Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot kettős mérce miatt

A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt az ügyben az utolsó pillanatig. A svájci Blick műsorvezetője, Andreas Böni azonban különösen visszataszítónak találja a német kettős mércét.
A német média maga hozta le a hírt, miszerint a svájci műsorvezető Andreas Böni élesen kiritizálta Németországot, hogy elítéli a DFB-t, (Deutschen Fußball-Bund) amiért behódolt a FIFA-nak és nem viselte a One-Love-karszalagot.

Németországban nagy elvárásokkal kellett a német válogatottnak szembenéznie az első játékuk előtt, hogy viseljék a karszalagot és politikai, erkölcsi értékű üzenetet küldjenek Katarban nem csak az országnak, de a világnak is.

Öt napja még úgy volt, hogy a DFB beperli a FIFA-t, amiért megtiltotta, hogy az egy “jelet” küldjön a sokszínűség és az emberi jogok kiállása mellett.

Mindezt a sportszankciókkal való masszív fenyegetőzéssel kombinálta, anélkül, hogy azokat részletezte volna. A DFB vizsgálja, hogy a FIFA ezen intézkedése jogszerű volt-e.

– mondta Steffen Simon, a DFB szóvivője.

Per indításáról egyelőre nincs hír.
A kereskedelmi óriás REWE pedig azonnali hatállyal megszüntette együttműködését a Német Labdarúgó Szövetséggel, mivel a FIFA betiltotta a katari világbajnokságon a “One Love” karszalag viselését. Mint a kölni székhelyű vállalat bejelentette, ezzel akar egyértelműen elhatárolódni Gianni Infantino FIFA-elnök döntésétől és nyilatkozataitól. Ezért a DFB-vel fennálló szerződésből származó reklámjogokról lemondanak, különösen a világbajnoksággal összefüggésben.

A svájci műsorvezető szerint egy szövetségnek sincs esélye a FIFA-val szembeni fenyegetéssel.

A svájci műsorvezető elmondta:

Mi a Blicknél például kritizáltuk emiatt a FIFÁ-t, de a svájci szövetséget soha. A saját csapatod ellen felszólalni, különösen egy turné előtt, értelmetlen.

Ami Németország Katarral való kapcsolatát illeti, a sportműsorvezető különösen a német gazdasági miniszter magatartását bírálta. Szerinte ez kettős mérce a javából, amikor Manuel Neuernek azt mondta, hogy ő viselné a One-Love-karszalagot, de ő maga Katartól kért gázt.

Számomra ez a kettős mérce legmagasabb formája.

mondta a svájci műsorvezető.
Idén márciusban Robert Habeck a világbajnokságtól függetlenül Katarba utazott, hogy az ukrajnai háború miatt Németország gázellátásáról tárgyaljon. A katari kereskedelmi és ipari miniszterrel való kézfogás fotója, amelyen Habeck egyfajta meghajlást mutat, bejárta a médiát. Október végén azonban még mindig nem történt gázszállítás Katarból.

Forrás: Facebook Janz Wenzel Schmidt
Forrás: Facebook Tatiana Gosch

A belügyminiszter támogatja a DFB-t

A DFB-t támogatta a német belügyminiszter, Nancy Faeser, aki Katarba utazott, és láthatóan viselte a karszalagot.

Forrás: Facebook DBNA

Erősen bírálom a FIFA intézkedését. Remélem, hogy jogilag tisztázódik, hogy az eltiltás megengedhető volt-e, és remélem, hogy kiderül, hogy nem.

– mondta Faeser.

Arra a kérdésre, hogy komoly jelzés lenne-e, ha a német szövetségi kapitány, Manuel Neuer viselné a karszalagot a FIFA büntetéssel fenyegetése ellenére a DFB és a szövetségesei számára, az SPD politikusa korábban azt mondta:

Az lenne. Szerettem volna, ha a szövetségek nem engednek.
Faeser szerint a karszalag-botrány miatt a német futballra nagy csapást mértek. A sportért felelős miniszter azonban a világszövetséget hibáztatja.

A károkat úgy lehetne helyrehozni, ha a FIFA meggondolná magát, és más hozzáállást tanúsítana. A döntés hatalmas hiba és teljesen időszerűtlen. Sürgősen kérem a FIFA-t, hogy vizsgálja felül a döntését. A 21. században élünk. Manapság ki kell tudni állni a nyitottság, a sokszínűség és a megkülönböztetés ellen.

– mondta Faeser, német belügyminiszternő.

Végül a csapat egy csoportképen befogott szájjal állt ki a szólásszabadság betiltása ellen.

Forrás: Facebook Bild

Scholz támogatja a csapat gesztusát

Olaf Scholz kancellár dicsérte a német válogatott labdarúgókat a katari világbajnokságon a FIFA világszövetség ellen tett egyértelmű jelükért.

Örültem, hogy labdarúgóink példát akartak mutatni a nyitott társadalomért. A német csapat játékosai megtalálták a módját annak, hogy egyértelmű jelzést küldjenek.

– mondta Scholz a Focusnak adott interjújában.

Scholz a kérdésre, hogy elutazik-e Katarba azt válaszolta:

Ezt majd eldöntöm, ha eljön az ideje, amennyiben Németország bejut a döntőbe.

A DFB-csapatot jelenleg az előselejtezőből való kiesés fenyegeti. Scholz hasonlóan kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy viseli-e majd az “One-love” karszalagot:

Mindent a maga idejében.
A német Bild magazin kevésnek találja, a német csapat gesztusát. Felmérés szerint a németek több mint fele nem fogja nézni a spanyolországi mérkőzést. A megkérdezetteknek csak 11%-a gondolja azt, hogy a német csapat fog nyerni.

Forrás1 Forrás2 Forrás3 Forrás4 Címlapfotó: Facebook – Marian Kamensky


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.