Szíriából hoznak vissza volt ISIS tagokat Németországba

Szíriabol ternek vissza nemet állampolgárok

Egyes német lapok szerint a hétvégén 15 német állampolgár érkezik Észak-Szíriából vissza Németországba kurd fogságból, akik korábban az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak.

A német médiában egy titkos akcióról írnak, melyet már hónapok óta terveznek. A német hírügynökség ezt nem erősítette meg.

Állítólag 3 nőről és gyermekeikről, valamint több árváról van szó. Eddig táborokba tartották őket Észak-Szíriában kurd biztonsági erők által ellenőrzött területeken, ahol az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista milícia támogatóit tartják.





A német külügyminisztérium egy külön repülőgépen hozatja őket vissza, melyet rendőrök kísérik, közelebbit nem tudni.

Az SWR kutatásai szerint 3 nőről van szó 21 és 38 év között, és 12 gyermekről, a nevek és a származási városuk is megvan.

Őket a kurd önkormányzat képviselői adták át az észak-szíriai Kamishliban található német külügyminisztérium küldöttségének, kurd információk szerint.

A német kormány a szíriai politikai helyzetre hivatkozva sokáig nem volt hajlandó az elfogott németek közvetlen visszaszállítását engedélyezni.

Törökországon keresztül azonban többen is visszatértek, mivel Törökország kitoloncolta őket, Németország pedig köteles a német állampolgárait visszafogadni.





A jelentések szerint a jelenlegi hazatelepítést már régóta tervezték, de a járvány és a kurd féllel folytatott tárgyalások miatt elmaradt.

Jelenleg kb. 70 felnőtt német állampolgár él kurd fogságban és 150 gyermek német szülőkkel. Többen elszöktek az észak-szíriai fogságból, többen közülük visszatértek Németországba.

www.ntv.de www.heute.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.