Segélycsomagról döntött a német kormány – olcsóbb lesz a tömegközlekedés

Olcsóbb lesz a tömegközlekedés Németországban 3 hónapig

A német kormány egy pénzügyi segélycsomagról döntött az általánosan megemelkedett árak miatt. Könnyítés lesz a sofőröknek, családoknak, olcsóbb tömegközlekedés várható.
A német kormány az energia- és üzemanyagárak emelkedése miatt egy pénzügyi segélycsomagról döntött.

Gyorsan, bürokrácia mentesen és társadalmilag méltán kell tehermentesíteni a társadalom középosztályát” áll a határozatban.

A döntések között szerepel az energiaár kipótlása, az üzemanyag energiaadójának 3 hónapra történő csökkentése, valamint a családok és az alacsony jövedelműek támogatása.

Ezt az SPD, a Zöldek és az FDP vezetői jelentették be Berlinben. Jön az olcsó busz- és vonatjegy is a helyi tömegközlekedésben.

Energiaár pótlék: Minden munkavállalónak bruttó 300 Eurós egyszeri energiaár kiegészítést fizet bértámogatásként a munkáltató. Ez adóköteles és a fizetéssel kapják meg a dolgozók. Az egyéni vállalkozók előlegként befizetendő adóját 300 Euróval csökkentik.

Üzemanyagárak csökkentése: Az üzemanyagok energiaadóját 3 hónapra az európai minimumra csökkentik. Az üzemanyag árának így a benzinnél literenként 29,55 Centtel (korrigált 35 Cent), a dieselnél 14,04 Centtel (korrigált 15 Cent) csökken.
Kedvezményes tömegközlekedés:  A koalíció országszerte 3 hónapra havi 9 Eurós jegyet vezet be a helyi tömegközlekedésben várhatóan júniustól.

Segítségnyújtás a családoknak: A különösen nehéz helyzetben lévő családok minden gyermek után egyszeri 100 Eurós pótlékot kapnak a Familienkasse-n keresztül. A prémiumot a gyermek után járó családi pótlékba számítják bele és általánosan autómatikusan jár, nyáron utalják.

Egyszeri kifizetés a szociális ellátásban részesülőknek: A magas energiaárak miatt a szociális ellátásban részesülők újabb egyszeri kifizetésben részesülnek. A már eldöntött 100 Eurón felül személyenként további 100 Eurót kapnak..
Annak érdekében, hogy a jövőben egyszerű és bürokráciamentes legyen a polgárok közvetlen kifizetése, a német kormány még ebben az évben kidolgozza a klímapénzek (Klimageld) adóazonosítóval (Steuer-ID) történő kifizetési módját.

A koalíció az energiahatékonyság növelését célzó intézkedésekről is megállapodott. Ennek az Oroszországtól származó gáztól, olajtól és széntől való függés csökkentését is elő kell segítenie.

2024-től minden újonnan kiépített fűtési rendszert 65%-ban megújuló energiával kell üzemeltetni. A koalíciós megállapodás ezt korábban 2025. január 1-jére tervezte.

Meg kell teremteni a keretet annak is, hogy az ingatlantulajdonosok le tudják cserélni a 20 évnél régebbi fűtési rendszereiket. Emellett jelentős hőszivattyús eljárást kell kialakítani.

A zöldek vezetője, Ricarda Lang a gázfűtés fokozatos megszüntetéséről beszélt. Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter a gázfűtést kifutó modelleknek nevezte.

Februárban, az ukrajnai háború kitörése előtt a koalíció megállapodott az első segélycsomagról. Ez többek között arról rendelkezett, hogy júliustól eltörlik a villanyszámla EEG-adóját. Ezt eredetileg 2023 elejére tervezték. A csomag tartalmazta az ingázók támogatásának emelését is.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.