Szerdától (január 24-29) hatnapos sztrájk a német vasútban!

Szerdától jövő hét hétfőig ismét utazók millióinak kell felkészülniük arra, hogy a vasúti közlekedésben jelentős fennakadások lesznek: A mozdonyvezetők ugyanis ismét sztrájkolnak Németország szerte.
Legyen szó távolsági, regionális vagy teherszállításról, a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL ismét országos figyelmeztető sztrájkra szólít fel, méghozzá hatnaposra!

A személyszállításban a sztrájk szerda (január 24-én) éjjel 2 órakor kezdődik és jövő hét hétfőn (január 29-én) 18 óráig tart.

A teherszállításban a GDL tagjai kedden 18 órától állítják le a munkát.

A most bejelentett sztrájk a negyedik és egyben a leghosszabb sztrájk a folyamatban lévő bérvitában. A vasúton utazók millióinak vonatkiesésekre és hatalmas késésekre kell felkészülniük.

A vasút rendkívüli menetrendet hirdetett

A vasút vészmenetrendet jelentett be. Jelenleg a honlapján azt írja, hogy a távolsági, regionális és S-Bahn vasúti járatok nagyon korlátozottan fognak közlekedni.

Arra kéri az utasokat, hogy utazás előtt 24 órával tájékozódjanak a járatokról.

“A távolsági járatokon való utazás esetén mindenképpen javasoljuk, hogy foglaljanak helyjegyet”.

Ha valaki el akarja halasztani az utazását, a már megvásárolt jeggyel ezt megteheti, akkor is, ha az átszállás más módon történik, de a célállomás változatlan. Az utazást korábban is meg lehet tenni a sztrájk idejére szóló jeggyel.
Egy ingyenes telefonos forródrótot is lehet hívni, a 08000 996633-as telefonszámon. Ezen a számon az ügyfelek utazás előtt tájékozódhatnak a járatokról. Ez a bahn.de vagy a DB Navigator alkalmazás segítségével is lehetséges.

Ha a regionális (RE) közlekedésre szóló jeggyel gyorsabb vonatra, például ICE-re vagy EC-re szeretnénk átszállni, ezért fizetni kell, amit a DB visszatérít. Ez azonban nem vonatkozik a Deutschlandticketre vagy más kedvezményes ajánlatokra.

Mi történik, ha a sztrájk napján nem akarunk utazni?

Ha a vonatot törlik, vagy előreláthatólag legalább 60 percet késik, akkor a teljes jegy árát visszakapja.

Van-e kártérítés a késésekért?

Sztrájk esetén is jár kártérítés késéskor, ami a távolsági járatokon érvényes. Ha a vonat több mint egy órát késik, az utasok 25 százalékos visszatérítést kapnak a vasúttól. Két órát meghaladó késés esetén 50 százalékos visszatérítés jár.
Az utasoknak az úgynevezett “utasjogi űrlap” segítségével kell kérvényezniük a kártérítést.

Ilyen nyomtatványt az ügyfélszolgálati irodákban (DB) is kérhetünk és pontosan ki kell tölteni. Ügyfélszolgálatokon kérhetjük a dolgozó segítségét a kitöltésben.

Kérésre a vasút készpénzben, banki átutalással vagy utalvány formájában fizeti ki a kártérítést. Az igényeket egy éven belül lehet benyújtani.

Ha a lefoglalt utazásnak csak egy részét tesszük meg, az utasok a fel nem használt jegy árát megkapják visszatérítésként. Aki lemondja az utazást, és visszatér az indulási vonatállomásra, annak a teljes árat visszatérítik.

Mi történik, ha a vasúti sztrájk miatt lekésünk egy repülőjáratot?

Ilyen esetben a német vasút nem köteles kártérítést adni.

Ha azonban a vonatút egy szervezett utazás része, akkor konzultálnia kell az utazásszervezővel, és a felmerült többletköltségeket visszakérheti az utazásszervezőtől.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.