Szijjártó Péter az osztrák-magyar határátlépés könnyítéséről egyeztetett – céldátum június 15.

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával – erről a külgazdasági és külügyminiszter élő videóbejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

Hangsúlyozta: mindig az emberi egészség és az élet megvédése az első számú szempont, a négy ország együttműködésében arra törekednek, hogy ezzel összeegyeztethető módon a lehető legtöbb könnyítést megtegyék.

Ismertette: a felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

A miniszter rámutatott: ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben e négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

Mi hívei vagyunk annak, hogy ez az együttműködés bővüljön – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül. Csütörtökön pedig a szlovén határra utazik, ahol a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről. 

Számunkra a legfontosabb szempont, hogy a számok jók maradjanak – szögezte le a miniszter, hozzátéve: fontos szempont az is, hogy kölcsönös intézkedések szülessenek.

Szijjártó Péter szerint Magyarország nyitott a további egyeztetésekre és készen áll a határokon bevezetett korlátozó intézkedések folyamatos és fokozatos feloldására.

A Németországban élőknek bizakodásra adhat okot a V4-ek videokonferenciája Merkellel, amikor a mielőbbi közös határnyitásokról beszéltek.

Ausztria, Németország és Svájc már megegyezett a június 15-i közös határnyitásról, ezért reménykedhetünk abban, hogy ehhez az időponthoz igazodnak a kelet-európai országok, így Magyarország is, és a célkitűzésbe vett június 15-i dátumhoz minden ország tudja magát tartani.

A szabad mozgáshoz a beutazás utáni karantén megszüntetése is hozzá tartozik, ezért feltételezhetjük, hogy Magyarország ezt is beszünteti legkésőbb június 15-ig az említett országokból beutazóknak.

Szintén friss hírek, hogy Csehország keddtől (május 26.) részlegesen megnyitja a határait Németország és Ausztria irányába és csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek beutazáskor.

Hétfőn pedig a magyar-szerb határ (május 25) nyitott meg, és a Szerbiából érkezőknek, úgy a szerb, mint a magyar állampolgároknak, nem kell már Magyarországon két hetes karanténba menniük. Ezt a telefonon való érdeklődésemre megerősítették.

Telefonon bárki juthat információkhoz 24 órában a magyarországi intézkedésekről a kormány koronavírus telefonvonalán: 0036 80 277 455

Kormányrendelet a magyar-szerb határnyitásról, a szigorítások feloldásáról

 

FORRÁS: www.koronavirus.gov.hu magyar közlöny

 

 

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.