Seehofer még nem döntött, meddig lesz még határellenőrzés a német határokon

Belügyminiszter Horst Seehofer (CSU) azt tervezi, hogy május 15-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt a német határellenőrzést. Ez a terve azonban kritikákba ütközik.

Kilenc képviselő Baden-Württembergből és Rheinland-Pfalzból elmondta, hogy a francia, Luxemburg és svájci határokat újból meg kellene nyitni.

Egyes politikusok azt is mondták, hogy: “Csak kivételekkel nem jutunk előrébb. Együtt élünk itt és a területeink annyira össze vannak fonódva, hogy a kivételek alkalmazása nem megoldás”.

Egy szintén Baden-Württemberg-i CDU politikus Armin Schuster viszont Seehofer mellé állt abban, hogy a német határok ellenőrzését Franciaország, Ausztria, Dánia, Luxemburg és Svájc felé meghosszabbítsák május 15-ig.

A német hírügynökség szerint csütörtökön (április 30-án) ezt senki nem ellenezte. Armin Schuster azt ajánlotta, hogy a helyzet enyhítése érdekében, nyisson meg Németország több határátkelő helyet. A koronavírus fertőzöttség szintjétől függően lehetne május közepétől fokozatosan a határellenőrzést felfüggeszteni, tanácsolta Schuster. “A Németországon belüli kontakt-lazításokkal (a személyes kapcsolatok szigorításának enyhítésével) egyidejűleg“.

A határellenőrzés első körben március közepéig tartott, ezután meghosszabbították. Április 10. óta pedig szinte minden Németországba visszatérőnek, többnapos külföldi tartózkodás után, két hetes házi karanténba kell vonulnia. Akik pedig nem német állampolgárok és nem németországi lakosok, azok csak “nyomos okból” léphetnek be az országba. Beutazhatnak azok az EU-s állampolgárok, akik keresztülutaznak Németországon vagy teherautósofőrök. A beutazás csak bizonyos határátkelőhelyeken megengedett.

A belügyminisztérium április 17-én arra utasította a rendőrséget, hogy a külföldi házastárs és a bejegyzett élettárs minden esetben beutazhat. Aki nem bejegyzett kapcsolatban él, megpróbálhatja a beutazásának okát a határon lévő rendőrnek elmagyarázni.

Az Elsass-i iskolások hétfőtől, május 4-től, ismét látogathatják a németországi iskolákat. A Freiburg-i vezetés azt közölte, hogy az elsassi hivatalok zöld utat adtak ennek. Ez azért fontos, mert májusban Baden-Württembergben már beindulnak az iskolák. Ebből főleg azok az iskolások profitálnak, akik Franciaországból jönnek Freiburgba és a német-francia gimnáziumba járnak, ahol május végén írásbeli érettségit tesznek.

A határ átlépéséhez egy határátlépési engedélyre (Passierschein) van szükségük, amit az ingázók (határ mellett dolgozók) is használnak.

Az FDP politikus Konstantin Kuhle felszólította Seehofert, hogy a szigorú határellenőrzést enyhítse.Az abszolút határellenőrzés miatt nem csak a határon élő emberek szenvednek, de a határ közeli vállalkozások is erősen megszenvedik. A kemény intézkedések idejének le kell járnia“.

Franciaországban egyébként nagyon szigorú kijárási tilalom van jelenleg is érvényben, az országon belül is csak utazási papírral lehet közlekedni, ezen május 11-én fognak előszór enyhíteni.

 

FORRÁS: www.nordkurier.de www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.