is zárva maradnak

Hollandia, Belgium, Lengyelország és a Cseh Köztársaság felé nem vezetett be Németország határellenőrzést. Lengyelország és a Cseh Köztársaság ellenben zárva tartja a határait a külföldi beérkezők előtt. A német-lengyel határ nyitva áll a lengyel állampolgárok, diplomaták, külföldiek számára, akiknek Lengyelországban van a lakhelyük,  és a külföldi teherautósofőröknek.

Beszélni fogunk ezekkel az országokkal“, mondta Seehofer.

A német kormány célja, hogy június 15-től Európán belül szabad utazási lehetőség legyen, mondta Seehofer.  Június 14-ig amúgy is érvényes a külügyminisztérium által kiadott utazási figyelmeztetés. Ez azt jelenti, hogy a németeknek nem ajánlott külföldre utazniuk turisztikai célból. Ez az európai országokra is érvényes.

A kormány azt javasolja a tartományoknak, hogy oldják fel a jelenleg érvényben lévő karantén-szabályozásokat az EU-s országokból érkezők számára.

 

FORRÁS: www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.