Söder szerint a lezárások februárban folytatódnak, az oltás pedig polgári kötelesség

Németországban februárban folytatódhat a lezárás

Markus Söder bajor miniszterelnök azzal számol, hogy a lezárások februárban is folytatódnak. Január közepén érkeznek a megbízható számok, ami alapján döntés születhet.

Sachsen már döntött, a tartományban február 7-ig hosszabbítanak. Sachsen és Thüringen miniszterelnöke szerint is túl későn kezdték meg a lezárásokat.

A többi tartomány számára egyelőre december 31-ig tartanak, Söder azonban utalt arra, hogy februárban is országszerte hosszabbítás lesz.

“Mindenki, aki úgy gondolja, hogy februárban vége a lezárásoknak, komolytalan.”

Utalt a vírus mutációra is, ami még gyorsabban terjed, mint a jelenlegi vírus és Németországban fel kell azokat kutatni.

Szakemberek úgy vélik, hogy februárban és márciusban is ez az irányvonal fog dominálni.

Ezáltal az oltás annál sürgetőbbé válik. Söder elmondta, hogy az oltások túl lassan történnek és azok gyártását meg kell sürgetni. Németországi gyártósorokat kell létrehozni akár állami támogatással. Kiemelte, hogy pont Németországban, ami Európa legerősebb gyógyszerészeti országa, ez nem lehet gond.

Merkel legutóbbi videó üzenetében mondta el, hogy felgyorsítják az oltásokat, ugyanakkor ő is jelezte, hogy nehéz hetek várnak ránk.
Alacsony az általános oltási hajlandóság Németországban

Söder kritizálta az oltási hajlandóságot a gondozó intézetekben. Javaslatot tett, hogy az etikai-bizottság tanácsolja az ilyen helyeken dolgozók oltási kötelezettségét, hiszen szerinte itt valóban élet-halál kérdésről van szó.

A kormánytól pedig egy nagyméretű oltási kampányt vár el, amivel Németország megnövelhetné az oltási hajlandóságát, ami szerinte veszélyesen alacsony.

Ebben a kampányban szerinte híres közszereplőknek, mint sportolóknak, művészembereknek és politikusoknak kellene részt venniük, miután a rizikó-csoportban lévők már beoltásra kerültek.
“Tennünk kell valamit a sok álhír ellen. Az oltás polgári kötelesség kellene, hogy legyen. Miután az idősotthonokban mindenki beoltatta magát, példaképp jöhetnének az állami vezetők. Most még erre nincs lehetőség, mert először a legjobban veszélyeztetett csoportokat kell beoltani.”

Egy német lapnak adott másik interjúban pedig elmondta, hogy szerinte belátható időn belül nem térhetünk vissza a vírus előtti normális élethez.

Veszélyesek lehetnek a vírustagadók, összeesküvéselmélet hívők

A korona ellenesek radikalizálódására is figyelmeztetett és párhuzamot vont az Egyesült Államokban történtek és a Querdenken mozgalom között.

Szerinte az AfD (német jobboldali párt) irányából érkezik a veszély. Egyfajta “korona-mobbingot” vél felfedezni, ami a jövőben akár erőszakba is torkollhat.
“A gonosz gondolatokból gonosz szavak lesznek, később pedig gonosz tettek.”

Ezért a Querdenken mozgalom és szekta szerű gyülekezetek megfigyelését ajánlja. A tüntetőkből szerinte terroristák is válhatnak. Augusztus végén a tüntetők Berlinben már a Bundestag lépcsői előtt voltak.

Markus Söder nemrégen kemény kritikát kapott egy kijelentése miatt, amiben elmarasztalta azokat, akik áldozatként állítják be magukat a járványban. Söder szerint a járvány igazi áldozatai a közel 40.000 halott.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.