Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Berlinben egy ámokfutó a tömegbe hajtott

Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy tanárnő meghalt, 14 diák megsérült. Olaf Scholz kancellár a Twitteren kegyetlen ámokfutásnak minősítette az esetet, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóinak.




A Berlinben élő 29 éves örmény származású német férfi szerda délelőtt egy Renault Clio autóval belehajtott egy járókelők csoportjába a Charlottenburg városrész emléktemplom közelében, egy közkedvelt bevásárlóközpont utcájában.

A csoportban volt egy felső tagozatos iskolás osztály 24 diákkal és két tanárral Bad Arolsen, Hessen tartományból, akik épp osztálykiránduláson voltak. Az 51 éves tanárnő a helyszínen életét vesztette.

A rendőrség tájékoztatása szerint 6 ember még mindig életveszélyes állapotban van. A legfrissebb információk szerint a halott tanáron kívül 32-en megsérültek. Köztük 14 diák. 50 másik embert pszichológiai ellátásban részesítettek.

Egy szemtanú szerint a férfi miközben ráhajtott az útra, két ember is feküdt a motorháztetőn. Az emberek oldalra ugráltak, sikoltoztak és szaladtak. A következő kereszteződésében a sofőr nekihajtott egy Mercedesnek, majd ismét a járdára hajtott és elütött két járókelőt, kávézóasztalokat és virágcserepeket sodort el mielőtt belehajtott a Douglas kirakatába.

A férfi, Gor H., sértetlenül szállt ki az autójából, el akart menekülni, de a járókelők feltartóztatták amíg a rendőrség a helyszínre érkezett.

Egy terhes nő csípőtörést, egy férfi pedig nyílt combtörést szenvedett. Egy 16 éves lányt súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba. A helyszínen 130 rendőr és legalább 50 mentős segítő volt. Egy mentőhelikoptert is bevetettek.




Az elkövetőt már ismerte a rendőrség, mentális problémái voltak

A rendőrség szerint az elkövetőnek korábban is voltak mentális problémái. A férfit 2015-ben honosították Németországban. A rendőrségen korábban már indítottak ellene nyomozást testi sértés, birtokháborítás és sértegetés miatt.

A rendőrök szerda este átkutatták a férfi lakását, most vizsgálják a telefonját és a számítógépét. Tolmács segítségével próbáltak többet megtudni a tettes néha zavaros beszédéből. Gyógyszereket is találtak a lakásán, melyről részleteket az orvosi titoktartás miatt nem tudni.

Az autóban gyanús dokumentumokat és plakátokat találtak

Az autóban az iratok mellett feliratos plakátokat is találtak, de beismerő levelet nem. A plakátokon Törökország ellenes feliratok voltak. Az, hogy ezek összefüggésben állnak-e a bűncselekménnyel, és milyen mértékben, szintén a nyomozás tárgya.

A jelenlegi állapot alapján a rendőrség megállapította, hogy a férfi paranoid skizofréniában szenved. Az ügyészség kérése szerint a tettest ideiglenesen pszichiátrián kezelik. Ma esedékes a bíróság elé állítása. Emberöléssel és 31 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják. A rendőrség megerősítette, hogy a férfi szándékosan hajtott bele két embercsoportba, az egyik az iskoláscsoport volt. Terrorista cselekményről jelenleg nincs szó, de a balesetet kizárták.

Olaf Scholz kancellár Twitteren ámokfutásnak minősítette a cselekményt, ahogy azt korábban a berlini belügyi szenátor is.

 




Hasonló eset történt 2016-ban is

A baleset helyszíne nem messze van attól, ahol 2016 decemberében egy iszlamista bérgyilkos Anis Amri egy teherautóval hajtott bele a karácsonyi vásárba. Akkor 13-an haltak meg és több mint 70-en sérültek meg.

A környék gyakran nagyon forgalmas a sok üzlet, kávézó és látnivaló miatt.

Az eset felidézte az A100-as városi autóúton 2020 augusztusában történt gázolás emlékeit is, amikor egy sofőr szándékosan gázolt el három motorost. A bíróság akkor a tettest a pszichiátriai kezelésre kötelezte.

Video: Egy szemtanú szerint biztos, hogy szándékosan gázolt a férfi

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.