Seehofer: Június 16-tól megszűnik Németország határellenőrzése Európán belül

Vége a határellenőrzéseknek: EU-állampolgárok keddtől, június 16-tól  ismét alapos indok nélkül is utazhatnak Németországba.

“Az ellenőrzések befejezésével a mozgásszabadság Európában ismét helyreáll”, mondta a német belügyminiszter, Horst Seehofer (CSU) szerdán Berlinben.

A március közepén bevezetett határellenőrzések már a következő napokban fokozatosan befejeződnek, úgy az ellenőrzőhelyek szempontjából, mint a rendőrök számának csökkentése szempontjából is a határokon.

Az EU-s állampolgárok és a svájciak a német kormány döntése szerint június 16-tól ismét ellenőrzés és karantén nélkül léphetnek be Németország területére. Ez vonatkozik Norvégiára, Liechtensteinra, Izlandra és Nagy-Britanniára.

Az ellenőrzések viszont azokra a külföldiekre nézve, akik Spanyolországból repülővel jönnek Németországba, június 21-ig még tartanak.

Aki Svédországból utazik Németországba, annak számítania kell a kéthetes karanténra, mivel szinte mindegyik tartomány úgy határozott, hogy karanténra kötelezi a magasan fertőzött országokból érkezőket.

A szabályozás szerint ez azt jelenti, hogy több, mint 50 új fertőzött / 100 000 lakos – az elmúlt 7 napra számolva. Ez az elmúlt hét óta Svédországra igaz. Brandenburg és Nordrhein-Westfalen nem hozott ilyen korlátozási szabályozást.

A nem EU-s országokból érkezőkre vonatkozó enyhítésekről a következő kormányülésen tárgyalnak, mondta Seehofer. A legtöbb EU-s ország megegyezik abban, hogy a hónap végéig maradjon meg egy egész Európára vonatkozó beutazási korlátozás a nem EU-s országokra vonatkozóan.

Most az lesz a következő lépés, hogy Európa szinten hozzák meg a szabályokat, mely kritériumok alapján döntenek majd az országok egységesen, melyik országokból való beutazás számít majd rizikósnak.

VIDEO:

Seehofer szerdai sajtótájékoztatója, ahol bejelenti a németországi határellenőrzések feloldását, valamint a menekültekről is beszél.

Újabb menekült gyerekeket fogad be Németország Görögországból.

FORRÁS: www.focus.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.