Söder és Kurz találkozó: nem lesznek határlezárások a koronavírus miatt

Szimbolikus helyen találkozott október 9-én Markus Söder bajor miniszterelnök és Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja a walserbergi határátkelőnél Bad Reichenhall közelében, a bajor oldalon. Az osztrák kancellár negatív korona-teszttel érkezett Bécsből.

Minden vendéget szívesen lát Ausztria

Németország több téli sportok által kedvelt területet is rizikó-területnek sorolt be Ausztriában. Ezt az osztrák kancellár egy kihívásnak nevezte és elmondta, hogy Ausztriában inkább a nagyvárosokban van magasabb fertőzöttségi szint és nem a vidéki területeken, melyek egyben a turista területek is. Kurz ezért azt kérte, hogy regionális rizikó-besorolást végezzen Németország.





Minden vendéget szívesen látunk” – mondta az osztrák kancellár, rámutatva arra, hogy a téli sportok helyszínein “jól kidolgozott koncepciók” várják a látogatókat és a turizmusban érdekelt helyeken keményen dolgoznak a biztonság és az alacsony fertőzöttségi szint megtartása érdekében.

Söder: Óvatosság a gondatlanság helyett

Markus Söder visszafogottan reagált. Nem kizárt, hogy sokan a karácsonyi szabadságukat a bajor-osztrák határvidékeken töltik, de ezt most még korai megítélni.

Söder számára továbbra is az “óvatosság a gondatlanság helyett elv számít és ha kell, Bajorországban is kiválóan lehet síelni, mondta.




A határoknak nyitva kell maradniuk

A két politikus azonban egy dologban közös véleményen volt: hogy a határoknak nyitva kell maradniuk.

Kurz többször is külön kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos Ausztria számára, hogy a határok nyitva maradjanak és a határforgalom gond nélkül működjön.

Ezt Csehországgal sikerült jól megoldaniuk az ottani magas fertőzöttségi szint ellenére is.

Az osztrák kancellár ezt a gazdaság és a munkahelyek megtartása érdekében tartja fontosnak, mivel Európa már nagyon “összekovácsolódott“.





Söder pedig kifejtette, hogy a jövőben gyors-teszteket vetnek be a határforgalomnál pl. az ingázóknak.

Az uj teszt-stratégiát a cseh határnál fogják először kipróbálni és a gyors-teszt használatát a számos teszt-állomásokon bevezetni.

Elmondta, hogy az új karantén-szabályokról  jövő héten születik Németországban megegyezés. Söder is többször kihangsúlyozta, fontos számára, hogy a határokon a normalitás megmaradjon.

Söder egységes európai megoldást szeretne, másképp, mint tavasszal volt. Szerinte a következő időszak nem lesz könnyű a magas fertőzöttségi számok miatt.





Nemsokára jön az oltás kérdése is, amiben szerinte szintén közös európai oltás-stratégiát kellene kidolgozni, például, hogy kik fogják először az oltást megkapni, mikor és hogyan.

Ezért Söder szerint a következő hónapokban nagyon sok kérdés fog még felmerülni és sok megoldandó feladat vár ránk.

Most van a második korona-hullám Európában

Kurz osztrák kancellár jövő nyárig nem vár változást, és a helyzet javulását az oltástól teszi függővé.

Söder szerint pedig az embereket most arra kell ösztönözni, hogy ne legyen nálunk olyan helyzet, mint Franciaországban vagy Spanyolországban és megakadályozzunk egy második lezárást.Több maszk, kevesebb alkohol, kevesebb partizás” , mondta Söder.

A találkozó alatt történtek közös megegyezések és barátságos hangulatú volt.

FORRÁS: www.br.de www.kurier.at

Címlapfoto: Foto: Kilian Pfeiffer


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.