Szept. 15-től megszűnik az ingyenes tesztelés – több pontban is egyezség született a tartományok között

Június óta ma először ültek ismét össze a tartományok vezetői és videó konferencián beszélték át a koronavírus miatt szükséges új intézkedéseket, szabályokat.

A sajtótájékoztatót Angela Merkel, Markus Söder és Peter Tschentscher, Hamburg polgármestere tartotta.

Elhangzott, hogy törekedtek minden témában a közös megegyezésre, mely egész Németországot érinti, de van, amiben ez nem sikerült. Az egyik ilyen a privát rendezvényekre vonatkozó szabályok. Erről majd minden tartomány maga dönt.

A maszkot nem viselőknek egységesen, Németország szerte min. 50 Euro büntetést kell fizetniük, kivéve Sachsen-Anhalt-ban, mivel ott jóval alacsonyabb a fertőzések száma. Egyes tartományokban ennél jóval nagyobb lehet a büntetés, mint pl. Bajorországban. Erről itt irtunk.

Utazás

A rizikó-területekről visszaérkezőkre továbbra is karantén és a kötelező tesztelés vár. Söder biztosított mindenkit, hogy Bajorországban egyelőre ez ingyenes marad.

Merkel felhívta mindenki figyelmét, hogy lehetőleg ne utazzon rizikó-területre, kivéve pl. üzleti út vagy családlátogatás miatt rendkívüli esetben. Aki tudatosan rizikó-területre utazik és visszaérkezése után megbetegszik, keresetkiesés esetén nem kap kompenzációt. Ezt az járványügyi törvénybe is belefoglalják.

A határok lezárását, ellenőrzését Németország nem tervezi mondta Merkel egy kérdésre.

Utazási tilalom nem lesz a jövőben sem egy országra vonatkozólag sem.

A legfontosabb pontok, melyekben ma a tartományok megegyeztek egymással

Kötelező karantén a rizikó-területről érkezőknek

Az új szabályok szerint a kötelező karantén 14 napos a rizikó-területről érkezőknek, melyet egy negatív teszttel, az érkezéstől számított legkorábbi 5. napon lehet befejezni. Ez a szabályozás a tervek szerint október 1-től lép érvénybe. Innentől kezdve a tervek szerint megszűnhet a kötelező és ingyenes tesztelés, de erről nem született még döntés. A rizikó-területek listája itt látható.

Ugyancsak október 1-től tervezik, hogy az ún. Einreisekarte-kat, vagyis beutazókártyákat digitalizálják. Ezt a rizikó-területről érkezőknek kell beutazáskor kitölteniük.

A digitalizálás után remélik, hogy hatékonyabban tudják a házikaranténokat ellenőrizni. Söder külön kihangsúlyozta ennek fontosságát.

A karantén be nem tartásakor még nagyobb lesz a büntetés, mint idáig. Bajorország pl. 2 000 Euro büntetést szabott ki.

Merkel elmondta, kiderült, hogy sokan nem is tudnak arról, hogy ha rizikó-területről érkeznek vissza, akkor házikaranténban kell maradniuk, ezért erre a jövőben fokozottabban ügyelnek majd.

Megszűnik az ingyenes tesztlehetőség

Akik nem rizikó-területről érkeznek Németországba, azoknak az ingyenes tesztlehetőség szeptember 15-től megszűnik.
Családi támogatás

A szülők 5 nappal több, gyermek után járó táppénzre (Kinderkrankengeld) lesznek jogosultak, ha a gyermek megbetegszik, az egyedülálló szülő pedig 10 nappal többet kaphat az eddiginél. Ez az államilag biztosítottakra vonatkozik.

A gyerek megbetegedésekor (ha 12 év alatti) eredetileg hivatalosan a szülőknek 10 nap gyermek után járó táppénz jár egy évben, az egyedülálló szülőnek 20 nap. Ezt a munkaadó felé az első napon egy orvosi igazolással lehet megigényelni, ha más nem tud vigyázni a gyerekre, pl. nagyszülő, házastárs. Német leírás a koronavírus által hozott új szabályról itt olvasható.

Iskola

A iskolák digitalizálása egy azonnali segély-program keretében 500 millió Euro-s támogatást kap.

Rendezvények

A nagyobb rendezvényeket, ahol a kontakt-követés és a higiéniai szabályok betartása nem lehetséges, december végéig nem engedélyezik Németországban.

A nagyobb sportesemények megrendezésével kapcsolatban, mint pl. a foci, előreláthatólag október végén tudnak részleteket mondani.

FORRÁS: www.tagesschau.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.