Szászországban felgyújtottak egy tervezett menekültszállót, ami korábban hotel volt

Gyujtogatás történt Sachsenben egy menekült szálló ellen

Bautzen (Szászország) – Néhány napon belül menekülteknek kellett volna beköltözniük a megüresedett Bautzeni Spreehotelbe, de péntek reggel ki kellett hívni a tűzoltókat. A tervezett menedékkérők otthona lángokban állt, ismeretlenek gyújtották fel.
Az ismeretlen tettesek betörték az ablakokat, az LKA (Landeskriminalamt) szóvivője elmondta, hogy a tűz az épületben keletkezett. Négy embernek, akik a házban töltötték az éjszakát és a hotel alkalmazottai, nem esett bajuk.

A lángokat a tűzoltók eloltották. Még nem tudni, hogy mekkora kár keletkezett, jelenleg számos rendőr és igazságügyi szakértő vizsgálja, a területet lezárták.

Az LKA tájékoztatása szerint nem kizárt, hogy politikai indíttatású volt a gyújtogatás. A rendőrség tanúkat keres. A nyomozást a Rendőrség Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Központja (PTAZ-Polizeilichen Terrorismus- und Extremismus-Abwehrzentrum) folytatja.

A múlt héten Mecklenburg-Vorpommern tartományban égett le egy ukrajnai menekültek számára fenntartott menedékhely Groß Strömkendorfban. A nyomozók itt is politikai indítékra gyanakodnak.
A hotelben 200 menekültet akarnak elszállásolni, amire azért van szükség, mert a menekültek száma az utóbbi időben nagyon megemelkedett. Ugyanakkor Hoyerswerda-ban szerkezeti hibák miatt bezártak egy menekültszállót.

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök és Armin Schuster belügyminiszter (CDU), elítélték a támadást.

Visszataszító ami történt. Az egyértelmű agresszió a rászoruló emberek ellen a nyilvánvaló uszítás eredménye.

– írta Kretschmer a Twitteren.

Házakat gyűlöletből felgyújtani, mert nem akarjuk, hogy menekültek legyenek a közelünkben, primitív és embertelen.

– mondta Armin Schuster, Sachsen belügyminisztere.

Eredetileg november 3-án költözött volna be az első 30 menekült. A kerületi közigazgatás szerint a családok Szíriából, Észak-Macedóniából, Törökországból, Afganisztánból, Grúziából és az Orosz Föderációból érkeztek. Egyelőre nem tudni, hogy az eredeti tervet be tudják-e tartani.
A kerületi közigazgatási hivatal tájékoztatása szerint múlt kedden a Spreehotelben a lakosokkal és a kerülettel közösen tartottak lakossági találkozót.

Természetesen a lakosok részéről is voltak aggályok és kritikák. De ez általában így szokott lenni az ilyen találkozókon. A találkozó során a közvetlen közelben az AfD által szervezett tüntetés is volt.

– közölte a hivatal.

Az AfD kerületi szövetsége pénteken közölte:

Eddig is éltünk demokratikus jogunkkal, hogy szabadon kifejezzük véleményünket és bíráljuk a menekültpolitikát, és elutasítjuk az erőszak minden formáját.

A városon kívül eső volt hotel egy tó közelében, magántulajdonban van. 2015 és 2017 között is menedékkérőket helyeztek el benne.

Spreehotel, Bautzen, Szászország
Spreehotel, Bautzen, Szászország

2016-ban már volt egy gyújtogatási kísérlet az épület ellen. Három fiatalember molotov-koktélt dobott a kerítésen át az épület felé. A bíróság felfüggesztett büntetésre ítélte a férfiakat, akik elismerték tettüket.

A héten az AfD párt szervezett tüntetést a hotel menekültszállóvá alakítása ellen

A Facebook oldalukon a tüntetés képei fölé ezt írták:

“A Bautzen-Burkban található Spreehotel-t ismét menekülszállóként akarják felhasználni. A jelenlegi migrációs hullám erősen emlékeztet 2015-re. Ma a Bautzeni AfD-vel, Karsten Hilsével és Frank Peschellel közösen álltunk ki a hamarosan nyíló szállás mellett a menekültotthon megnyitása és az ellenőrizetlen migrációs hullám ellen.”

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.